Τρία νέα κρούσματα του ιού του Νείλου στην Αττική

"Ανοχύρωτοι"  60 απο τους 66 Δήμους της Αττικής. Νέο πρόβλημα με τις αιμοδοσίες εθελοντών από περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα - Συνεδριάζει την Παρασκευή το ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας προκειμένου να αποφασίσει τι θα γίνει με το αίμα που έχει ήδη συλλεχθεί και εάν αυτό θα ελεγχθεί...

Τρία νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκαν στην Αττική, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών. Κατά πληροφορίες, τα τρία νέα περιστατικά αφορούν κατοίκους του Φαλήρου και του Πειραία. Οι ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Τζάνειο και Ασκληπιείο. Πρόκειται για έναν 18χρονο, έναν 44χρονο και μια 65χρονη που εμφάνισαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στο μεταξύ, έκτακτες αιμοδοσίες σε  «καθαρές» περιοχές, δηλαδή σε περιοχές που δεν έχει εντοπιστεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, οργανώνει τις επόμενες ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή και ασφαλή ποσότητα  αίματος για τις ανάγκες των  πολυμεταγγιζόμενων ασθενών.
 
Σε αντίθεση με τα αντανακλαστικά  που έδειξε ο θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί τους εθελοντές αιμοδότες της χώρας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικεντρώθηκε πρωτίστως στη μοιρασιά των αρμοδιοτήτων και δευτερευόντως στο μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας που ανακύπτει με τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στον αστικό ιστό, και ιδίως σε άτομα που ουδέποτε είχαν μετακινηθεί ή επισκεφθεί τις περιοχές όπου ενδημεί η συγκεκριμένη λοίμωξη.
 
Ανοχύρωτοι οι Δήμοι της Αττικής απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου

Στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας για το θέμα, και παρότι έχει παρέλθει σχεδόν μία εβδομάδα από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος (αφορούσε 70χρονη από το Παλαιό Φάληρο, ενώ την περασμένη Τρίτη καταγράφηκε κι ένας 56χρονος από την Αργυρούπολη) οι αρμόδιοι δεν έλαβαν καμία απόφαση για το θέμα της αιμοδοσίας, εκτός από την εύκολη λύση των κωνωποκτονιών με αεροψεκασμούς. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι απαραίτητοι ψεκασμοί κατα των νυμφών ( στο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης των κουνουπιών) έγιναν σε μόλις 6 από τους συνολικά 66  Δήμους της Αττικής!
 
Δεδομένου ότι τους θερινούς μήνες συγκεντρώνονται κατά μέσο όρο περίπου 15.000 ασκοί (μονάδες) αίματος τον μήνα -οι οποίοι σημειωτέον καλύπτουν οριακά τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών και όσων χρειάζεται να υποβληθούν σε έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις- αντιλαμβάνεται κανείς τις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα της εξασφάλισης ελεγμένου και ασφαλούς αίματος μέσω του συστήματος της αιμοδοσίας.
 
Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, πάντως, προβλέπεται δέσμευση του αίματος που έχει συλλεχθεί από τις επίμαχες περιοχές και οι οποίες εκτείνονται έως και 10 χιλιόμετρα από την εστία του κρούσματος, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στους αιμοδότες κατά τις αιμοληψίες, όσο και στη συνέχεια στις μονάδες αίματος.
Στη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας, έγιναν σχετικές εισηγήσεις οι οποίες όμως εξετάζονταν πρωτίστως από οικονομική σκοπιά –γεγονός αναμενόμενο με την ένδεια που έχει το υπουργείο. Αναφέρθηκε ότι μπορεί να γίνει μονήρης έλεγχος του  αίματος, δηλαδή ο έλεγχος ανά ασκό για τον ιό του Δυτικού Νείλου και ο έλεγχος ανά 6 ή 8 μονάδες αίματος μέσω μικροδεξαμενών,  αλλά ζητήθηκε και οικονομική εισήγηση για την καθεμία μέθοδο. Το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου την Παρασκευή, το ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας το οποίο και θα πρέπει να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr