«Θραύση» κάνουν τα συνθετικά ναρκωτικά στην Ευρώπη

Κόμβος διακίνησης τα λιμάνια της Ελλάδας και της Κροατίας


Μορφή επιδημίας λαμβάνει η χρήση συνθετικών ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη. Μια νέα συνθετική ναρκωτική ουσία κάνει την εμφάνισή της κάθε εβδομάδα στις πιάτσες της Γηραιάς ηπείρου, με την Ελλάδα να κρατά κομβικό ρόλο στη διακίνησή τους.

Μόνο το 2011 οι αρμόδιες υπηρεσίες μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν 49 ψυχοδραστικές ουσίες όπως λέγονται επιστημονικά οι συνθετικές ναρκωτικές ουσίες.
 
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται όμως και οι ιστοσελίδες  που πουλούν ναρκωτικά  προϊόντα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ο απολογισμός τον Ιανουάριο του 2012 ήταν 690 ιστοσελίδες.  
 
Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών για το 2012,  που παρουσίασε την Τρίτη το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
 
Στην έκθεση διαπιστώνεται η σκληρή πραγματικότητα των τοξικομανών στη χώρα μας όπου καταγράφεται και σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων HIV σε όσους κάνουν ενέσιμη χρήση. Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκονται επίσης η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
 
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χαρακτηρίζεται σημαντικός περιφερειακός κόμβος διακίνησης ναρκωτικών. Η διακίνηση κοκαΐνης μέσω των λιμανιών της Κροατίας και της Ελλάδας σε αποστολές με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη αυξάνεται.

Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει εντοπιστεί αυξημένος αριθμός εργαστηρίων για την παράνομη παραγωγή αμφεταμινών. Κάποια από αυτά είχαν μεγάλη δυνατότητα παραγωγής.
 
Για τους λόγους αυτούς η περιοχή βρίσκεται υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ με την εφαρμογή  ενός  προγράμματος που αφορά την «Αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και του οργανωμένου εγκλήματος με στόχο τη βελτίωση της διακυβέρνησης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας» και θα ολοκληρωθεί έως το 2015.
 
Χωρίς προηγούμενο ο πολλαπλασιασμός και η χρήση συνθετικών ναρκωτικών
 
Τα συνθετικά ναρκωτικά ή «νόμιμα ψυχοτρόπα» («legal highs») ή «ψυχοτρόπα βότανα» («herbal highs»), αποτελούν  μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία σε πολλές χώρες.

Μόνο το τελευταίο έτος η αρμόδια υπηρεσία στην Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) έχει πιστοποιήσει 39 νέα ναρκωτικά, στην πλειοψηφία τους συνθετικά ναρκωτικά, δηλαδή ναρκωτικά του εργαστηρίου και όχι της καλλιέργειας και της παραγωγής.
 
Η διακίνηση των ουσιών μέσω του Διαδικτύου αλλά και η εσφαλμένη εντύπωση του κοινού ότι επειδή δεν είναι απαγορευμένες δεν είναι και επιβλαβείς ουσίες ουσιαστικά εντείνουν την χρήση τους. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, ο αριθμός των ανακοινώσεων για την εμφάνιση νέων ουσιών έχει αυξηθεί από πέντε το χρόνο, όπως ήταν μεταξύ 2000 και 2005, σε περίπου δεκαπλάσιο νούμερο το 2011.
 
Κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ
 
Η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου και έχει αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και σε μερικές χώρες της Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων υπερβαίνει την κατάχρηση όλων των ελεγχόμενων ουσιών, με εξαίρεση την κάνναβη. Μάλιστα, στη Βόρειο Αμερική αυξάνεται δραματικά η χρήση διεγερτικών όπως η μεθυλφαινιδάτη που χορηγείται για τη θεραπεία του Συνδρόμου Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
 
Θλιβερή πρωτιά κατέχουν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την αγορά παράνομων ναρκωτικών στον κόσμο (είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως) και το ποσοστό θνησιμότητας από τα ναρκωτικά (είναι το υψηλότερο σε όλο τον κόσμο καθώς ένας στους 20 θανάτους μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 στη Βόρεια Αμερική συνδέεται με την κατάχρηση ναρκωτικών).
 
Επιπλέον σε διάφορες χώρες, ιδίως στη Νότια Ασία γίνεται ενέσιμη χρήση συνταγογραφούμενων ουσιών, πράγμα που αυξάνει που αυξάνει το κίνδυνο για HIV, ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C.

Η κατάχρηση συνταγογραφούμενων κερδίζει έδαφος επειδή είναι λιγότερο στιγματιστική από τη χρήση παράνομων ουσιών, τα συνταγογραφούμενα μπορούν να αποκτηθούν νόμιμα και υπάρχει συχνά η εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr