Το 60% των Ελλήνων παίρνει τα φάρμακά του λάθος

«Τουλάχιστον 190.000 ασθενείς καταλήγουν κάθε χρόνο λόγω της μη τήρησης της θεραπείας τους μόνο στη Γηραιά Ηπειρο»

Εχετε ποτέ αναλογιστεί το φάσμα των συνεπειών μιας φαινομενικά αθώας απόφασης που λάβατε ως ασθενής, όπως τι σημαίνει το να διακόψετε πριν από την ολοκλήρωσή της μια φαρμακευτική αγωγή επειδή παρουσίασε μικρή βελτίωση η υγεία σας;

Στην απάντηση ενδεχομένως κρύβεται το μυστικό της ίασης του πολύπαθου και γεμάτου χρόνιες πληγές συστήματος υγείας της χώρας μας. Η επιβάρυνση τόσο στην υγεία του ασθενούς όσο και στον κορβανά του ΕΣΥ είναι πολύ ψηλή.
 
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για το πρόβλημα της μη συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή αλλά και για την αναγκαιότητα της αντιμετώπισής του. «Η μη συμμόρφωση των ασθενών στη συνταγογραφούμενη θεραπεία έχει υψηλό κόστος. Εχει επίπτωση σε χρήμα και, κυρίως, σε ανθρώπινες ζωές. Τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη χάνουν τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια ετησίως λόγω χαμηλής ή ελάχιστης συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 190.000 ασθενείς καταλήγουν κάθε χρόνο λόγω της μη τήρησης της θεραπείας τους μόνο στη Γηραιά Ηπειρο», λέει στο protothema.gr o κ. Τριαντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Bioaxis Healthcare, μιας εταιρείας που τα τελευταία οκτώ χρόνια κωδικοποιεί στη χώρα μας τις επιστημονικές και οικονομικές επιπτώσεις που αφορούν τη μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους.
 
«Εως και 60% των περισσότερων συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αφορούν χρόνια νοσήματα δεν λαμβάνονται σωστά. Ενας στους τρεις ασθενείς δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του. Ποσοστό 24% των ασθενών λαμβάνει μικρότερη από τη συνιστώμενη δόση του φαρμάκου τους», αναφέρει ο κ. Τριαντόπουλος.
 
Το αποτέλεσμα; Η αποθεραπεία δεν γίνεται σωστά και ελεγχόμενα, ο γιατρός δεν έχει σαφή εικόνα για τη δράση του φαρμάκου, ομοίως και η φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο κάθε φορά σκεύασμα. Αυτές είναι οι βασικές επιπτώσεις από πλευράς αμιγώς ιατρικής της μη συμμόρφωσης του ασθενούς.
Υπάρχει όμως και η οικονομική οπτική αυτής της συμπεριφοράς των ασθενών, καθώς πολλαπλασιάζονται οι επισκέψεις σε γιατρούς, αυξάνονται οι εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω υποτροπής ή παρενεργειών, η αξία του φαρμάκου κατρακυλά στο χρηματιστήριο της σχετικής αγοράς που ανεβοκατεβάζει τα σκευάσματα ανάλογα με την αποτελεσματικότητα και το ποσοστό ίασης.
 
Οι Ελληνες δεν είναι συνετοί ασθενείς, είναι σπάταλοι στη χρήση φαρμάκων
 
Οταν το 2004, ο 32χρονος τότε κ. Τριαντόπουλος ίδρυσε την εταιρεία Bioaxis Healthcare, ως θυγατρική της βρετανικής Bioaxis Healthcare Ltd, στην Ελλάδα ελάχιστοι συμμερίζονταν την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για τις επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης των ασθενών στην αγωγή τους, ενώ και η οικονομική διάσταση του θέματος δεν είχε απασχολήσει ούτε τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία που πλήρωναν τα φάρμακα και τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα διέθεταν. Η νόσος της εποχής δε τότε -όπως και τώρα- ήταν μία: η πολυφαρμακία.
 
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διαπιστώσει ο κ. Τριαντόπουλος, ως Διαχειριστής Πληροφορικών Συστημάτων με εξειδίκευση σε Συστήματα Υγείας ότι «οι Ελληνες δεν είναι πειθαρχημένοι και συνετοί ασθενείς, δεν αρκούνται στις συμβουλές των γιατρών, αλλά δυστυχώς επηρεάζονται και από τρίτους. Κι αυτό οδηγεί μεν στη μη σωστή χορήγηση της θεραπείας αλλά και στο αντίθετο, στην υπερκατανάλωση φαρμάκων». Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: φάρμακα αξίας τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ πετιούνται κάθε χρόνο, ληγμένα ή αχρησιμοποίητα, ενώ το 40% των Ελλήνων έχει στα ντουλάπια του φάρμακα που δεν έλαβε ή δεν θα λάβει.
 
Ωστόσο, ο κ. Τριαντόπουλος δεν πτοήθηκε. Εχοντας ως μότο την εξίσωση «ενημερωμένοι γιατροί + ενημερωμένοι ασθενείς = βελτίωση της δημόσιας υγείας» άρχισε στην Ελλάδα τα προγράμματα υποστήριξης ασθενών. Ο απολογισμός επτά χρόνια αργότερα είναι ιδιαίτερα θετικός. Μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου επαγγελματιών υγείας η εταιρεία υποστηρίζει περισσότερους από 5.500 ασθενείς τον χρόνο, κυρίως ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη κ.ά. και παρέχει υπηρεσίες υγείας κατ’ οίκον σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr