Πότε αλλάζει η μνήμη του ανθρώπου;

Μετά την ηλικία των 65 - 70 ετών παρουσιάζονται κάποιες αλλαγές που αφορούν στην ικανότητα εκμάθησης καινούργιων πληροφοριών και στη γρήγορη επεξεργασία πληροφοριών...

Μετά την ηλικία των 65 - 70 ετών παρουσιάζονται κάποιες αλλαγές που αφορούν στην ικανότητα εκμάθησης καινούργιων πληροφοριών και στη γρήγορη επεξεργασία πληροφοριών, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη γνωστική γήρανση. Σύμφωνα, ακόμη, με τα αποτελέσματα της μελέτης η μνήμη διατηρείται σε καλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Οι αλλαγές στην ικανότητα εκμάθησης καινούργιων πληροφοριών προκαλούνται από αλλοιώσεις στην εγκεφαλική μάζα, μείωση της ταχύτητας μεταφοράς μηνυμάτων, λόγω ελάττωσης νευροδιαβιβαστών στις νευρωνικές συνάψεις, μικροσκοπικές αλλοιώσεις, όπως εναπόθεση αμυλώδους πλάκας στο εγκεφαλικό παρέγχυμα, και αλλαγές στη λειτουργία των μετωπιαίων λοβών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ερευνήθηκαν οι γνωστικές δεξιότητες, οι δείκτες φυσικής υγείας, οι βιολογικοί παράγοντες και η ποιότητα ζωής σε ένα μεγάλο δείγμα 500 Κυπρίων, 65 ετών και άνω.

Συντονίστρια και υπεύθυνη της έρευνας είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Φώφη Κωνσταντινίδου. Η έρευνα θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του καινούργιου ερευνητικού προγράμματος ΣΚΕΨΗ (2012-2014), που χρηματοδοτείται από την τρίτη δέσμη προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.

Στο πρόγραμμα ΣΚΕΨΗ θα συμπεριληφθούν ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση και ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr