Η συνταγή της ημέρας: Στριφτή τυρόπιτα

Το Olive προτείνει μία εύκολη πίτα με… μεθυστικό άρωμα

Φέτα, έτοιμο φύλλο κρούστας και ελαιόλαδο. Αυτά είναι τα βασικά υλικά της εύκολης κατά τα άλλα πίτας που σας προτείνουμε σήμερα. Πάρτε ένα κομμάτι μαζί σας στο γραφείο (πάρτε και δύο αν θέλετε), δώστε τη και στα παιδιά σαν κολατσιό στο σχολείο ή απολαύστε τη στο τραπέζι. Πριν απ’ όλα όμως φανταστείτε την να ψήνεται στην κουζίνα σας και να σκορπάει απλόχερα το μεθυστικό της άρωμα. Διαβάστε παρακάτω τις λεπτομέρειες , στρίψτε τη, ψήστε τη και… καλή σας όρεξη!

Συνταγή: ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Food Styling: ELENA JEFFREY

Τυρόπιτα στριφτή:
Υλικά για 8 άτομα:

1 πακέτο φύλλο κρούστας  για πίτες

600γρ. φέτα

100γρ. γραβιέρα τριμμένη

3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι  ψιλό

1 φλιτζανάκι του καφέ  γάλα

3 αβγά

4 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

λίγο σουσάμι

 

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη φέτα και τη σπάζετε με πιρούνι χωρίς να τη λιώσετε τελείως, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν τα κομμάτια της. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα, προσθέτετε τη γραβιέρα, χτυπάτε λίγο ακόμα και τα ρίχνετε στο μπολ με τη φέτα. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο δυόσμο, λίγο πιπέρι, πασπαλίζετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180οC στον αέρα. Λαδώνετε γενναιόδωρα με πινέλο ένα ταψί διαμέτρου 35εκ. Στρώνετε στον πάγκο σας το πρώτο φύλλο κρούστας και το λαδώνετε κι αυτό με πινέλο. Απλώνετε κατά μήκος λίγη από τη γέμιση και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, το στρίβετε ελαφρά και το τοποθετείτε στο ταψί, ακουμπώντας το στα πλαϊνά τοιχώματά του. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με δεύτερο ρολό που τοποθετείτε δίπλα στο πρώτο και δίπλα σε αυτό βάζετε το επόμενο, το μεθεπόμενο και πάει λέγοντας, σχηματίζοντας στο τέλος ένα σαλίγκαρο που θα καταλήγει στο κέντρο του ταψιού.

Περιχύνετε την πίτα σας με λίγο λάδι ακόμα και την πασπαλίζετε με σουσάμι. Την ψεκάζετε με λίγο νερό και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο (στην πρώτη σχάρα από κάτω) σκεπασμένη με ένα λαδόχαρτο αρχικά για να μην αρπάξει. Μετά από 45 λεπτά την ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.

Τη σερβίρετε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα

Παραλλαγές:
 Για να φτιάξετε στριφτή σπανακοτυρόπιτα, αφαιρείτε τη γραβιέρα, το γάλα και τη μισή ποσότητας της φέτας και προσθέτετε στη γέμιση 500γρ. σπανάκι σοταρισμένο μαζί με 5-6 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα και ανακατεμένο με 1 ματσάκι άνηθο. Θα πρέπει να στραγγίσετε καλά τα σοταρισμένα χορταρικά.

Για να φτιάξετε στριφτή κολοκυθοτυρόπιτα, αφαιρείτε το γάλα και τη μισή ποσότητα της φέτας και προσθέτετε στη γέμιση 500γρ. ξυσμένα κολοκυθάκια, σοταρισμένα μαζί με 1 μεγάλο κρεμμύδι μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Τέλος προσθέτετε επιπλέον αρωματικά, όπως άνηθο, μαϊντανό κλπ.

Η φέτα είναι το πιο διάσημο Π.Ο.Π τυρί της χώρας μας ακόμη κι εκτός συνόρων και πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να επωφεληθούν της δόξας της. Βέβαια, οι συνθήκες περί Π.Ο.Π. δεν επιτρέπουν σε κανένα άλλο κράτος την συγκεκριμένη ονομασία. Η φέτα είναι ένα μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος που πήζει και δίνει ένα αλμυρούτσικο λευκό τυρί χωρίς συντηρητικά. Ωριμάζει σε ξύλινα ή μεταλλικά δοχεία και διατηρείται σε ένα υγρό περιβάλλον άλμης ή ξινόγαλου. Καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο τυρί συνοδεύοντας πληθώρα ελληνικών φαγητών, αλλά είναι εξίσου δημοφιλής μαγειρεμένη ή ψημένη μέσα σε πίτες και σαγανάκια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr