«Στον πάγο» τα χειρουργεία ημέρας, δεκάδες εκατομμύρια χάνει ο ΕΟΠΥΥ

Περί τα 225 εκατ.ετησίως θα μπορούσε να εξοικονομήσει το κράτος αν οφθαλμολογικές, πεπτικές, γυναικολογικές και επεμβάσεις ΩΡΛ γίνονταν σε χειρουργεία ημέρας 

Ασκήσεις επί… χάρτου παραμένουν οι χειρουργικές επεμβάσεις μιας ημέρας στο σύστημα υγείας της χώρας μας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και το κόστος των ασφαλιστικών ταμείων. Παρότι το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει από το 2011, παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυτό θα τεθεί σε ισχύ.
 
Περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα μπορούσε να εξοικονομήσει ο ΕΟΠΠΥ και περίπου 65 εκατ. ευρώ το ΕΣΥ  εάν  μια σειρά επεμβάσεων, όπως οφθαλμολογικές, πεπτικές, γυναικολογικές και άλλες,  πραγματοποιούνταν εκτός νοσοκομείων, υπογράμμισαν Έλληνες ειδικοί του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Τρίτη κατά την παρουσίαση σχετικής μελέτης. Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα (97%) των ερωτηθέντων - γονέων καθώς και οφθαλμολογικών ασθενών- δηλώνει πως θα επέλεγε ξανά αν χρειαζόταν και ήταν εφικτό το χειρουργείο ημέρας.
 
«Η μελέτη περιπτώσεων χειρουργείου ημέρας αποδεικνύει ότι η εισαγωγή του θεσμού δύναται να μειώσει το κόστος αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την ικανοποίηση του ασθενούς»  ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής κ. Γιάννης Κυριόπουλος, εξηγώντας πως με τα χειρουργεία ημέρας μειώνεται σημαντικά η έκθεση των ασθενών στον κίνδυνο των  ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και αυξάνονται τα διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία.
 

Έως και 48 εκατ. ευρώ τον χρόνο «κέρδος» από τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις
 
Η μελέτη κατέδειξε  ότι το νοσοκομειακό κόστος είναι από 17%%  έως 70% χαμηλότερο για τα χειρουργεία ημέρας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επεμβάσεις που διεξάγονται με νοσηλεία.
Η μεγαλύτερη πηγή εξοικονόμησης προκύπτει από τη μεταφορά των οφθαλμολογικών επεμβάσεων σε χειρουργείο ημέρας:  το 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης αντιστοιχεί στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπου τη μερίδα του λέοντος έχουν οι επεμβάσεις για καταρράκτη. Δηλαδή έως και 48 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εάν οι επεμβάσεις αυτές γίνονταν εκτός των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων σε δομές ημερήσιας νοσηλείας και φροντίδας.
 
Ανάλογη εξοικονόμηση προέκυψε και για μια σειρά επεμβάσεων: ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού και του παγκρέατος (8,2%) και του ΩΡΛ συστήματος (6,7%).
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής κ. Γιάννης Δατσέρης, επισήμανε πως είναι απορίας άξιον ότι «η πολιτεία έχει στη διάθεσή της ένα μέσο εξοικονόμησης πόρων με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, και, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο εδώ και ενάμιση χρόνο, το Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή του θεσμού, κωλυσιεργεί ως προς την έκδοσή του ακόμη και σήμερα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr