Θα ενισχύσουμε τις φαρμακοβιομηχανίες με υποδομές στη χώρα μας

Αναλυτική παρουσίαση από τον υπουργό της φαρμακευτικής πολιτικής της κυβέρνησης

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις φαρμακοβιομηχανίες, ελληνικές και πολυεθνικές, που έχουν υποδομές στην χώρα μας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προς τους εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιριών σε συνάντηση που είχε μαζί τους την Τρίτη με θέμα τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στους συνομιλητές του στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη της χώρας καθώς και τους στόχους για το τρέχον έτος, όπως αυτοί έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. «Με το Υπουργείο Εργασίας θέτουμε ως στόχο για το 2012 –και θα αγωνιστούμε να τον διατηρήσουμε- το ποσό των 3,2 δις ευρώ για φάρμακα. Αυτό το ποσό αφορά τα  Ασφαλιστικά Ταμεία» είπε ο υπουργός, ζητώντας παράλληλα τη συνεργασία των φαρμακευτικών εταιριών προς την κατεύθυνση αυτή.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών επισήμαναν ότι ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός των Ταμείων για το 2011 αποτέλεσε μόνο το 16% των συνολικών δαπανών υγείας, δηλαδή ανήλθε στα 3,6 δισ ευρώ έναντι των 22 δισ  (της συνολικής δαπάνης υγείας. Στον τομέα των νοσοκομείων παρουσίασαν ανάλογα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη:  η συνολική δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ το 2011 υπολογίζεται σε 6 δισ ευρώ  αλλά από αυτά  μόνο τα 780 εκατομμύρια, δηλαδή το 13%, αντιστοιχεί σε φάρμακα.
 «Κάναμε  άλλες δύο φορές σε συνεργασία μαζί σας, μια προσπάθεια το 2010 και το 2011 να περιοριστεί η κατανάλωση του φαρμάκου στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά Ταμεία με πολύ μεγάλη επιτυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος μιλώντας για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα έτη από το υπουργείο Υγείας και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως πλέον το ζήτημα της μείωσης της τιμής των φαρμάκων δεν θα μπορούσε να εισφέρει περαιτέρω στη συρρίκνωση της δαπάνης παρά μόνο στη συρρίκνωση της ανάπτυξης ενός τόσο δυναμικού κλάδου.

«Αν δούμε ότι τον Φεβρουάριο η δαπάνη δεν φτάνει εκεί που θέλουμε θ’ αρχίσουμε γρήγορες ρυθμίσεις. Έχουμε βέβαια έναν διπλό στόχο: Δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση ο στόχος μας, ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις βιομηχανίες, ελληνικές και πολυεθνικές που έχουν υποδομές στην Ελλάδα» είπε ο κ. Λοβέρδος. Η προώθηση γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων είναι το βασικό μέτρο της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας. Στην χώρα μας όπως μαρτυρούν τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων η χορήγηση γενοσήμων ανέρχεται σε μόλις 18,5% του συνόλου των φαρμάκων, ενώ ο στόχος που θέτει το υπουργείο Υγείας είναι τουλάχιστον 50% για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Επιπλέον, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα συστηματοποιήσει ασθένειες σε θεραπευτικές κατηγορίες για τις οποίες θα χορηγούνται μόνο γενόσημα. Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των ιατρικών συνταγών και συνεπώς του όγκου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δόθηκε ήδη αρμοδιότητα στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να επιβάλλει ποινές σε όσους γιατρούς κάνουν αλόγιστη συνταγογράφηση.

Ο έλεγχος της συνταγογράφησης είναι πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιριών. «Η  λογική ελέγχου του όγκου συνταγογράφησης  καθώς και η  εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων αποτελούν τη σωστή κατεύθυνση, όχι η  περαιτέρω μείωση των τιμών που, ήδη, βρίσκονται, μετά τα περσινά μέτρα, στο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρώπης. Ο έλεγχος του όγκου μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ταμείων και νοσοκομείων. Η μηχανογράφηση αποτελεί, ως εκ τούτου, θεμέλιο για περαιτέρω  εξορθολογισμό στο φάρμακο και την υγεία» τόνισε αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός ο  κ. Κωνσταντίνος  Φρουζής, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr