Οφέλη ακόμα και από μικρές δίαιτες

Ακόμη και μια βραχυχρόνια δίαιτα μπορεί να μειώσει να οξειδωτικό στρες και να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, να προκαλέσει δηλαδή μεταβολές, που συμβάλλουν στην ελάττωση των παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ακόμη και μια βραχυχρόνια δίαιτα μπορεί να μειώσει να οξειδωτικό στρες και να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, να προκαλέσει δηλαδή μεταβολές, που συμβάλλουν στην ελάττωση των παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από στοιχεία ανακοίνωσης, με θέμα "Μελέτη του οξειδωτικού στρες σε παχύσαρκες γυναίκες πριν και μετά τη χορήγηση υποθερμιδικής δίαιτας και ορλιστάτης", που έγινε από ομάδα επιστημόνων του τμήματος ενδοκρινολογίας σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολισμού του νοσοκομείου "Παναγία" και η οποία θα παρουσιαστεί στην πολυθεματική διημερίδα, που διοργανώνει το εν λόγω νοσοκομείο.

 Όπως αναφέρει η ενδοκρινολόγος, Μαρία Μπουγουλιά, σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί το οξειδωτικό στρες και η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού σε παχύσαρκες γυναίκες, πριν και μετά τη χορήγηση υποθερμιδικής διατροφής και ορλιστάτης (μιας φαρμακευτικής ουσίας που προκαλεί δυσαπορρόφηση του 30% του λίπους των τροφών).

Μελετήθηκαν 35 παχύσαρκες και 10 κανονικού βάρους γυναίκες, ηλικίας 29 εως 49 ετων ετών. Από τις παχύσαρκες, στις 25 χορηγήθηκε για τέσσερις μήνες υποθερμιδική διατροφή και ορλιστάτη και στις 10 μόνο υποθερμιδική δίαιτα, ενώ οι 10 κανονικού βάρους ακολούθησαν την κανονική τους διατροφή. Όλες υποβλήθηκαν στον καθιερωμένο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και μετρήθηκαν το οξειδωτικό στρες, η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, η ινσουλίνη και η αντιδρώσα πρωτεΐνη CRP, η οποία, σε αυξημένες τιμές, σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι : το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένο σε παχύσαρκα άτομα και εμφανίζει σημαντική ελάττωση μετά τη δίαιτα και τη χορήγηση ορλιστάτης, ότι η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού αυξάνει σημαντικά μετά τη δίαιτα και ότι τα επίπεδα της αντιδρώσας πρωτεΐνης CRP, που ήταν αυξημένα στα παχύσαρκα άτομα, ελαττώθηκαν μετά την απώλεια βάρους."Συμπερασματικά, το οξειδωτικό στρες, μετά από βραχυπρόθεσμη δίαιτα και με ή χωρίς χορήγηση ορλιστάτης, μειώνεται, ενώ αυξάνει η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Οι μεταβολές αυτές πιθανόν συμβάλλουν στην ελάττωση των παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή ΑΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr