Οι οκτώ «χρυσοί» κανόνες για έναν επιτυχημένο γάμο
Οι οκτώ «χρυσοί» κανόνες για έναν επιτυχημένο γάμο
Η Κλινική Ψυχολόγος και Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα, δίνει χρήσιμες συμβουλές για έναν γάμο που θα αντέξει στη διάρκεια του χρόνου
UPD:
*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς
Αν έχετε δώσει όρκο αφοσίωσης με το άλλο σας μισό, είστε από τους τυχερούς της ζωής! Αλήθεια, κρατάει το «για πάντα μαζί» ή μερικές φορές η σκληρή πραγματικότητα της ρουτίνας, οι υποχρεώσεις, οι διαφωνίες δημιουργούν εμπόδια; Η σχέση είναι όπως ένα λουλούδι... Όσο ασχολείσαι και το περιποιείσαι τόσο εκείνο ανθίζει.
Έπειτα από αμέτρητα mail πιστών αναγνωστών της στήλης Group Therapy, αποφάσισα να σας παρουσιάσω τους οκτώ «χρυσούς» κανόνες, που θα βοηθήσουν έναν γάμο να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.
1. Σωστή επικοινωνία το Α και το Ω
«Τι είναι η αγάπη; Δεν είναι συμπόνια, μήτε καλοσύνη. Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει και αυτός που συμπονάει. Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει και αυτός που δέχεται. Μα στην αγάπη είναι ένας. Σμίγουν οι δυο και γίνονται ένα. Δεν ξεχωρίζουν. Το εγώ και εσύ αφανίζονται. Αγαπώ θα πει χάνομαι…» -Νίκος Καζαντζάκης
Στο ξεκίνημα μιας σχέσης, αυτό που φέρνει κοντά ένα ζευγάρι είναι η σωστή επικοινωνία. Στο πέρασμα του χρόνου αυτό μπορεί να χαθεί και τα προβλήματα να καταλήξουν... κάτω από το χαλάκι. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι παθητικός θύμος, συγκρούσεις και απογοήτευση.
Η ειλικρινή επικοινωνία -π.χ. μοίρασμα συναισθημάτων με το άλλο σας μισό, σας βοηθάει να οικοδομήσετε σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας στη σχέση. Παρεξηγήσεις, δυσπιστία ή αμφιβολία είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να αποφύγετε, εφόσον υπάρχει σωστή επικοινωνία. Κάνοντας σαφές στον σύντροφό σας το τι θέλετε από τη σχέση, σχετικά με τις συναισθηματικές σας ανάγκες, θα σας βοηθήσει να αποφεύγετε πολλές διαμάχες, λόγω παρεξηγήσεων.
2. Μην τρώγεστε με τα ρούχα σας!
Μερικές φορές, μια μικρή αφορμή αρκεί, για να πυροδοτήσει έναν καυγά. Η γκρίνια και η καταναγκαστική ιδιοτροπία, καθώς και οι υπερβολικές αντιδράσεις για μικροπράγματα, αποτελούν καταστροφικές συμπεριφορές που σαμποτάρουν τον γάμο.
3. Ρεαλιστικές προσδοκίες
Δεν ζητάω τίποτα λιγότερο, από το να με αγαπούν όσο αγαπάω… Μια τέτοια φράση γεννάει προσδοκίες -π.χ. να περιμένεις από τον άλλον να σε κάνει ευτυχισμένο, να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες σου. Αργά ή γρήγορα, οι προσδοκίες θα καταλήξουν σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς απογοήτευσης και σε εγωιστικές συμπεριφορές εκατέρωθεν, καθώς το άλλο σας μισό θα κουραστεί απο τις ανεξάντλητες συναισθηματικές ανάγκες σας. Διατηρήστε θετικές, ρεαλιστικές προσωπικές και οικογενειακές προσδοκίες.
4. Ανιδιοτελής αγάπη
«Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί
τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία. πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει» -Ο Ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου στην προς Κορινθίους Α’
Το «κλειδί» για μια ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση, όπως ο γάμος, είναι η αγάπη άνευ όρων και από τις δύο πλευρές.
5. Ο γάμος είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ
Για να έχει διάρκεια ένας γάμος, θα πρέπει να έχει σωστές βάσεις -ναι μεν μετράνε οι όμορφες στιγμές, όμως ο πραγματικός μαραθώνιος, όπου κρίνεται η διάρκεια μιας σχέσης, είναι να υπάρχει πάντα σεβασμός και σωστή επικοινωνία.
6. Δεν είστε υπεύθυνος για την συμπεριφορά του συντρόφου σας, αλλά για την δική σας
Αν θέλετε να έχετε έναν καλό σύντροφο... τότε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Εάν είναι όντως το ιδανικό «έτερόν σας ήμισυ», τότε υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να ανταποδώσει.
7. Να είστε ομάδα
Εν σάρκα μία
Από την κλινική μου εμπειρία εδώ και αρκετά χρονιά έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: ορισμένες φορές, ακόμα και τα πιο αγαπημένα ζευγάρια θα διαφωνήσουν στον τρόπο διαπαιδαγώγησης των τέκνων τους. Οι γονείς, προς όφελος των παιδιών και της σχέσης, θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να έρχονται σε αντιπαράθεση. Όσο καλύτερα περνάτε στον γάμο σας τόσο πιο ευτυχισμένα παιδιά μεγαλώνετε.
8. Όπως το τάνγκο θέλει δύο, έτσι και ο γάμος, για να έχει διάρκεια, χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές
«Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον. καὶ ἐὰν ἔχω προφητείαν καὶ εἰδῶ τὰ μυστήρια πάντα καὶ πᾶσαν τὴν γνῶσιν, καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν, ὥστε ὄρη μεθιστάνειν, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι. καὶ ἐὰν ψωμίσω πάντα τὰ ὑπάρχοντά μου, καὶ ἐὰν παραδῶ τὸ σῶμά μου ἵνα καυθήσομαι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδὲν ὠφελοῦμαι» -Ο Ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου στην προς Κορινθίους Α’
Ο γάμος σας στο πέρασμα του χρόνου θα αναπτυχθεί, θα εξελιχθεί. Θα πρέπει να είστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι να διαχειριστείτε αυτή τη διαδικασία με ωριμότητα, για να την κρατήσετε υγιή. Μπορεί μια σχέση να ξεκινάει φλογερή και παθιασμένη, όμως η εδραίωση μίας δια βίου δέσμευσης δεν βασίζεται απλά σε ένα χαρτί... Βασίζεται στην αγάπη, την κατανόηση, τον αμοιβαίο σεβασμό, τη σωστή επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και την ανιδιοτελή αγάπη, προκειμένου να αντέξει στη φθορά του χρόνου. Γι' αυτό να είστε αληθινοί στους όρκους που δώσατε και να τους κάνετε πραγματικότητα.
- Βρείτε την Έλσα Μπάρδα στις σελίδες της στο Facebook, πατώντας εδώ και εδώ - Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com
*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα