Οι Βορειοελλαδίτες... ξέχασαν τη μεσογειακή διατροφή!

Σημαντικές αποκλίσεις από τον παραδοσιακό, μεσογειακό τρόπο διατροφής, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως ο καλύτερος, με το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τις σαλάτες και τα φρούτα να κατέχουν τη "μερίδα του λέοντος", έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης για την παιδική παχυσαρκία, σε δύο σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.

Σημαντικές αποκλίσεις από τον παραδοσιακό, μεσογειακό τρόπο διατροφής, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως ο καλύτερος, με το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τις σαλάτες και τα φρούτα να κατέχουν τη "μερίδα του λέοντος", έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης για την παιδική παχυσαρκία, σε δύο σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.

Είναι γνωστό ότι οι μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, τα τελευταία χρόνια, δεν προσέχουν τη διατροφή τους. Το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά και η χρήση, σε μεγάλο βαθμό, της ζάχαρης αποτελούν το σημαντικότερο λόγο της παχυσαρκίας σ' αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες.

Ο μεγάλος αριθμός των μαθητών με εμφανή προβλήματα παχυσαρκίας έγιναν αντικείμενο μελέτης και έρευνας στο γυμνάσιο του Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής και στο δημοτικό σχολείο Δίου Πιερίας.

Μια ομάδα μαθητών στο Ν. Μαρμαρά, με υπεύθυνο τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου, διερεύνησε τα αίτια που οδηγούν σ' αυτή την κατάσταση τους μαθητές. Η μέθοδος του ανώνυμου ερωτηματολογίου αποτέλεσε τον πιλότο της έρευνας. Οι απαντήσεις του ερωτηματολογίου αναλύθηκαν, διορθώθηκαν, αξιοποιήθηκαν και προσαρμόστηκαν στα ελληνικά δεδομένα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Αρχικά διανεμήθηκε το ερωτηματολόγιο στο συγκεκριμένο σχολείο και κατόπιν μέσω του διευθυντή του γυμνασίου Νικήτης κ. Γιοβανέκου στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες του Δήμου Σιθωνίας.

Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει ο προϊστάμενος του γραφείου Φυσικής Αγωγής του Ν. Χαλκιδικής κ. Βυθούλκας, έδειξαν σημαντικές αποκλίσεις από το μεσογειακό τρόπο διατροφής. Μάλιστα, για την αλλαγή του τρόπου διατροφής ενοχοποιείται, σε μεγάλο βαθμό, η άγνοια του υγιεινού τρόπου ζωής, τόσο από τους μαθητές, όσο και από τους γονείς τους.

Επίσης, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, πολύ σημαντική είναι η επικράτηση του δυτικού τρόπου διατροφής, με την ευρεία κατανάλωση του γρήγορου και εύκολου φαγητού, αλλά και των έτοιμων, κατεψυγμένων προϊόντων. Σ' αυτό τον τομέα, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διαφήμιση, που κατακλύζει τις ιδιαίτερα ευαίσθητες ηλικίες και προσανατολίζει τα παιδιά προς αυτόν τον τρόπο διατροφής, που δεν είναι ο ιδανικός, αλλά αποφέρει πολλά κέρδη στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ' αυτό το χώρο.

Σ' αυτό το πλαίσιο, σημαντικό ρόλο παίζει το κοινωνικό και το οικονομικό επίπεδο των ατόμων, καθώς και το πολιτισμικό προφίλ της οικογένειας, ενώ ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι το γεγονός ότι οι μαθητές που μετείχαν στην έρευνα είχαν πολύ περιορισμένη ενασχόληση με αθλήματα και γενικότερα με τον αθλητισμό.

Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας και η εν γένει κατάσταση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα διερευνήθηκαν και στο δημοτικό σχολείο του Δίου Πιερίας. Σ' αυτό το σχολείο μετρήθηκαν το βάρος των μαθητών, το ύψος και η περιφέρεια μέσης 752 παιδιών, 6-11 ετών. Για την εκτίμηση της συνολικής παχυσαρκίας χρησιμοποιήθηκαν οι βαθμοί αναφοράς του Δείκτη Μάζας Σώματος, ενώ για την εκτίμηση της κοιλιακής παχυσαρκίας χρησιμοποιήθηκαν οι τιμές της Περιφέρειας Μέσης.

Η ανάλυση των τιμών του Δείκτη Μάζας Σώματος έδειξε ότι το 3,8% των παιδιών ήταν λιποβαρή, το 61,3% φυσιολογικά, το 22,9% υπέρβαρα και το 12,1% παχύσαρκα. Με βάση, δε, τις τιμές της Περιφέρειας Μέσης, τα παιδιά με κοιλιακή παχυσαρκία "άγγιξαν" το 43%.

Με μια πρώτη ματιά στα παραπάνω στοιχεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η παχυσαρκία τείνει να γίνει η σύγχρονη αρρώστια των μαθητών. Μάλιστα, ερευνώντας γενικότερα τα στοιχεία στον ελληνικό χώρο διαπιστώνουμε ότι η παχυσαρκία παίρνει τη μορφή πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα Ελληνόπουλου κατέχουν τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της παιδικής παχυσαρκίας, πίσω από τα παιδιά στις ΗΠΑ. Τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση της παχυσαρκίας φτάνει στο 54% σε παιδιά 6-11 ετών και στο 40% σε εφήβους 12-17 ετών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους της παιδικής παχυσαρκίας, που τείνει να γίνει η νέα μάστιγα, που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από νοσήματα ή βλάβες, που οδηγούν σε απώλεια της υγείας σε παραγωγικές ηλικίες. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η παιδική παχυσαρκία και γενικότερα η παχυσαρκία ευθύνεται για την υπέρταση, τη στεφανιαία νόσο, το διαβήτη τύπου 2 και άλλες επιπλοκές της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr