To «restart» στη ζωή μας ξεκινά από τον εγκέφαλο
To «restart» στη ζωή μας ξεκινά από τον εγκέφαλο
Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη και τι να κάνουμε, όταν ο «υπολογιστής» μας... κολλάει; Απαντά η κλινική ψυχολόγος και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα
*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς
Οι περισσότεροι από εμάς επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Έχετε αναρωτηθεί το γιατί;
Αφού γνωρίζεις το σωστό και το λάθος, γιατί συνεχίζεις να επιλέγεις αυτό που σου κάνει κακό;
Μην επιτρέπεις ποτέ στον εαυτό σου να καταρρεύσει, γιατί αν το κάνεις μια φορά, γίνεται συνήθεια και συμβαίνει ξανά και ξανά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν πότε η συμπεριφορά τους είναι αυτοκαταστροφική, αλλά όσες υποσχέσεις και να δώσουν στον εαυτό τους, καταλήγουν σε αποτυχημένες προσπάθειες.
Οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες καταλήγουν σε αίσθημα απελπισίας, πλήγοντας την αυτοεκτίμηση του ατόμου...
Οι ερευνητές το λένε ξεκάθαρα: μπορούμε να νικήσουμε τις κακές συνήθειες, να απαλλαγούμε από εθισμούς, να αλλάξουμε οπτική απέναντι στα πράγματα. Πώς; Κάνοντας επανεκκίνηση στο μυαλό μας.
Όλα ξεκινούν από τον εγκέφαλο και καταλήγουν σε αυτόν
Σύμφωνα με τον Dr Richard O'Connor, πλήθος από αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές (αναβλητικότητα, άγνοια κινδύνου), κακές συνήθειες (ακαταστασία), ψυχολογικοί και σωματικοί εθισμοί (συναισθηματική υπερφαγία, κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ κτλ) βρίσκουν λύση μέσα από τον επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου!
Στο animation που έχω «ανεβάσει» με πολύ χαριτωμένο τρόπο απεικονίζονται οι δυο τόσο διαφορετικοί εαυτοί και συγκάτοικοι στο μυαλό μας! Τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, που βρίσκονται συνεχώς σε σύγκρουση! Ο ένας είναι «συνειδητός» και χαρακτηρίζεται από συνέπεια, οργάνωση και μέθοδο, ενώ ο δεύτερος, ο «αυτόματος», χαρακτηρίζεται από την παρόρμηση και την απρόβλεπτη συμπεριφορά. Την ώρα που ο «συνειδητός» εαυτός μας ως αναλυτικός προσπαθεί να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της συμπεριφοράς, τσεκάροντας τις πιθανές απώλειες που θα συνοδεύσουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά, ο παρορμητικός εαυτός παίρνει θέση και πράττει. Ο παρορμητικός εαυτός πηγάζει μέσα από εμμονές, προκαταλήψεις και την δύναμη της συνήθειας.
Εάν ο εγκέφαλος ήταν υπολογιστής!
Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν ο υπολογιστής μας «κολλάει»; Μα, τι άλλο; «Restart»... Μια έντονη μνήμη που έχω από το πρώτο έτος σπουδών μου σε βρετανικό Πανεπιστήμιο της Ψυχολογίας, ήταν η παρομοίωση της λειτουργίας του pc και του ανθρώπινου μυαλού. Θυμάμαι λοιπόν τον καθηγητή μας να εξηγεί ότι, αν ο εγκέφαλος ήταν υπολογιστής, τότε το μηχανικό κομμάτι (hardware) θα αφορούσε την γενετική μας ταυτότητα, τα γονίδια και την προδιάθεση που έχουμε σε σωματικές και ψυχικές νόσους. Από την άλλη, το λειτουργικό κομμάτι (software) θα αφορούσε το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, όπως υποστηρίζει η Επιστήμη της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς. Ο άνθρωπος ως ον κοινωνικό μαθαίνει μέσα από το συναίσθημα, την αλληλεπίδραση και συνύπαρξη με το περιβάλλον του.
Το μυστικό της νευρωνικής πλαστικότητας προκειμένου να απαλλαγούμε από τις κακές συνήθειες!
Σύμφωνα με την επιστήμη της νευροψυχολογίας, ό,τι γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια για τον ανθρώπινο εγκέφαλο έχει αλλάξει δραματικά! Η θεωρία της νευρωνικής πλαστικότητας υποστηρίζει ότι ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει μέσα από τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα.
Τα καλά πράγματα που «χτίζουμε» καταλήγουν να «χτίζουν» εμάς
Το μυστικό της μάθησης, προκειμένου να επιτύχουμε αυτήν την αλλαγή, όπως σωστά υποστηρίζει η επιστήμη της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, είναι η επανάληψη! Όταν ο άνθρωπος κάνει κάτι επαναλαμβανόμενα, τότε τα κύτταρα δημιουργούν νέες συνάψεις. Γι' αυτό και ένα άτομο, το οποίο γυμνάζεται, το έχει ανάγκη να γυμνάζεται συνέχεια -όχι γιατί πρέπει, αλλά επειδή δημιουργείται η ανάγκη να το θέλει... Να το αναζητά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα προέρχεται από μια έρευνα που διάβασα πρόσφατα, η όποια έδειξε ότι οι οδηγοί ταξί του Λονδίνου, λόγω της ανάγκης να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς τους, έχουν απομνημονεύσει τους περισσότερους δρόμους της πόλης. Το αποτέλεσμα της μάθησης των δρόμων μέσα από αναπαράσταση με MRI και νευροψυχολογική αξιολόγηση έδειξε διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα συγκριτικά με τους οδηγούς λεωφορείων της ίδιας πόλης.
Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη με επικεφαλής τον Dr Alvaro Pascual-Leone, καθηγητή Νευρολογίας στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, έδειξε ότι ακόμα και η άσκηση του νου μπορεί να αλλάξει την εγκεφαλική δραστηριότητα...
Ο πυρήνας της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης!
Ας είναι το Ξεκίνημα της Νέας Χρονιάς αφετηρία μίας δημιουργικής εποχής με καινούργιους στόχους και μια νέα καλύτερη προοπτική του εαυτού μας. Χρόνια πολλά!
- Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com
*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα