Χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανα και λευκή σοκολάτα

Σοκολατένιο παντεσπάνι με σοκολατένια γέμιση συνδυασμένη με κάστανο, λευκή σοκολατένια και η επικάλυψη!

Δίνει αυτή την εντύπωση αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα κορμό  σοκολατένιο από την κορφή  ως τα νύχια. Σοκολατένιο παντεσπάνι με σοκολατένια γέμιση συνδυασμένη με κάστανο, λευκή σοκολατένια και η επικάλυψη!

Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Food Styling: Αντωνία Κατή

Χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανα  και λευκή σοκολάτα


Υλικά για το παντεσπάνι:

1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο

4 αβγά χωρισμένοι οι κρόκοι  από τα ασπράδια

1 πρέζα αλάτι

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 βανίλιες

¾ φλιτζανιού αλεύρι

¼ φλιτζάνι κακάο κοσκινισμένο

1 σφηνάκι κονιάκ

 

Για τη γέμιση:

1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο

200γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (καθαρό βάρος)

1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα  εβαπορέ

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί

150ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για την επικάλυψη:

200γρ. λευκή κουβερτούρα

200γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia

350ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

2 κουτ. σούπας  ζάχαρη άχνη

Ζαχαρωτά ασημένιες  μπαλίτσες ή κουμπάκια

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Ρίχνετε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και τα χτυπάτε σε αφράτη μαρέγκα. Προσθέτετε τη μισή από τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα.
    Την αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάτε για 3-4 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα.
   
Ρυθμίζετε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο, εναλλάξ με το κακάο και το λιωμένο βούτυρο. Αφού ενσωματωθούν στη ζύμη, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνετε τη μαρέγκα σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
   
Καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός μακρόστενου ταψιού 25Χ35 εκ. με ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
   
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και στρώνετε στον πάγκο σας μια καθαρή πετσέτα. Πιάνετε το παντεσπάνι από το χαρτί και το αναποδογυρίζετε πάνω στην πετσέτα. Ξεκολλάτε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό, μαζί με την πετσέτα. Αφήνετε να κρυώσει έτσι όπως είναι, ώστε να πάρει σχήμα ρολού το παντεσπάνι.
   
Ετοιμάζετε και τη γέμιση: βάζετε την κουβερτούρα σε μπολ και ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Πριν πάρει βράση τη ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα.
   
Στο μεταξύ λιώνετε στο multi τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο, το κονιάκ και το μισό γάλα (θα χρησιμοποιείτε όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα κάστανα). Προσθέτετε σταδιακά το μείγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
   
Ετοιμάζετε και την επικάλυψη του κορμού: λιώνετε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύετε με το τυρί κρέμα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή. Προσθέτετε το μείγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να σφίξει καλά η κρέμα. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
   
Ανοίγετε το παντεσπάνι προσεκτικά στον πάγκο και το αλείφετε με την σοκολατένια κρέμα κάστανου. Το ξανατυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα. Καλύπτετε το ρολό με τη λευκή κρέμα και με ένα πιρούνι δημιουργείτε κατά μήκος του γραμμές. Διακοσμείτε με ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουφετάκια και αφήνετε στο ψυγείο τον κορμό να σφίξει καλά πριν τον σερβίρετε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr