Και όμως και οι γαρίδες πονάνε...
17.01.2013
10:08
Όσοι ρίχνουν ένα καβούρι ή ένα αστακό - γαρίδα ζωντανό στη φωτιά, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι τα μαλακόστρακα (καβούρια, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες) νιώθουν πόνο.
Όσοι ρίχνουν ένα καβούρι ή ένα αστακό ζωντανό στη φωτιά, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι τα μαλακόστρακα (καβούρια, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες) νιώθουν πόνο.
Οι επιστήμονες ζητούν το θέμα να αντιμετωπισθεί πλέον πιο σοβαρά και να τεθούν από τις αρμόδιες Αρχές κανονισμοί προστασίας κατά τη μεταχείριση αυτών των ζώων, που έχουν την ατυχία να αποτελούν εκλεκτά εδέσματα για τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπομπ Έλγουντ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας "Journal of Experimental Biology", σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με καβούρια, τα οποία υπέβαλαν σε μικρά ηλεκτρικά σοκ. Τα καβούρια αντιδρούσαν στις ηλεκτρικές εκκενώσεις και, επιπλέον, στη συνέχεια προσπαθούσαν να τις αποφύγουν.
Προηγούμενες μελέτες με γαρίδες από τους ίδιους ερευνητές έχουν καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, όσον αφορά το κατά πόσο αυτά τα ζώα αισθάνονται τον πόνο. Οι Βρετανοί επιστήμονες, για μια ακόμη φορά, καλούν την αλιευτική βιομηχανία, τον κλάδο εστίασης και τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους απέναντι σε αυτά τα θαλάσσια είδη.
Ο πόνος είναι υποκειμενική εμπειρία και η μελέτη του στα ζώα, ειδικά στα ασπόνδυλα όπως τα καβούρια, ανέκαθεν δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως το νέο ειδικά σχεδιασμένο πείραμα φαίνεται να δείχνει ότι τα μαλακόστρακα όντως πονάνε. Τα ζώα μάθαιναν από το δυσάρεστο ηλεκτρικό ερέθισμα και μετά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το αποφύγουν, αναζητώντας καταφύγιο σε απόμερα μέρη.
Οι Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι όλα τα δεκάποδα μαλακόστρακα (συμπεριλαμβανομένων των αστακών και των καραβίδων) πονάνε, γι’ αυτό, όπως είπαν, πρέπει να υπάρξουν κανονισμοί προστασίας αυτών των ζώων από απαράδεκτες και επώδυνες πρακτικές, όπως π.χ. να κόβονται οι δαγκάνες από τα ζωντανά καβούρια και μετά αυτά να πετάγονται πάλι στο νερό.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι ενώ ο Οργανισμός αναγνωρίζει πως τα ψάρια μπορούν να νιώσουν πόνο, στην περίπτωση των μαλακόστρακων δεν υπάρχει ανάλογη παραδοχή, καθώς, όπως είπε, το ζήτημα παραμένει υπό αμφισβήτηση και εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνει κανείς στα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών.
«Από φιλοσοφική άποψη είναι αδύνατο να αποδείξει κανείς με απόλυτο τρόπο ότι ένα ζώο νιώθει πόνο. Όμως υπάρχουν διάφορα κριτήρια που δείχνουν αν βιώνεται ή όχι πόνος. Δεν ξέρω τι γίνεται στο μυαλό ενός καβουριού. Όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η όλη συμπεριφορά του ξεπερνά το απλό αντανακλαστικό και ταιριάζει με όλα τα κριτήρια του πόνου», σχολίασε ο καθηγητής Έλγουντ. Όπως είπε, η μελλοντική έρευνα θα αναζητήσει νέες αποδείξεις για το αίσθημα του πόνου, ψάχνοντας για ορμονικές και άλλες βιοχημικές αλλαγές στα μαλακόστρακα εξαιτίας του στρες που βιώνουν, όταν πονάνε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr