Από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι: διατροφικές συμβουλές για μια ασφαλή… μετάβαση

Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη για να ολοκληρωθεί η Σαρακοστή, η μεγαλύτερη νηστεία του έτους. Πολλοί δεν νηστεύουν όλη την περίοδο της  Σαρακοστής, ωστόσο οι περισσότεροι τηρούν τις διατροφικές επιταγές της νηστείας  τουλάχιστον την μεγάλη Εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία απότομη διατροφική μετάβαση, -από τα όσπρια και τα λαδερά στη μαγειρίτσα, το αρνί και τα αυγά-, η οποία γίνεται πιο εύκολα και με ασφάλεια όταν διέπεται από κάποιους κανόνες. Ο ειδικός, κ. Χάρης Γεωργακάκη

Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη για να ολοκληρωθεί η Σαρακοστή, η μεγαλύτερη νηστεία του έτους. Πολλοί δεν νηστεύουν όλη την περίοδο της  Σαρακοστής, ωστόσο οι περισσότεροι τηρούν τις διατροφικές επιταγές της νηστείας  τουλάχιστον την μεγάλη Εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία απότομη διατροφική μετάβαση, -από τα όσπρια και τα λαδερά στη μαγειρίτσα, το αρνί και τα αυγά-, η οποία γίνεται πιο εύκολα και με ασφάλεια όταν διέπεται από κάποιους κανόνες. Ο ειδικός, κ. Χάρης Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, «χαρτογραφεί» αυτήν τη διαδρομή και επισημαίνει τα δύσκολα σημεία της αλλά και ασφαλείς τρόπους για την προσπέλασή τους.
 
«Η περίοδος της νηστείας διατροφικώς, αποτελεί ευκαιρία για μια φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από τις τοξίνες των ζωικών προϊόντων, τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη. Το νηστίσιμο διαιτολόγιο με κύρια συστατικά τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά και κύρια πηγή λιπαρών το λάδι, προσφέρει στον οργανισμό αυτή τη δυνατότητα» λέει ο κ. Γεωργακάκης.
Στον αντίποδα του  νηστίσιμου διαιτολογίου βρίσκονται τα τραπέζια του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα. Τις ημέρες αυτές τα όσπρια, τα λαδερά, τα φρούτα και τα λαχανικά δίνουν τη θέση τους στο αρνί, το κοκορέτσι, στη  μαγειρίτσα, στα αυγά και σε όλα τα γνωστά πασχαλινά εορταστικά εδέσματα . «Περνάμε δηλαδή σε περισσότερο ζωικής προέλευσης τροφές  με κύρια συστατικά τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη, τις λεγόμενες πουρίνες, οι οποίες είναι ουσίες που όταν μεταβολίζονται, παράγεται  ουρικό οξύ, το νάτριο και το αλάτι. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι τέτοιο δεν αφήνει τον οργανισμό ανεπηρέαστο. Δημιουργούνται προβλήματα με άλλοτε μικρές και υποφερτές συνέπειες και άλλοτε μεγάλες και επικίνδυνες» λέει ο ειδικός.
 
Έτσι,  τα πιο συχνά περιστατικά που καταγράφονται την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα, κυρίως φουσκώματα, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μια καλή για το στομάχι διατροφική περίοδος ακολουθείται από  ένα απότομο πέρασμα  στα δύσπεπτα ζωικά λίπη του εορταστικού τραπεζιού.
 
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
-         Όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Κι αυτό διότι  αυτού του είδους η διατροφή αυξάνει τις  ανάγκες του οργανισμού για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο την επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο περιεχόμενο σε νάτριο και αλάτι των τροφών που καταναλώνονται  στο εορταστικό τραπέζι, μπορεί να δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα.
-          Όσοι έχουν προδιάθεση ή πάσχουν από υπερουριχαιμία, καθώς κινδυνεύουν από οξέα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας. Η περιεκτικότητα του πασχαλινού τραπεζιού σε κόκκινα κρέατα, εντόσθια και γλυκάδια, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στον οργανισμό.
 
Τι συμβουλεύει ο ειδικός
•           Αν το στομάχι σας δεν αντέχει και πολύ, ελέγξτε την ποσότητα του πιάτου σας και αποφύγετε να φάτε βαριά το βράδυ του Μ. Σαββάτου.                 
•           Αν το ουρικό οξύ σας είναι οριακό ή αυξημένο, προσέξτε  το αρνί, και αποφύγετε τουλάχιστον το κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα και γενικά τα εντόσθια και γλυκάδια ζώων. Επίσης περιορίστε το αλκοόλ.
•           Αν έχετε πρόβλημα ή παίρνετε θεραπεία για την καρδιά σας ή η πίεσή σας είναι τσιμπημένη ή υπό θεραπεία μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό, βγάλτε την πέτσα από το αρνί και φάτε αρκετή σαλάτα με το δείπνο και το γεύμα σας.
 
Μέτρο και αυτοσυγκράτηση συστήνουν οι ειδικοί ιδιαιτέρως  στο δείπνο του Μ. Σαββάτου, όπου αφενός είναι βραδινές ώρες, οπότε και ακολουθεί μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αφετέρου έρχεται αμέσως μετά από την νηστίσιμη περίοδο. Οι συμβουλές τους;
•           Μην καταναλώνετε ανεξέλεγκτες ποσότητες φαγητού, ιδίως αμέσως μετά τη νηστεία
•           Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι από το τραπέζι
•           Αφαιρείτε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.
•           Καταναλώνετε σε κάθε γεύμα άφθονα λαχανικά.
•           Καταναλώνετε άφθονα φρούτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
•           Πίνετε αρκετό νερό,  τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια ημερησίως.
•           Προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στη σούβλα, σε σχέση με ψήσιμο στο φούρνο, στη γάστρα κ.λ.π..
•           Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καταναλώστε ελαφριά γεύματα, με φρούτα και λαχανικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr