Έξι στα δέκα παιδιά δεν πάνε στον οδοντίατρο λόγω κρίσης

Η… Δόνα Τερηδόνα του γνωστού παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά ζει και βασιλεύει στην εποχή της κρίσης, με τις σοβαρές επιπτώσεις της να γίνονται  πλέον ορατές

 Η… Δόνα Τερηδόνα του γνωστού παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά ζει και βασιλεύει στην εποχή της κρίσης, με τις σοβαρές επιπτώσεις της να γίνονται  πλέον ορατές στη στοματική υγεία των ελληνόπουλων.
 
Τέσσερα στα δέκα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν σοβαρές τερηδονικές βλάβες, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται προοδευτικά με την ηλικία. Η πλειονότητα των παιδιών ξεκινά καθυστερημένα το βούρτσισμα των δοντιών, έχοντας και τους γονείς τους ως «συμμάχους» στην παραμέληση της υγείας των δοντιών τους, Παράλληλα, το 60% των παιδιών ηλικίας έως 6 χρόνων δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο, είτε για προληπτικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.
 
Πρόκειται για ευρήματα μελέτης για τη στοματική υγεία παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο πλαίσιο Διεθνούς Συμποσίου για τη Στοματική Υγεία, από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία FDI και τον Τομέα Στοματικής Υγιεινής της εταιρίας Ελαΐς-Unilever Hellas. Το δείγμα αποτέλεσαν 4.000 ελληνόπουλα, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.
 
Η κρίση κρατά τους Έλληνες μακριά από τον οδοντίατρο
 

Για πολλές οικογένειες η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι πολυτέλεια, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να πληρώσει την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά βουρτσίσματος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τη στοματική υγεία παιδιών και εφήβων» είπε ο οδοντίατρος, μέλος του ΔΣ της Στοματολογικής Εταιρίας Ελλάδας, κ. Δημήτρης Δημητριάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπό τις συνθήκες αυτές η προστασία της στοματικής υγείας των παιδιών επαφίεται ουσιαστικά κυρίως στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής, μέσα από συνεργασίες επιστημονικών και άλλων φορέων.
 
Την ανάγκη της πρόληψης, ιδίως σε καιρό κρίσης,  επισήμανε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Dr Orlando Monteiro da Silva. 

Στην Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση και την ενεργοποίηση του παιδικού πληθυσμού, έχουν υλοποιηθεί τέσσερα  προγράμματα των ΑΙΜ – FDI στα οποία έχουν συμμετάσχει περίπου 4.000 παιδιά προσχολικής και 3.800 παιδιά σχολικής ηλικίας, πάνω από  500 ενήλικες (διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς και τις κατασκηνώσεις) και 500 γονείς.
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr