Πώς επηρεάζει η… οθόνη τις διατροφικές μας συνήθειες

Ο υπολογιστής αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και έχει επηρεάσει σε βάθος μία από τις βασικότερες ανάγκες μας: το φαγητό.

Ο υπολογιστής αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και έχει επηρεάσει σε βάθος μία από τις βασικότερες ανάγκες μας: το φαγητό. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στις ηλικίες των παιδιών και των εφήβων και σύμφωνα με έρευνες, η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση του υπολογιστή συνδέονται άμεσα με την αύξηση του ρυθμού των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μερικοί από τους βασικούς λόγους της συνεχούς ενασχόλησης των παιδιών και των εφήβων με τον υπολογιστή είναι ότι η καθημερινότητα πλέον έχει πολύ έντονους ρυθμούς, το πρόγραμμα στο σχολείο είναι επιβαρυμένο, οι εξωσχολικές δραστηριότητες καταναλώνουν επίσης πολύ χρόνο και ως αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος.

Αυτοί οι λόγοι οδηγούν στη αλλαγή της μέχρι τώρα νοοτροπίας, η οποία ενίσχυε το θεσμό της οικογένειας. Τα μέλη της οικογένειας έτρωγαν όλα μαζί στο ίδιο τραπέζι και συζητούσαν, έτσι ώστε να διατηρηθεί η επικοινωνία στην οικογένεια. Τώρα πια, το ποσοστό των νέων που καταναλώνουν κάποιο γεύμα μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση έχει αυξηθεί δραματικά.

Αυτή η νέα νοοτροπία οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού συχνά και πολλές φορές ασυναίσθητα απ’ ότι αν γινόταν κατανάλωση ενός κανονικού γεύματος στο τραπέζι. Επίσης, γίνεται αλόγιστα και χωρίς μέτρο τσιμπολόγημα φαγητού ή σνακ που προσφέρουν στιγμιαία ευχαρίστηση. Αυτά του είδους οι τροφές θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι πλούσιες σε λιπαρά με αυξημένα ποσοστά γλυκαντικών και ζάχαρης.

Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία μας υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις. Επηρεάζεται άμεσα η επικοινωνία και ο διάλογος μέσα στην οικογένεια και τα μέλη της οδηγούνται στην αποξένωση. Δεν υπάρχει οργάνωση και ιεράρχηση υποχρεώσεων, η αυτοσυγκέντρωση είναι χαμηλή, τα κίνητρα εξασθενούν και γίνεται έντονη η κατανάλωση εύκολων ή πρόχειρων επιλογών φαγητού, όπως προανέφερα.

Αυτά τα τσιμπολογήματα, ενδιάμεσα των γευμάτων, οδηγούν στο να μη γίνεται εφικτή η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους και να μην υιοθετείται μια σωστή διατροφική συμπεριφορά. Και αυτό, γιατί από την μια αποτελείται από σνακ πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες, ζάχαρη ή αλάτι και από την άλλη αποσυντονίζει το «μεταβολικό ρολόι»και η ισορροπία μεταξύ σακχάρου και ινσουλίνης, επιτείνοντας την βουλιμική διάθεση του ατόμου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 30% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων μπορεί να προέρχεται από τα ενδιάμεσα γεύματα. Τα παιδιά θα πρέπει να μπουν σ’ ένα πρόγραμμα, ώστε ο ελεύθερος χρόνος τους να καλύπτεται από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Και για να γίνει αυτό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, οι γονείς θα πρέπει να δώσουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους για να τους μιμηθούν.

Τώρα όσον αφορά το κομμάτι της τεχνολογίας, θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στο κομμάτι της γνώσης και της ενημέρωσης, έτσι ώστε να γίνεται χρήση και όχι κατάχρηση. Ενδεικτικά, οι γονείς θα μπορούσαν να μην επιτρέπουν στα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση ή βίντεο ή να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr