Στην κορυφή η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία

Η Ελλάδα έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή της βαθμολογίας όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία και σίγουρα η έλλειψη επαρκούς άσκησης συμβάλλει πολύ σημαντικά σ' αυτό το φαινόμενο, αφού επηρεάζει άμεσα την κατανάλωση ενέργειας.

Η Ελλάδα έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή της βαθμολογίας όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία και σίγουρα η έλλειψη επαρκούς άσκησης συμβάλλει πολύ σημαντικά σ' αυτό το φαινόμενο, αφού επηρεάζει άμεσα την κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Έλληνας καθηγητής, λέκτορας εργοφυσιολογίας και διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου κλινικής εργοφυσιολογίας στο University of Wolverhampton της Μεγάλης Βρετανίας Γιώργος Μέτσιος, με αφορμή σχετικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
  
"Επηρεαζόμενα από τον δυτικό τρόπο ζωής, τα παιδιά και οι νέοι σήμερα τρώνε λιγότερο υγιεινά, αλλά και αθλούνται λιγότερο, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπου υπάρχει περιορισμένος χώρος εξαιτίας του 'φαινομένου της πολυκατοικίας'", σημειώνει ο κ. Μέτσιος.

Τονίζει δε πως είναι απαραίτητο, τα παιδιά και οι έφηβοι να λαμβάνουν επαρκείς γνώσεις, μέσω του σχολείου, για τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης, έτσι ώστε, όταν ενηλικιώνονται, να ξέρουν ότι η άσκηση πρέπει να είναι μέσα στη ζωή τους.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μέτσιο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι βάσεις για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, που είναι η βάση για καρδιοαγγειακές παθήσεις, ξεκινούν από την παιδική ηλικία και είναι καρπός της μειωμένης άσκησης σε συνδυασμό με κακή διατροφή.

Εκτός, όμως, από τα παιδιά και τους έφηβους, είναι πραγματικότητα ότι και οι ενήλικοι Έλληνες δεν γυμνάζονται όσο θα έπρεπε.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οδηγούμαστε στην παχυσαρκία, εξηγεί ο κ. Μέτσιος, είναι ότι δεν υπάρχει η άμεση πρόσβαση στην άσκηση, αφού η έλλειψη πεζοδρομίων ή η χρήση τους σαν πάρκινγκ αποθαρρύνουν τον πολίτη να βγει από το σπίτι του για να περπατήσει ή να τρέξει. Επίσης, δεν υπάρχουν σε όλες τις πόλεις ποδηλατόδρομοι, τους οποίους να χρησιμοποιούν οι πολίτες για να πηγαίνουν στη δουλειά του, έτσι ώστε ταυτόχρονα και ν' αθλούνται. Στις μεγαλουπόλεις υπάρχουν επιπλέον προβλήματα, αφού τα αυξημένα ωράρια δουλειάς, καθώς και η δυσκολία της μετακίνησης είναι οι λόγοι που αναφέρονται περισσότερο.

Αυτά τα καθημερινά προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσκολία προσαρμογής της "ώρας της άσκησης" στην καθημερινότητας μας. Κατά συνέπεια, ο Έλληνας πρέπει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο για να πάει και ν' αθληθεί, γεγονός που, εξαιτίας της κόπωσης μετά τη δουλειά αλλά και της κίνησης στους δρόμους, μειώνει εξαιρετικά αυτήν την πιθανότητα.

 "Η ένταση της άσκησης καθώς και η διάρκειά της παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας του σώματος. Παγκόσμιες έρευνες, καθώς και τα αποτελέσματα δικών μας ερευνών δείχνουν ότι η κατάλληλη συχνότητα για άσκηση είναι πέντε φορές την εβδομάδα ήπια άσκηση για περίπου 30 λεπτά ή τρεις φορές την εβδομάδα, με άσκηση υψηλότερης έντασης (για παράδειγμα, όταν ασκούμαστε να λαχανιάζουμε) για 20 λεπτά», επισημαίνει ο Έλληνας επιστήμονας.

Είναι λοιπόν προφανές, όπως λέει, ότι οι δύο φορές την εβδομάδα που τα παιδιά και οι έφηβοι ασκούνται στα ελληνικά σχολεία, δεν είναι αρκετές στο να συμβάλλουν σ' ένα υγειές σωματικό βάρος.

 Εδώ, σύμφωνα με τον κ. Μέτσιο, γεννάται η εύλογη απορία γιατί συμβαίνει αυτό, από τη στιγμή που τα σχολεία λειτουργούσαν κατ' αυτόν τον τρόπο και τα παλαιότερα χρόνια και η παχυσαρκία ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα.

 Σ' αυτό συμβάλλει κυρίως η επιρροή του δυτικού πολιτισμού (η κουλτούρα του γρήγορου φαγητού- fast food), αλλά και η καλπάζουσα ανάπτυξη της τεχνολογίας, αφού τα παιδιά πλέον περνούν περισσότερες ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, παρά ασκώντας κάποιο σπορ, εξηγεί ο κ. Μέτσιος.

 Επίσης, κάποιες φορές η ενημέρωση για τα οφέλη της άσκησης που προσφέρεται στα παιδιά από τους γυμναστές μπορεί να μην είναι πάντοτε επαρκής κι αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να προωθείται από όλους τους εκπαιδευτικούς και την οικογένεια, προκειμένου ν’ αλλάξει αυτό το φαινόμενο.

Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μέτσιος είναι επικεφαλής μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία γίνεται προσπάθεια αύξησης της φυσικής δραστηριότητας σε άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, αλλά και σε καρκινοπαθείς. Ο ίδιος, μιλώντας γι' αυτά τα προγράμματα, σημειώνει ότι το ερευνητικό του έργο τα τελευταία τρία χρόνια έχει αφιερωθεί στη βελτίωση της υγείας ασθενών με καρδιοαγγειακές παθήσεις, αλλά και καρκινοπαθείς, μέσω της άσκησης.

Τα αποτελέσματα από τις αρχικές αναλύσεις που έχουν γίνει, δείχνουν ότι οι ασθενείς που, παράλληλα με την φαρμακευτική τους αγωγή, ξεκινούν και κάνουν άσκηση, βελτιώνουν σημαντικότατα την ποιότητα ζωής τους και μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να εμφανίσουν ξανά προβλήματα, που σχετίζονται με τις ασθένειές τους.

Ασθενείς με σημαντικά καρδιοαγγειακά προβλήματα, όταν ξεκινούν ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης- και με την απαραίτητη επίβλεψη- μειώνουν πολύ σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, καρκινοπαθείς που ξεκινούν να αθλούνται κατόπιν χημειοθεραπείας, ζουν πολύ περισσότερο και μειώνουν πολύ σημαντικά τον κίνδυνο μετάστασης.

Γενικά, η άσκηση- συμπεραίνει ο κ. Μέτσιος- έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στους περισσότερους πληθυσμούς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και στον κανονικό πληθυσμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, παρ' όλο που η πληροφορία, ότι η άσκηση έχει ευεργετικές επιπτώσεις, όχι μόνο στον υγιή πληθυσμό, αλλά και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, είναι γνωστή στον κόσμο, μόνο το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως κάνει επαρκή άσκηση.

"Έχουμε αφιερώσει ένα πολύ σημαντικό μέρος της έρευνας μας για να μπορέσουμε να βρούμε πώς θα μπορέσουμε να ευνοήσουμε και να προωθήσουμε την άσκηση στην καθημερινή μας ζωή", προσθέτει και σημειώνει:

"Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσουμε είναι η έλλειψη χρόνου για να κάνουμε άσκηση. Αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος να αθληθεί, αφού είναι κουρασμένος μετά από πολύωρη εργασία, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η βελτίωση της φυσικής κατάστασής μας βοηθάει να έχουμε πολύ περισσότερη ενεργητικότητα κατά τη διάρκεια της μέρας και μπορούμε να έχουμε περισσότερη αντοχή σε όλες τις καθημερινές δουλειές μας".

Απαντώντας στο ερώτημα ποια πιστεύει ότι πρέπει να είναι σήμερα για τον σύγχρονο άνθρωπο- με τις τόσο μεγάλες ανάγκες σε καθημερινό επίπεδο- εκείνα τα στοιχεία που τού εξασφαλίζουν μια σημαντική ποιότητα ζωής, ο κ. Μέτσιος αναφέρει ότι, αναμφισβήτητα, η αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας είναι από τις πιο σημαντικές αλλαγές, που θα έπρεπε να επιδιώκει ο σύγχρονος άνθρωπος για τη ζωή του.

"Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καρδιακής λειτουργίας εξαιτίας της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας είναι ένα σταθερό αποτέλεσμα σε όλες τις επιστημονικές μας έρευνες. Επίσης, μέσω της άσκησης αποκτούμε περισσότερη ενέργεια στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Παρ' όλο που κατανοεί τις μεγάλες ανάγκες που επιβάλλει η καθημερινότητα, σίγουρα υπάρχει τρόπος να ξεκινήσουμε και να κάνουμε περισσότερη άσκηση. Οι λύσεις είναι πολύ απλές να εφαρμοστούν, εύκολες κι ανέξοδες", επισημαίνει ο Έλληνας καθηγητής.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, προτείνει να μην χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας για μικρές μετακινήσεις, αλλά να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο, ν' ανεβαίνουμε σκάλες, να καθορίσουμε τρεις μέρες την εβδομάδα, κατά τις οποίες να πηγαίνουμε για έναν γρήγορο περίπατο για περίπου 20 λεπτά ή να ξεκινήσουμε ν' αθλούμαστε στο γυμναστήριο.

"Λύσεις υπάρχουν αμέτρητες αλλά δυστυχώς αυτό που λείπει είναι η όρεξη αλλά και η κρατική μέριμνα", καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr