Το olive προτείνει: Μια φάβα παντρεμένη

Μοναδικές προτάσεις για το τραπέζι σας με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη.

Είπαμε να παντρέψουμε την αφράτη τη φάβα μας, αλλά όχι με ότι κι ότι… Με τρυφερά καλαμαράκια έγινε η παντρειά και πέτυχε. Της δώσαμε και προίκα κρεμμύδια τσιγαριαστά κι όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

 
Φάβα «παντρεμένη» με καλαμαράκια ψητά και κρεμμύδια τσιγαριαστά
από την Τina Webb


1 ώρα και 30 λεπτά  ΕΥΚΟΛΟ

 
Υλικά για 4 άτομα:


2 φλιτζάνια φάβα

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

8 καλαμαράκια μέτρια, καθαρισμένα

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

2-3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια κόκκινα μεγάλα, σε ροδέλες

2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

λίγα φυλλαράκια ρίγανη φρέσκια

αλάτι, πιπέρι


 


Φωτογραφία: Γιώργος  Δρακόπουλος

Food Styling: Tina Webb

   
Ξεπλένετε τη φάβα σε σουρωτήρι και την αφήνετε να στραγγίξει. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
   
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνετε τη φάβα και την ανακατεύετε καλά να πάει το λάδι παντού.
   
Προσθέτετε στην κατσαρόλα όσο ζεστό νερό χρειάζεται ώστε να καλύπτεται κατά 4εκ. περίπου και τη σκεπάζετε με καπάκι όταν πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τη φάβα για 1 ώρα περίπου μέχρι να λιώσει εντελώς.
   
Όταν χυλώσει την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ξίδι από κόκκινο κρασί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνετε έτσι για 1-2 ώρες για να σφίξει η φάβα.
   
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και τοποθετείτε τα καλαμαράκια σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Τα λαδώνετε και τα πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα ψήνετε για 15 λεπτά περίπου.
   
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τις ροδέλες των κρεμμυδιών μέχρι να γυαλίσουν για 3-4 λεπτά και μετά ρίχνετε το βαλσαμικό ξίδι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά ακόμη να μαλακώσουν.
   
Μοιράζετε τη φάβα σε τέσσερα πιάτα και την απλώνετε με τη ράχη ενός κουταλιού. Μοιράζετε από πάνω της πρώτα τα κρεμμύδια και μετά από δύο καλαμαράκια. Γαρνίρετε τα πιάτα με κλαράκια φρέσκιας ρίγανης και σερβίρετε αμέσως.

 
Tip: Μην σας τρομάζει ο λιγοστός χρόνος που ψήνουμε τα καλαμάρια. Τα καλαμάρια θέλουν λίγο ψήσιμο ή πολύ για να βγουν μαλακά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr