Τι κινδύνους εγκυμονεί η διαταραχή της γλυκόζης στη εφηβεία

Σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι πιθανό να εξελιχθεί,  αν συνυπάρχει με παχυσαρκία και οικογενειακό ιστορικό, η διαταραχή της γλυκόζης στην εφηβική ηλικία....

Σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι πιθανό να εξελιχθεί,  αν συνυπάρχει με παχυσαρκία και οικογενειακό ιστορικό, η διαταραχή της γλυκόζης στην εφηβική ηλικία.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των υψηλών ποσοστών παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Ένας σκούρος λεκές σαν κολιέ στο πίσω μέρος του αυχένα, στις μασχάλες, στους αγκώνες ,στα γόνατα ή στις φάλαγγες των δακτύλων και η κοιλιακή παχυσαρκία, αποτελούν κλινικά σημάδια για να υποβληθεί το παιδί σε έλεγχο σακχάρου και γλυκόζης, επισήμανε η επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου, μιλώντας στο 26ο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας.
 
«Η διαταραχή της γλυκόζης συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 12-14 ετών. Δηλαδή στην εφηβική ηλικία υπάρχει μια φυσιολογική αντίσταση στην ινσουλίνη και το φαινόμενο αυτό επιτείνεται όταν ένα παιδί είναι παχύσαρκο. Στην ουσία η «καρδιά» αυτής της παθολογικής οντότητας είναι μια αντίσταση στην ινσουλίνη. Δηλαδή το παιδί τρώει υπερβολικά με συνέπεια την εμφάνιση υπεργλυκαιμίας η οποία δημιουργεί αυξημένα ποσά ινσουλίνης . Τα αυξημένα ποσά ινσουλίνης προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και σιγά-σιγά , το β κύτταρο του παγκρέατος που παράγει την ινσουλίνη εξαντλείται και έτσι δημιουργείται ο διαβήτης τύπου 2. Η αντίσταση στην ινσουλίνη κατά την εφηβεία είναι παροδική αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχει παχυσαρκία και οικογενειακό ιστορικό» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ Γαλλή.
 
Το σύνολο των εφήβων που έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι παχύσαρκοι ενώ το ποσοστό των ενήλικων παχύσαρκων διαβητικών είναι 70%. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά εμφανίζεται μεταξύ 12-14 ετών αλλά δεν είναι συχνό φαινόμενο και στη χώρα μας παρατηρείται μόνο στο 2% των εφήβων.
 
«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι συνδυάζεται με την παχυσαρκία και με το γεγονός ότι αυξάνει η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία στην Ελλάδα. Η παχυσαρκία είναι πολύ συχνή σ΄ αυτή την ηλικία και όπως έχουν αποδείξει μεταναλύσεις που έχουμε κάνει στη χώρα μας ένα στα τρία παιδιά προεφηβικά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αυτό προδιαθέτει τα άτομα στα οποία υπάρχουν γενετικοί παράγοντες και θετικό οικογενειακό ιστορικό σε συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού, να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τη διαταραχή της γλυκόζης σ΄ αυτή την ηλικία» τονίζει η κ Γαλλή.
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr