Σε μόνιμη δίαιτα και με πολλά ψυχοσωματικά τα Ελληνόπουλα

Τρεις στους δέκα εφήβους έχουν ερωτικές σχέσεις, αλλά δεν δίνεται μεγάλη προσοχή στην προφύλαξη

Στρεβλή εικόνα για το σώμα  τους, και ιδίως για τα… κιλά τους, έχουν οι Έλληνες έφηβοι.

Μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), δείχνει ότι ένας στους 4 εφήβους θεωρεί ότι το σώμα του είναι παχύ, με τα κορίτσια -ανεξαρτήτως ηλικίας-  και τους 15χρονους να αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο» του εφηβικού πληθυσμού στη μάχη για την εφαρμογή υγιών διατροφικών προτύπων και την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας και άλλων διαταραχών.

Μάλιστα, με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των κοριτσιών που αντιλαμβάνονται το σώμα τους ως παχύ: από το 25,9% στην ηλικία των 11 ετών, στο 30,5% στην ηλικία των 13 ετών και στο 36,5% στις 15χρονες. Ευτυχώς, το φαινόμενο βρίσκεται υπό έλεγχο στα αγόρια  -ακόμη και στην ηλικία των 15 ετών που σημειώνεται το peak της εφηβικής ανασφάλειας μόλις το 21,2% των αγοριών θεωρούν ότι βρίσκονται εκτός ορίων σε ό,τι αφορά τα κιλά τους.

Δέσμιοι της δίαιτας…

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους 6 εφήβους (17,9%) κάνει δίαιτα αυτή την περίοδο, με τα κορίτσια να επιδίδονται μετά μανίας στη στέρηση της τροφής προκειμένου να χάσουν κιλά και να αποκτήσουν το σώμα των ονείρων του. Επίσης, σε δίαιτα βρίσκονται περισσότεροι 15χρονοι μαθητές (20,6%) από ό,τι 13χρονοι (17,5%) και 11χρονοι (15,9%). Σχεδόν ένας  στους 4 εφήβους (24,3%) δεν
κάνει δίαιτα αλλά θεωρεί πως πρέπει να χάσει κιλά, κυρίως τα  κορίτσια (27,7%, έναντι 20,7% των αγοριών).

Για τα κορίτσια που αναφέρουν είτε ότι κάνουν δίαιτα είτε ότι πρέπει να κάνουν δίαιτα για να χάσουν κιλά, διαπιστώνουν οι ερευνητές ότι στην πλειονότητά τους (69,8%) έχουν φυσιολογικό ή χαμηλότερο του φυσιολογικού βάρος!
Υψηλό είναι, όμως, και το αντίστοιχο ποσοστό των αγοριών, με 2 στα 5 αγόρια (40,5%) να κάνουν δίαιτα ή να θεωρούν πως θα έπρεπε να χάσουν κιλά παρόλο που σύμφωνα με τον ΔΜΣ είναι κανονικοί ή ελλιποβαρείς.

… και του άγχους

Εκτός από τη μάχη με τη ζυγαριά και τον καθρέφτη, οι Έλληνες έφηβοι «πολεμούν» και με τις σύγχρονες ψυχοσωματικές διαταραχές. Πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, πόνος στη μέση, ακεφιά, δυσθυμία, νευρικότητα, δυσκολία στον ύπνο, ζαλάδα, αδυναμία συγκέντρωσης ταλαιπωρούν στη συντριπτική τους πλειονότητα αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 έως 15 χρόνων.

Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους εφήβους με συχνότητα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα είναι, κατά φθίνουσα συχνότητα, τα ακόλουθα: θυμός και γκρίνια (32,3%), νευρικότητα (32%), ακεφιά (22,3%), δυσκολία συγκέντρωσης
στο αντικείμενο εργασίας (21,7%), πονοκέφαλος (17,9%), δυσκολία στον ύπνο (13,6%), πόνος στη μέση (9,3%), πόνος στο στομάχι (7,6%) και ζαλάδα (7,6%).

Σχεδόν όλα τα ψυχοσωματικά συμπτώματα αναφέρονται περισσότερο  από κορίτσια,
ενώ το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία. Εξαίρεση αποτελεί ο πόνος στο στομάχι που αναφέρεται σε παρόμοια ποσοστά από αγόρια και κορίτσια.

Σεξ εξ απαλών ονύχων και με ρίσκο

Πρώιμη σεξουαλική ζωή έχουν  τρεις στους δέκα  Έλληνες εφήβους: το 28,6% των παιδιών ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον μία σεξουαλική εμπειρία (ολοκληρωμένη
επαφή). Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από μια δεκαετία δεν υπερέβαινε το 10%!
Το ποσοστό των αγοριών που αναφέρουν σεξουαλική εμπειρία είναι υπερδιπλάσιο αυτού των κοριτσιών (39% και 18%, αντίστοιχα).

Ωστόσο, ένας στους πέντε 15χρονους που αναφέρει ότι έχει ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές εμφανίζει πλημμελή συμπεριφορά ως προς την αντισύλληψη καθώς απάντησε ότι κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή δεν έλαβε κανένα είδος προφύλαξης.

Ιδιαίτερο ρόλο διαπιστώνουν οι ειδικοί ότι παίζει η οικογένεια στη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων. Διαπιστώθηκε ότι συσχετίζεται η αυξημένη χρήση προφυλακτικού στα αγόρια εκείνα που θεωρούν εύκολη την επικοινωνία με τον πατέρα τους σε σύγκριση με εκείνα που έχουν «τυπικές» σχέσεις με τους γονείς τους.

Σημειώνεται ότι η μελέτη που εκπόνησε το ΕΠΙΨΥ με επικεφαλής την καθηγήτρια κυρία Άννα Κοκκέβη, εντάσσεται στο ευρύτερο Διεθνές Πρόγραμμα Health Behaviour in School - Aged Children (HBSC), στο οποίο συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια 40 χώρες, υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr