Άπαχο και υγιεινό το κρέας αλόγου αλλά χωρίς… αναβολικά!

«Η αινυλβουταζόνη είναι ουσία απαγορευμένη για τον άνθρωπο και χορηγείται σε ζώα που τρέχουν στον ιππόδρομο»

Ως ένα μείζον θέμα εξαπάτησης καταναλωτών και εταιριών, αλλά ευτυχώς όχι και μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας χαρακτηρίζουν Έλληνες ειδικοί το διατροφικό σκάνδαλο που έχει ανακύψει στην Ευρώπη  με το «εμπλουτισμένο» με αναβολικά κρέας αλόγου. 
 
«Αυτή καθεαυτή η κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους κρέατος προφανώς και δεν απαγορεύεται. Το πρόβλημα έγκειται στην ανίχνευση DNA αλόγου σε τυποποιημένα τρόφιμα καθώς στον βαθμό που αυτό δεν αναγραφόταν στη σήμανση του προϊόντος συνιστά εξαπάτηση του καταναλωτή αλλά και των εταιριών στο πλαίσιο του υγιούς  ανταγωνισμού. Τίθεται  επίσης θέμα με την ανίχνευση της ουσίας αινυλβουταζόνη η οποία είναι απαγορευμένη για τον άνθρωπο και χορηγείται σε ζώα που τρέχουν στον ιππόδρομο», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Διατροφολογίας του Χαροκόπειου, κ. Γιάννης Μανιός.
 
Η πρώτη παράμετρος εμπίπτει στο δίκαιο των επιχειρήσεων και των εταιριών καθώς και στο δίκαιο των καταναλωτών και έχει κυρίως οικονομικές επιπτώσεις. 
 
Σε ό,τι αφορά όμως την αναβολική ουσία τίθεται καταρχάς θέμα κινδύνου της δημόσιας υγείας. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους στα τρόφιμα και τα προϊόντα που έχουν εντοπιστεί και ανακληθεί δεν φαίνεται να είναι  σε μεγάλη περιεκτικότητα η αναβολική ουσία. 
 
«Το θετικό σε αυτό το διατροφικό ζήτημα που ανέκυψε είναι ότι δεν αφορά την κατανάλωση νωπών προϊόντων. Πρόκειται για τυποποιημένα προϊόντα όπου έχει γίνει μικρή πρόσμιξη αλογίσιου κρέατος όπως πχ τα αλλαντικά. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ακόμη περισσότερο η τελική περιεκτικότητα του τροφίμου σε απαγορευμένη ουσία» λέει στο protothema.gr ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφολογίας του Χαροκόπειου, κ. Γιώργος Μπόσκου. 
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ειδικό, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για τυχόν μικροβιακή μόλυνση με την κατανάλωση καθώς πρόκειται για προϊόντα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. «Το ίδιο ισχύει και στα παρασκευασμένα φαγητά όπως τα λαζάνια ή τα κεφτεδάκια όπου η επεξεργασία και στη συνέχεια το μαγείρεμα εκμηδενίζουν τους τυχόν κινδύνους για γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση» λέει ο κ. Μπόσκου. 
 
Άπαχο και τρυφερό το κρέας αλόγου

Φιλέτο, carpaccio, prosciutto για πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους,  αλλά και κοκκινιστό με σάλτσα για τους λιγότερο απαιτητικούς: όπως κι αν μαγειρευτεί και σερβιριστεί το κρέας αλόγου, για το οποίο ο λόγος, είναι πολύ νόστιμο και υγιεινό κατά τους διατροφολόγους υπό την προϋπόθεση βεβαίως να μην είναι εμπλουτισμένο με… αναβολικές ή άλλες απαγορευμένες  ουσίες όπως αυτές που εντοπίζονται απανωτά τις τελευταίες ημέρες. 
 
Και το άλογο όπως και τα υπόλοιπα ζώα περνάει κτηνιατρικό έλεγχο για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και ασφαλής κατανάλωσή του. Υπάρχουν ειδικά σφαγεία που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, ώστε να φτάνει στον καταναλωτή χωρίς κανένα πρόβλημα για την υγεία του.
 
Έρευνες που έχουν γίνει και συγκρίνουν το κρέας αλόγου με το μοσχαρίσιο, έδειξαν ότι έχει σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά δύο με δυόμιση φορές λιγότερα λιπαρά. Επιπλέον, το κρέας αλόγου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Το χρώμα και η υφή του αλογίσιου κρέατος μοιάζει με εκείνο του αγριογούρουνου ή του ελαφιού, δηλαδή ζώων που κινούνται, και είναι βαθύ κόκκινο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr