Η συνταγή της ημέρας από το Olive: Ψωμί με μπύρα
20.11.2012
11:55
Πες αλεύρι… Ψωμάκι σπιτικό σε γυρεύει. Και μην μου αγχώνεστε, γιατί με τη συγκεκριμένη συνταγή δεν θα χρειαστεί ούτε να κοσκινίσετε, ούτε να πιάσετε προζύμι, ούτε να ζυμώσετε, ούτε να περιμένετε με τις ώρες να φουσκώσει το ψωμί πριν το φουρνίσετε.
Πες αλεύρι… Ψωμάκι σπιτικό σε γυρεύει. Και μην μου αγχώνεστε, γιατί με τη συγκεκριμένη συνταγή δεν θα χρειαστεί ούτε να κοσκινίσετε, ούτε να πιάσετε προζύμι, ούτε να ζυμώσετε, ούτε να περιμένετε με τις ώρες να φουσκώσει το ψωμί πριν το φουρνίσετε.
Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ένα μπολ, ένα σύρμα, μια φόρμα κι ένας προθερμασμένος φούρνος στους 180οC στον αέρα. Αν τα έχετε ήδη, μην το σκέφτεστε. Τα υλικά είναι απλούστατα και η συνταγή είναι 100% σίγουρη. Καλή επιτυχία!
Ψωμί με μπύρα
Συνταγή: Γεωργία Κοφινά
Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ένα μπολ, ένα σύρμα, μια φόρμα κι ένας προθερμασμένος φούρνος στους 180οC στον αέρα. Αν τα έχετε ήδη, μην το σκέφτεστε. Τα υλικά είναι απλούστατα και η συνταγή είναι 100% σίγουρη. Καλή επιτυχία!
Ψωμί με μπύρα
Συνταγή: Γεωργία Κοφινά
Έτοιμο σε 1 ½ ώρα
Εύκολο
Υλικά για 2 μέτριες φραντζόλες
1 μεγάλο μπουκάλι μπύρα (500ml)
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
2 κουτ. γλυκού σουσάμι
Προαιρετικά αν θέλετε να το κάνετε σταφιδοκαρυδόψωμο:
3 κουτ. σούπας ζάχαρη επιπλέον
½ φλιτζάνι χονδροκομμένα καρύδια
½ φλιτζάνι σταφίδες
¼ κουτ. τσαγιού κανέλλα
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα
2. Αδειάζετε την μπύρα σε ένα μπολ και προσθέτετε το αλεύρι τμηματικά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθούν. Έτοιμη η ζύμη!
3. Λαδώνετε και πασπαλίζετε με το μισό σουσάμι μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Αδειάζετε το μίγμα και από πάνω πασπαλίζετε το υπόλοιπο σουσάμι.
4. Ψήνετε τα ψωμιά στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να πάρει χρώμα το ψωμί. Τα βγάζετε από το φούρνο και μετά από λίγο το ξεφορμάρετε προσεκτικά και αφήνετε να κρυώσει πριν το σερβίρετε.
Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα ή διάφορα σπόρια όπως λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, κλπ. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το μισό αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως. ΣΕ αυτή την περίπτωση θα προσθέσετε 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ.
Εύκολο
Υλικά για 2 μέτριες φραντζόλες
1 μεγάλο μπουκάλι μπύρα (500ml)
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
2 κουτ. γλυκού σουσάμι
Προαιρετικά αν θέλετε να το κάνετε σταφιδοκαρυδόψωμο:
3 κουτ. σούπας ζάχαρη επιπλέον
½ φλιτζάνι χονδροκομμένα καρύδια
½ φλιτζάνι σταφίδες
¼ κουτ. τσαγιού κανέλλα
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα
2. Αδειάζετε την μπύρα σε ένα μπολ και προσθέτετε το αλεύρι τμηματικά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθούν. Έτοιμη η ζύμη!
3. Λαδώνετε και πασπαλίζετε με το μισό σουσάμι μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Αδειάζετε το μίγμα και από πάνω πασπαλίζετε το υπόλοιπο σουσάμι.
4. Ψήνετε τα ψωμιά στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να πάρει χρώμα το ψωμί. Τα βγάζετε από το φούρνο και μετά από λίγο το ξεφορμάρετε προσεκτικά και αφήνετε να κρυώσει πριν το σερβίρετε.
Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα ή διάφορα σπόρια όπως λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, κλπ. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το μισό αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως. ΣΕ αυτή την περίπτωση θα προσθέσετε 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr