Το olive προτείνει: Χοιρινές μπριζόλες σκέτο λουκούμι

Μοναδικές προτάσεις για το τραπέζι σας με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη

Ένα ιδιαίτερο πιάτο με πολύπλοκα αρώματα και πλούσια γεύση είναι η σημερινή μας πρόταση. Συνοδεύστε τις μπριζόλες με κρασάτα κρεμμυδάκια με σταφίδες ή με μια πιο απλή γαρνιτούρα, όπως ρύζι, πατάτες ή ψητά λαχανικά. Έτσι ή αλλιώς,, οι εραστές των γλυκόξινων θα τη λατρέψουν.

Χοιρινές μπριζόλες με κρασάτη σάλτσα μελιού και μουστάρδας
από τη Σιμόνη Καφίρη


25 λεπτά + 4-5 ώρες μαρινάρισμα ΕΥΚΟΛΟ

 

Υλικά για 6 άτομα:

6 μπριζόλες χοιρινές

αλάτι, πιπέρι


 

Για τη μαρινάδα:

3 κουτ. σούπας μέλι

3 κουτ. σούπας μουστάρδα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας

1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί


 

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης

Food styling: Αντωνία Κατή

 
Ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας σε γυάλινο ή πλαστικό μπολ και βυθίζετε μέσα τις μπριζόλες. Τις αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο ανακατεύοντάς τες κάθε τόσο ώστε να είναι συνεχώς σκεπασμένες με τη μαρινάδα.
   
Στραγγίζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Όταν κάψει καλά, τηγανίζετε τις μπριζόλες λίγες λίγες κάθε φορά σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές, ώστε να κάνουν μια τραγανή εξωτερική κρούστα.
   
Βγάζετε τις μπριζόλες από το τηγάνι και όσο είναι καυτό ρίχνετε μέσα τη μαρινάδα. Τη βράζετε για 3-4 λεπτά και βάζετε ξανά μέσα όλες τις μπριζόλες. Τις βράζετε μαζί για μερικά λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
   
Σερβίρετε αμέσως τις μπριζόλες σε πιάτα μαζί με τη σάλτσα τους. Τις συνοδεύετε με γαρνιτούρα της επιλογής σας ή, αν θέλετε, με κρασάτα κρεμμυδάκια με σταφίδες (η συνταγή τους ακολουθεί).



 

Για τα κρασάτα κρεμμυδάκια

1 ώρα και 30 λεπτά ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

 

Υλικά:

½ κιλό κρεμμυδάκια (κοκκάρια)

½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί

6 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 ντομάτες, σε μικρούς κύβους

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

10 κόκκους μαύρου πιπεριού

1 κλαδάκι θυμάρι

2 κουτ. σούπας κέτσαπ

χυμό από ½ λεμόνι

αλάτι


   
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα, μέχρι να γίνουν διαφανή. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, αφήνετε να καραμελώσουν και προσθέτετε τις ντομάτες.
   
Τα βράζετε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, τα αλατίζετε και τα μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτετε τις σταφίδες, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Περιχύνετε με το κρασί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180°C για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
   
Προσθέτετε την κέτσαπ και το χυμό λεμονιού. Τα σερβίρετε κρύα μαζί με τις μπριζόλες. Μπορείτε να τα ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr