Το οlive προτείνει: Γλυκόξινο κοτόπουλο με πικάντικο πουρέ
25.05.2013
08:16
Για το τραπέζι της Κυριακής σας προτείνουμε ένα εντυπωσιακό πιάτο με οριεντάλ χαρακτήρα που θα φτιάξετε γρήγορα και εύκολα, χωρίς καθόλου κόπο.
Για το τραπέζι της Κυριακής σας προτείνουμε ένα εντυπωσιακό πιάτο με οριεντάλ χαρακτήρα που θα φτιάξετε γρήγορα και εύκολα, χωρίς καθόλου κόπο.
Υλικά για 4 άτομα:
2 φιλέτα κοτόπουλου μεγάλα, χωρίς την πέτσα
1 κουτ. σούπας μέλι
1 φλιτζανάκι του καφέ σόγια σος
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Φιλέτο κοτόπουλο γλασαρισμένο μέλι και σόγια σερβιρισμένο με πικάντικο πουρέ
Υλικά για 4 άτομα:
2 φιλέτα κοτόπουλου μεγάλα, χωρίς την πέτσα
1 κουτ. σούπας μέλι
1 φλιτζανάκι του καφέ σόγια σος
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κρεμμύδι τριμμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
3 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα
Για τον πουρέ:
600γρ. πατάτες βρασμένες και καθαρισμένες
3 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ φιστίκια αράπικα, ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
χυμό από 1 μοσχολέμονο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα μοσχολέμονου
1 νεροπότηρο γάλα καρύδας
αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και βάζετε μέσα τα φιλέτα κοτόπουλου. Τα σοτάρετε υπομονετικά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύετε και το αφήνετε να ψηθεί για λίγο και να αφήσει τα αρώματά του. Προσθέτετε το κρασί αναποδογυρίζοντας τα φιλέτα και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί.
Περιχύνετε τα φιλέτα με το ξίδι και τη σάλτσα σόγιας, ρίχνετε και την κέτσαπ. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και ενός κουταλιού γυρίζετε ανάποδα δυο-τρεις φορές τα φιλέτα, για να γλασαριστούν καλά με τα υλικά. Τέλος, ρίχνετε το μέλι.
Σβήνετε τη φωτιά, κόβετε τα φιλέτα σε λεπτές φέτες και τα σερβίρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με καβουρδισμένο σουσάμι.
Για να φτιάξετε τον πουρές πατάτας: σε ένα μεγάλο μπολ λιώνετε τις πατάτες. Ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο τζίντζερ και το ξύσμα μοσχολέμονου και τα αφήνετε να ζεσταθούν για λίγο. Ρίχνετε μέσα τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύετε καλά.
Περιχύνετε με το χυμό του μοσχολέμονου και προσθέτετε σιγά σιγά μικρή ποσότητα από γάλα καρύδας, μέχρι ο πουρές να αποκτήσει βελούδινη υφή. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και λευκό πιπέρι.
Σερβίρετε τον πουρέ σε πιατέλα και τον πασπαλίζετε με μπόλικα αράπικα φιστίκια, ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα.
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
3 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα
Για τον πουρέ:
600γρ. πατάτες βρασμένες και καθαρισμένες
3 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ φιστίκια αράπικα, ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
χυμό από 1 μοσχολέμονο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα μοσχολέμονου
1 νεροπότηρο γάλα καρύδας
αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και βάζετε μέσα τα φιλέτα κοτόπουλου. Τα σοτάρετε υπομονετικά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύετε και το αφήνετε να ψηθεί για λίγο και να αφήσει τα αρώματά του. Προσθέτετε το κρασί αναποδογυρίζοντας τα φιλέτα και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί.
Περιχύνετε τα φιλέτα με το ξίδι και τη σάλτσα σόγιας, ρίχνετε και την κέτσαπ. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και ενός κουταλιού γυρίζετε ανάποδα δυο-τρεις φορές τα φιλέτα, για να γλασαριστούν καλά με τα υλικά. Τέλος, ρίχνετε το μέλι.
Σβήνετε τη φωτιά, κόβετε τα φιλέτα σε λεπτές φέτες και τα σερβίρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με καβουρδισμένο σουσάμι.
Για να φτιάξετε τον πουρές πατάτας: σε ένα μεγάλο μπολ λιώνετε τις πατάτες. Ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο τζίντζερ και το ξύσμα μοσχολέμονου και τα αφήνετε να ζεσταθούν για λίγο. Ρίχνετε μέσα τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύετε καλά.
Περιχύνετε με το χυμό του μοσχολέμονου και προσθέτετε σιγά σιγά μικρή ποσότητα από γάλα καρύδας, μέχρι ο πουρές να αποκτήσει βελούδινη υφή. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και λευκό πιπέρι.
Σερβίρετε τον πουρέ σε πιατέλα και τον πασπαλίζετε με μπόλικα αράπικα φιστίκια, ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr