Τα μελανά «σημάδια» της μακροχρόνιας ανεργίας

Τα μελανά «σημάδια» της μακροχρόνιας ανεργίας

To φαινόμενο της μακροχρόνιας ανεργίας και οι επιπτώσεις της στο μικροσκόπιο της ανάλυσης από την κλινική ψυχολόγο και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα

Τα μελανά «σημάδια» της μακροχρόνιας ανεργίας



*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς

Σύμφωνα με μελέτες οι άνεργοι εκδηλώνουν αίσθημα δυσαρέσκειας σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με αυτούς που εργάζονται. Η συνεχής απόρριψη, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας, μπορεί να οδηγήσει στο ψυχολογικό σύνδρομο, γνωστό ως «μαθημένη αδυναμία αντίδρασης».
Κλείσιμο




Όταν το άτομο νιώθει ότι η ζωή του ελέγχεται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες -π.χ. οικονομική, κοινωνική κρίση- τότε νιώθει και ότι χάνει τον έλεγχο της ίδιας του της ζωής. Παύει να πιστεύει στις ικανότητές του, διότι αποδίδει στον εαυτό του αυτό που του συμβαίνει (internal attribution).

Σε άλλες περιπτώσεις, το ψυχολογικό στρες που βιώνει κάποιος όταν είναι άνεργος, συχνά εκδηλώνεται με άγχος, νευρικότητα, μελαγχολία, θυμό, κοινωνική αποξένωση και με ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλο, γαστρεντερολογικά προβλήματα, τρέμουλο, σωματική αδυναμία, διαταραγμένο ύπνο κτλ.

Ευρήματα από επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι οι χρόνια άνεργοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού ρίσκου να εκδηλώσουν κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και αυτοκτονικές τάσεις. Η αυτοεκτίμηση και η ψυχολογική υποστήριξη που λαμβάνει από τον οικογενειακό περίγυρο το άτομο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία του.

Ψυχραιμία και όλα θα βρουν τον δρόμο τους...
   
Η απόλυση δεν σχετίζεται πάντα με τις ικανότητες του εργαζομένου, ο οποίος μπορεί να είναι αξιόλογος -συνεπώς, δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές. Είναι πολύ σημαντικό για τον άνεργο να αποφύγει την κοινωνική απομόνωση, διότι ο κοινωνικός περίγυρος μπορεί να συμβάλλει στην εύρεση εργασίας. Πρέπει να διατηρεί ακμαίο ηθικό και να έχει θετική αυτοαντίληψη, που σημαίνει να αποφύγει σκέψεις του τύπου «θέλω, αλλά δεν μπορώ», λόγω οικονομικής κρίσης...


Δεν είναι το επάγγελμα που καθορίζει την ταυτότητα του ανθρώπου, αλλά ο ίδιος ως προσωπικότητα






Η στάση ζωής ορίζει την συμπεριφορά μας...


Αναμφισβήτητα, από οικονομικής άποψης ζούμε μια δύσκολη εποχή και είναι απόλυτα φυσιολογικό για κάποιον να απoγοητευτεί. Η απελπισία λειτουργεί αρνητικά, διότι δεν οδηγεί στην λύση του προβλήματος. Η παραίτηση υποδηλώνει μια παθητική και απαισιόδοξη στάση ζωής. Το ότι κάποιος δεν εργάζεται, δεν σημαίνει ότι παύει να είναι παραγωγικός. Ορισμένοι άνεργοι εκμεταλλεύονται τον χρόνο αναμονής, κάνοντας κάποια περαιτέρω εξειδίκευση ή εθελοντική εργασία. Ο εθελοντισμός βοηθά τον άνεργο να νιώσει ενεργός πολίτης και του προσφέρει εσωτερική δύναμη. H απελπισία μερικές φορές οδηγεί το βλέμμα του ανθρώπου στην πόρτα που κλείνει, ενώ αγνοεί την πόρτα που ανοίγει.

Όπως σωστά είπε ο F. S. Fitzgerald  «Η ζωή μας καθορίζεται από ευκαιρίες, ακόμα και από αυτές που χάνουμε»...

- Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com

*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης