Καλύτερες μπύρες υπόσχεται η ανάγνωση του DNA του κριθαριού
18.10.2012
10:04
Μια διεθνής ερευνητική κοινοπραξία, έπειτα από πολυετή προσπάθεια, παρουσίασε μια πρώτη λεπτομερή ανάλυση του γονιδιώματος του κριθαριού
Μια διεθνής ερευνητική κοινοπραξία, έπειτα από πολυετή προσπάθεια, παρουσίασε μια πρώτη λεπτομερή ανάλυση του γονιδιώματος του κριθαριού.
Η ανάγνωση του DNA του φυτού -που είναι περίπου διπλάσιο από το ανθρώπινο γονιδίωμα- μπορεί να αυξήσει την απόδοση των καλλιεργειών και να τις κάνει πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, πράγμα που με τη σειρά του ίσως οδηγήσει σε καλύτερες μπίρες και ουίσκι στο μέλλον.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπι Γόου του Ινστιτούτου Τζέιμς Χάτον της Σκωτίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι «η γενετική έρευνα στο κριθάρι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για να βελτιωθεί η παραγωγή του μέσω της δημιουργίας καλύτερων ποικιλιών, που θα αντέχουν περισσότερο στα παράσιτα και τις ασθένειες, θα τα βγάζουν πέρα με τις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος και, ακόμα, θα οδηγούν στη ζύμωση καλύτερης μπίρας».
Το κριθάρι, μαζί με τον λυκίσκο και τους ζυμομύκητες, αποτελεί βασικό συστατικό της παραγωγής μπίρας. Όμως, εκτός από τη ζυθοποιία, όφελος θα μπορούσε να υπάρξει και για τη βιομηχανία ουίσκι, αλλά και για τις εταιρίες που παράγουν ζωοτροφές, οι οποίες επίσης περιέχουν κριθάρι, κάτι που έμμεσα θα ωφελήσει τις βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το κριθάρι είναι από τα πρώτα φυτά που οι άνθρωποι καλλιέργησαν και σήμερα είναι το τέταρτο σημαντικότερο δημητριακό στον κόσμο, μετά το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι.
Η ανάγνωση του DNA του φυτού -που είναι περίπου διπλάσιο από το ανθρώπινο γονιδίωμα- μπορεί να αυξήσει την απόδοση των καλλιεργειών και να τις κάνει πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, πράγμα που με τη σειρά του ίσως οδηγήσει σε καλύτερες μπίρες και ουίσκι στο μέλλον.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπι Γόου του Ινστιτούτου Τζέιμς Χάτον της Σκωτίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι «η γενετική έρευνα στο κριθάρι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για να βελτιωθεί η παραγωγή του μέσω της δημιουργίας καλύτερων ποικιλιών, που θα αντέχουν περισσότερο στα παράσιτα και τις ασθένειες, θα τα βγάζουν πέρα με τις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος και, ακόμα, θα οδηγούν στη ζύμωση καλύτερης μπίρας».
Το κριθάρι, μαζί με τον λυκίσκο και τους ζυμομύκητες, αποτελεί βασικό συστατικό της παραγωγής μπίρας. Όμως, εκτός από τη ζυθοποιία, όφελος θα μπορούσε να υπάρξει και για τη βιομηχανία ουίσκι, αλλά και για τις εταιρίες που παράγουν ζωοτροφές, οι οποίες επίσης περιέχουν κριθάρι, κάτι που έμμεσα θα ωφελήσει τις βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το κριθάρι είναι από τα πρώτα φυτά που οι άνθρωποι καλλιέργησαν και σήμερα είναι το τέταρτο σημαντικότερο δημητριακό στον κόσμο, μετά το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr