"Γέφυρα" Ελλάδας - ΗΠΑ στην τηλεϊατρική
05.03.2012
09:28
Από τον Έλληνα καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, κ. Γιώργο Βέλμαχο....
Ήταν καλοκαίρι του 2008, όταν ο Έλληνας καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, κ. Γιώργος Βέλμαχος, αποφάσισε να χτίσει μια «γέφυρα» μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών επάνω στην οποία θα «περπατούσαν» με ασφάλεια οι Έλληνες ασθενείς στην αγωνιώδη πολλές φορές αναζήτηση μιας δεύτερης ιατρικής γνώμης για σύνθετα και σοβαρά προβλήματα υγείας τους.
Τρία χρόνια αργότερα ο 50χρονος επιστήμονας αισθάνεται υπερήφανος διότι εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα τέθηκαν τα θεμέλια. Η επιστημονική και οικονομική συνεργασία που εγκαινιάστηκε μεταξύ ελληνικού ιδιωτικού ομίλου και του Χάρβαρντ είναι μόνον η αρχή.
Ο ίδιος ως Έλληνας γνωρίζει πολύ καλά πώς μια δύσκολη και βαριά διάγνωση μπορεί να μετατραπεί σε… γεφύρι της Άρτας για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, καθώς αυτοί αγωνιούν να εξασφαλίσουν αξιόπιστη επιστημονική γνωμάτευση και συμβουλή από τους ειδικούς, Έλληνες και ξένους. Παρότι η χώρα δεν διαθέτει σχετική βάση δεδομένων ώστε να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, είναι βέβαιον ότι κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες πολίτες ξενιτεύονται αναζητώντας εκτός συνόρων μια επιπλέον ιατρική γνώμη μετά τη διάγνωση μιας πολύπλοκης ασθένειας. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για ασθενείς με ογκολογικά και καρδιοχειρουργικά προβλήματα.
Διασύνδεση Ελλάδας - Χάρβαρντ
Ως επικεφαλής του τμήματος Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής στο Μass General Ηospital της Βοστώνης ο κ. Βέλμαχος είχε διευκολύνει ανθρώπους και καταστάσεις. Επρόκειτο για μεμονωμένες παρεμβάσεις. ‘Ομως δεν του αρκούσε. «Το κύμα των ασθενών συνεχώς διογκωνόταν. Όμως ονειρευόμουν κάτι πιο οργανωμένο και μακροπρόθεσμο. Ήθελα να συνδέσω την ελληνική ιατρική με εκείνη των ΗΠΑ, και δη του Χάρβαρντ» λέει ο κ. Βέλμαχος στο protothema.gr και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε γι’ αυτό: «Έπρεπε να πείσω τους διευθυντές πολλών τμημάτων στην Ιατρική Σχολή αλλά και στο νοσοκομείο ότι το πρόγραμμα αξίζει να υλοποιηθεί με Έλληνες ασθενείς. Απέστειλα εκατοντάδες e mail και συγκάλεσα δεκάδες συσκέψεις και συμβούλια. Έπρεπε να τους παρουσιάσω την ελληνική ιατρική και νοσοκομειακή πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι αλλά και να διασφαλίσω ότι κανείς δεν θα εκμεταλλευόταν το ισχυρό brand name που αντιπροσώπευαν, το Χάρβαρντ».
Χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από τρία χρόνια ενώ το τελευταίο έτος η προσπάθεια έμοιαζε να προσκρούει όλο και πιο συχνά σε τοίχο, λόγω της κρίσης. Παρά ταύτα το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Θεραπευτικής Υποστήριξης ενώνει πλέον την Ελλάδα και το Χάρβαρντ. «Το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ έτεινε ευήκοον ους στην πρόταση που επισήμως κατέθεσε η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Προσωπικά πίστευα πως θα υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση, ενδεχομένως και από το ΕΣΥ. Δεν έγινε, αλλά ελπίζω να γίνει στο μέλλον» λέει ο κ. Βέλμαχος, προσθέτοντας ότι «προσωπικός μου στόχος ήταν αυτό το πρόγραμμα να μην αφορά μόνο σε μία συγκεκριμένη μερίδα ασθενών ούτε σε συγκεκριμένη οικονομική τάξη Ελλήνων. Θέλω και θα συνεχίσω να το προσπαθώ να ανοίξω δίοδο για όσο πιο πολλούς ασθενείς γίνεται».
«Δεύτερη» γνώμη ειδικού μέσω τηλεϊατρικής
Ήδη επτά ασθενείς έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα –επρόκειτο για βαριά περιστατικά, καρκίνος μαστού, πνεύμονα, στομάχου, στοματικής κοιλότητας. Ομάδα γιατρών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό των ασθενών εκτίμησε κάθε ιατρική περίπτωση και συνέταξε εκ νέου σχέδιο θεραπείας. Η διάγνωση έγινε με τη χρήση της τηλεϊατρικής - ο φάκελος του ασθενούς «μεταφέρθηκε» μέσα σε δύο μέρες στις ΗΠΑ, ενώ εξίσου σύντομη ήταν και η επίσημη απάντηση από το αμερικανικό νοσοκομείο. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα -η οποία μέχρι τώρα δεν αξιοποιήθηκε- ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου της Μασαχουσέτης να μπορεί να παρακολουθήσει ακόμη και πιθανή χειρουργική επέμβαση, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο.
Σε ό,τι αφορά το κόστος, ο κ. Βέλμαχος διευκρινίζει ότι «το πρόγραμμα δεν έχει τιμή, αλλά έχει αξία για τον ασθενή». Σε κάθε περίπτωση αναφερόμενος στην οικονομική συμμετοχή των ασθενών, ο επιστήμονας υπενθυμίζει πως είναι υποπολλαπλάσιο του δαπανηρού και ψυχοφθόρου ταξιδιού που συνεπάγεται η μετάβαση ασθενούς στο εξωτερικό.
Καλαμάτα - Βοστώνη: η διαδρομή του Δρος Βέλμαχου
Αμέσως μόλις αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στη Χειρουργική, το 1991, ο νέος λειτουργός του Ιπποκράτη, άνοιξε φτερά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, αλλά σε μία Ελλάδα που θα μου εξασφάλιζε την σταδιοδρομία μου με τρόπο διάφανο, αξιοκρατικό και αντικειμενικό. Κι αυτό κατάλαβα σύντομα ότι δεν ήταν εφικτό στην πατρίδα μου» λέει σήμερα ο κ. Βέλμαχος. Έτσι, αποχαιρέτησε γονείς, συγγενείς, φίλους, συμφοιτητές και πήγε στη Βοστώνη. « Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα» κάνει τον απολογισμό του, καθώς «καμία πόρτα δεν άνοιξε εύκολα, αλλά μετά από επιμονή και υπομονή και προσπάθεια».
Ως επικεφαλής του τμήματος Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής στο Μass General Ηospital της Βοστώνης απολαμβάνει πλέον τον προορισμό του αλλά και τις ευθύνες που απορρέουν από τη θέση του. Και συνεχίζει να ονειρεύεται με ποιο τρόπο θα μπορούσε να προσφέρει στην Ελλάδα, έχοντας μάλιστα ως «συνεργό» του την επίσης ιατρό, σύζυγό του. «Έχουμε καταπληκτικούς γιατρούς, αλλά δεν ξέρουν πώς να εργαστούν ως ομάδα. Το σύστημα δεν τους επιτρέπει να εργαστούν ως ομάδα. Αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει» λέει δίνοντας ενδεχομένως το στίγμα της νέας του προσπάθειας σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr