Πόσο κινδυνεύουμε από τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη;

Πόσο κινδυνεύουμε από τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη;

Μια σειρά από προϊόντα που δεν περιέχουν ζάχαρη, όπως αναψυκτικά και τσίχλες, δημιουργούν μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας στους καταναλωτές

Πόσο κινδυνεύουμε από τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη;
Μια σειρά από προϊόντα που δεν περιέχουν ζάχαρη, όπως αναψυκτικά και τσίχλες, δημιουργούν μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας στους καταναλωτές, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να βλάψουν τα δόντια και παράλληλα να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ είναι μάλλον απίθανο να βοηθήσουν στην μείωση του βάρους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Κλείσιμο
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Βοστόνης και της Νεβάδα στις ΗΠΑ και του Ελσίνκι στη Φινλανδία, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό οδοντιατρικό περιοδικό "British Dental Journal", σύμφωνα με τη Γκάρντιαν, βρήκαν ότι τέτοια προϊόντα (που διαφημίζονται ως πιο υγιής εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα προϊόντα με ζάχαρη) συχνά περιέχουν οξειδωτικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών. 

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ''κρυφό κίνδυνο'' που υπάρχει σε διάφορα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, ενώ επισημαίνουν ότι κακώς οι καταναλωτές έχουν τυφλή εμπιστοσύνη σε τέτοια προϊόντα. Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι αν και μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ομάδα υποκατάστατων ζάχαρης, οι σακχαρο-αλκοόλες ή πολυόλες, όντως μειώνουν -σε σχέση με την ζάχαρη- τον κίνδυνο για τερηδόνα στα δόντια, παρόλα αυτά μπορεί να αυξήσουν την οξύτητα στη στοματική κοιλότητα και αυτό σταδιακά να οδηγήσει σε διάβρωση της αδαμαντίνης. 

Αυτά τα υποκατάστατα περιέχουν κυρίως ξυλιτόλη, η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρείται ουσία φιλική προς τα δόντια. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς συνεχώς διευρύνεται σε διάφορα ''υγιεινά'' προϊόντα η χρήση ξυλιτόλης και ενός άλλου υποκατάστατου της ζάχαρης, της σορβιτόλης, ''το κοινό θα έπρεπε να ενημερωθεί για τον κρυφό κίνδυνο της οδοντικής διάβρωσης εξαιτίας των οξειδωτικών πρόσθετων, αλλά επίσης για πιθανές παρενέργειες γαστρικών διαταραχών και οσμωτικής διάρροιας''. 

Η μελέτη, που έρχεται μάλλον να επιτείνει τη σύγχυση των καταναλωτών ως προς το τι είναι τελικά ασφαλές και υγιεινό και τι όχι, επισημαίνει ότι η συχνή παρουσία διαφόρων βελτιωτικών της γεύσης και συντηρητικών στις τροφές χωρίς ζάχαρη, αν και έχει επισύρει μικρότερη προσοχή, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια. 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης