ECDC: «Καμπανάκι» για τις ενέσεις γαστρικού μπότοξ κατά της παχυσαρκίας - Δεκάδες κρούσματα σοβαρής αλλαντίασης

ECDC: «Καμπανάκι» για τις ενέσεις γαστρικού μπότοξ κατά της παχυσαρκίας - Δεκάδες κρούσματα σοβαρής αλλαντίασης

Ποια είναι τα συμπτώματα - Τι δηλώνει στο protothema.gr o κ. Ευθύμιος Καπάνταης, ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και τον μεταβολισμό

ECDC: «Καμπανάκι» για τις ενέσεις γαστρικού μπότοξ κατά της παχυσαρκίας - Δεκάδες κρούσματα σοβαρής αλλαντίασης
Δεκάδες άνθρωποι περιλαμβάνονται πλέον στον κατάλογο, που τηρεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τους τελευταίους δύο μήνες, με τα «θύματα» του γαστρικού μπότοξ, μιας αμφιλεγόμενης θεραπευτικής μεθόδου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο, από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τις 30 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί 87 κρούσματα ιατρογενούς αλλαντίασης – πρόκειται για νευροπαραλυτική ασθένεια- που συνδέονται με ενδογαστρική ένεση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου A.

Τα 30 περιστατικά αφορούν Γερμανούς και τα 53 Τούρκους. Επίσης, τέσσερα περιστατικά αλλαντίασης αναφέρθηκαν από την Ελβετία, την Αυστρία και τη Γαλλία. Ωστόσο, σχεδόν όλα καταγράφηκαν σε ιδιωτικές κλινικές της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική εφαρμόζεται και στην Ελλάδα σε μικρή κλίμακα.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα ο αριθμός των ατόμων που είχαν διαγνωστεί με τη σοβαρή αυτή μορφή της αλλαντίασης μετά τις ενέσεις γαστρικού μπότοξ ανερχόταν σε 67. Από την τελευταία επικαιροποίηση του ECDC στις 10 Μαρτίου έχουν προστεθεί 18 κρούσματα στη Γερμανία και από ένα νέο κρούσμα στη Γαλλία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ECDC, όλα τα άτομα που διαγνώστηκαν με αλλαντίαση, κάποια εκ των οποίων χρειάστηκε ακόμη και να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είχαν υποβληθεί στην «γκρίζα» και αμφιλεγόμενη ενδογαστρική ενέσιμη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη τύπου A προκειμένου να χάσουν βάρος.

«Το μπότοξ στομάχου ή γαστρικό μπότοξ αποτελεί μία μη εγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται από κάποιους γιατρούς για την απώλεια βάρους. Παρουσιάζεται ως μία νεότερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που αξιοποιεί το αποτέλεσμα της βοτουλινικής τοξίνης τύπου A, ότι δηλαδή μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα των μυϊκών ινών, μέχρι σημείου πλήρης παράλυσης τους. Πρακτικά επιφέρουν δηλαδή οι ενέσεις που γίνονται ενδοσκοπικά «παράλυση» στο στομάχι, άρα μειώνουν την πρόσληψη τροφής.

Για κάποιους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους το γαστρικό μπότοξ μπορεί να θεωρηθεί απέλπιδα λύση, δεν αποτελεί όμως παρά μια γκρίζα διαδικασία. Δεν είναι αποδεκτή ως θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από τους διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, συνεπώς η εφαρμογή της δεν εμπίπτει σε κάποιο ιατρικό πρωτόκολλο. Και όπως αποδείχθηκε με τα δεκάδες περιστατικά αλλαντίασης λόγω του γαστρικού μπότοξ στην Τουρκία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή όσων υποβάλλονται σε αυτό» λέει στο protothema.gr ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης, ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και τον μεταβολισμό.

Οι ειδικοί του ECDC καλούν όσους έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία κι έχουν υποβληθεί σε ενδογαστρική χορήγηση βοτουλινικής τοξίνης τύπου A να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή και στην κατάποση. Παράλληλα καλούν τους ευρωπαίους πολίτες να αποφεύγουν τέτοιες ιατρικές πράξεις στην Τουρκία, καθώς συνδέονται με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης. Οι έρευνες που διενήργησαν οι τουρκικές αρχές αποκάλυψαν ότι τα σκευάσματα της νευροτοξίνης ήταν μεν αδειοδοτημένα, αλλά όχι και εγκεκριμένα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Οι δύο ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη μέθοδο και έχουν ξεκινήσει έρευνες για τους εμπλεκόμενους.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή, παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum και μερικές φορές από στελέχη του βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Κλείσιμο
Υπάρχουν έξι μορφές αλλαντίασης, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): α) η τροφιμογενής (από κατανάλωση τροφών που περιέχουν την τοξίνη), β) η βρεφική (από κατανάλωση σπόρων που εγκαθίστανται στο έντερο και στη συνέχεια εκβλαστάνουν σε βακτήριο που παράγει τοξίνη), γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων (ίδιας αιτιολογίας με τη βρεφική), δ) η προκαλούμενη από τραύμα (η νευροτοξίνη παράγεται από μολυσμένο τραύμα), ε) η ιατρογενής (από τυχαία ένεση νευροτοξίνης στη συστηματική κυκλοφορία ασθενή, αντί του προκαθορισμένου θεραπευτικού στόχου), στ) η εισπνευστική (από εισπνοή αερολύματος νευροτοξίνης).

Τα 87 μέχρι στιγμής περιστατικά που κατέγραψε το ECDC αφορούν στην ιατρογενή αλλαντίαση μετά τις ενδογαστρικές ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α που χορηγήθηκαν στους ασθενείς για την παχυσαρκία.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν διπλωπία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, βραδυγλωσσία, δυσκαταποσία, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία. Η νόσος προκαλεί συμμετρική παράλυση και παράλυση των αναπνευστικών μυών. Όλες οι μορφές αλλαντίασης μπορεί να είναι θανατηφόρες και χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης, δηλαδή τη χορήγηση αντιτοξίνης botulinum. Ακόμη και με τη θεραπεία η πλήρης αποκατάσταση των ασθενών συνήθως διαρκεί εβδομάδες έως μήνες.



Ειδήσεις σήμερα

Συγκίνηση στα πρώτα δρομολόγια του Intercity - Δάκρυσε ο πρόεδρος του ΟΣΕ

«Όταν το παιδί σου δεν ανταποκρίνεται το σκουντάς, φωνάζεις» κατέθεσε γιατρός στη δίκη της Πισπιρίγκου

Συναγερμός σε 9 περιοχές για την κακοκαιρία ILINA - Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης