Η συνταγή της ημέρας από το Olive: Λαβράκια με χειμωνιάτικα λαχανικά

Μην ψαρώνετε που έχουμε ψάρι σήμερα… Γιατί κανένας δεν θα πάρει μυρωδιά ότι το μαγειρεύουμε. Ο φούρνος σας μετά το ψήσιμο δεν θα χρειάζεται καθάρισμα...

Μην ψαρώνετε που έχουμε ψάρι σήμερα… Γιατί κανένας δεν θα πάρει μυρωδιά ότι το μαγειρεύουμε. Ο φούρνος σας μετά το ψήσιμο δεν θα χρειάζεται καθάρισμα, το ψάρι σας θα είναι καλοψημένο και ζουμερό κι επιπλέον θα μοσχομυρίζει θάλασσα και φρέσκα μυρωδικά. Συν τοις άλλοις, μαζί με το ψάρι θα έχετε έτοιμη στο πιάτο και τη γαρνιτούρα του. Λόγω εποχής από λαχανικά προτιμήσαμε κολοκύθα κίτρινη, πατάτα και μαραθόριζα. Εσείς μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πατάτα, καρότο και κολοκύθι, φτάνει όλα τους να είναι σε λεπτές φέτες κομμένα. Ενισχύσαμε τα αρώματα του πιάτου με θυμάρι και μαντζουράνα που καλό είναι να τα έχετε σε γλαστράκια στο μπαλκόνι σας. Πιστέψτε με, θα αλλάξουν εντελώς την ποιότητα της μαγειρικής σας.

Εκτός από τα υλικά της συνταγής, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μαχαίρι, ένα ταψί, 4 κομμάτια λαδόκολλας και ένα καλά προθερμασμένο φούρνο, ιδιαιτέρως καυτό.  Ξεκινάμε;

Λαβράκια στο χαρτί σε στρώμα χειμωνιάτικων λαχανικών

Συνταγή: ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ

Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Food Styling: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗ

Έτοιμο σε 50 λεπτά * ΕΥΚΟΛΟ



 

Υλικά για 4 άτομα:

4 λαβράκια καθαρισμένα (350γρ. το καθένα, ζητήστε από τον ψαρά σας να το κάνει αντί για εσάς)

 

4 κλαδάκια μαντζουράνας

 

4 κλαδάκια θυμάρι

 

1 μαραθόριζα (φινόκιο) καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες

 

1 πατάτα σε λεπτές φέτες

 

200γρ. κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε λεπτές φέτες ή κολοκύθι πράσινο κομμένο λοξά σε λεπτές φέτες

 

4 κουτ. σούπας κρασί λευκό

 

1-2 λεμόνια σε λεπτές φέτες

 

Λίγο ελαιόλαδο

 

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

 

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο



Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 220οC. Ξεπλένετε και στεγνώνετε τα ψάρια με χαρτί κουζίνας. Τα αλατίζετε μέσα κι έξω και βάζετε στην κοιλίτσα τους από ένα κλαδάκι θυμάρι, ένα κλαδάκι μαντζουράνα και μια δυο φετούλες λεμονιού.

Αλατοπιπερώνετε τα λαχανικά σε ένα μπολ, τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με το θυμάρι και τα ανακατεύετε.

Κόβετε 4 κομμάτια λαδόκολλας σε τετράγωνο σχήμα και μοιράζετε πάνω τους σε στρώσεις το μείγμα των λαχανικών, δημιουργώντας ένα είδος στρώματος.

Τοποθετείτε πάνω στο κάθε στρωματάκι από ένα ψάρι. Περιχύνετε το κάθε ψάρι με λίγο ελαιόλαδο και από μια κουταλιά κρασί. Διπλώνετε τις λαδόκολλες σε πακέτα κλείνοντας μέσα τους τα λαχανικά και τα ψάρια.

Αραδιάζετε τα πακέτα σε ταψί και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.

Τα σερβίρετε αμέσως μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, ένα πακέτο σε κάθε πιάτο, με τη λαδόκολλα μισάνοιχτη. Διακοσμείτε με φετούλες λεμονιού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr