Είδος έν ανεπαρκεία τα μπλε βιβλιάρια υγείας των νεογέννητων

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό. Τις τελευταίες ημέρες τα  νοσοκομεία, και συγκεκριμένα, τα μαιευτήρια «στέγνωσαν» όχι από ακριβά ιατρικά αναλώσιμα υλικά όπως θα ανέμενε κανείς στον απόηχο των κινητοποιήσεων των προμηθευτών, αλλά από τα «ταπεινά» παιδικά βιβλιάρια υγείας.

Εκατοντάδες γονείς ενημερώνονται  λίγο πριν από την έξοδό τους με το νεογέννητο μωρό τους από δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια της Αθήνας ότι δεν μπορούν να παραλάβουν το μπλε βιβλιάριο υγείας του παιδιού λ

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό. Τις τελευταίες ημέρες τα  νοσοκομεία, και συγκεκριμένα, τα μαιευτήρια «στέγνωσαν» όχι από ακριβά ιατρικά αναλώσιμα υλικά όπως θα ανέμενε κανείς στον απόηχο των κινητοποιήσεων των προμηθευτών, αλλά από τα «ταπεινά» παιδικά βιβλιάρια υγείας.

Εκατοντάδες γονείς ενημερώνονται  λίγο πριν από την έξοδό τους με το νεογέννητο μωρό τους από δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια της Αθήνας ότι δεν μπορούν να παραλάβουν το μπλε βιβλιάριο υγείας του παιδιού λόγω ελλείψεων στο συγκεκριμένο είδος.  

Το αποτέλεσμα είναι οι γονείς να φεύγουν χωρίς τον πολύτιμο ιατρικό οδηγό του παιδιού τους, δηλαδή να μην έχουν γραπτώς στη διάθεσή τους μια σειρά από γραπτά ιατρικά ντοκουμέντα και αποτελέσματα εξετάσεων που αφορούν το νεογέννητο. Όσοι επίμονοι δε, αναζητούν το… ακριβοθώρητο βιβλιάριο υγείας,  γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων: από τα μαιευτήρια τους παραπέμπουν στις Νομαρχίες, από τις Νομαρχίες στο υπουργείο Υγείας και από εκεί μετακυλίουν την ευθύνη για την έλλειψη βιβλιαρίων στο υπουργείο Οικονομίας από όπου ανοιγοκλείνει και η στρόφιγγα των κονδυλίων προς τα υπουργεία!  

Την ευθύνη για την έκδοση και τη διανομή των μπλε βιβλιαρίων υγείας των παιδιών,  στα οποία καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό τους  από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση, έχει το υπουργείο Υγείας. Από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου τα βιβλιάρια υγείας αποστέλλονται στις κατά τόπους διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών και από τις τελευταίες στα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια. Στην Αττική όπου και διακινείται μεγάλος όγκος βιβλιαρίων,  καθώς στα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια του λεκανοπεδίου γεννιούνται το 45% με 50% των παιδιών όλης της χώρας,  τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας έχουν κυρίως οι  διευθύνσεις του κεντρικού και του ανατολικού τομέα –στην μεν πρώτη υπάγονται τα μαιευτήρια ΈΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Αλεξάνδρα και το ιδιωτικό ΛΗΤΩ, στην άλλη τα ΜΗΤΕΡΑ και ΙΑΣΩ.

Υπεύθυνοι της Νομαρχίας Αθηνών, με τους οποίους επικοινώνησε το protothema.gr, παραδέχονται πως είναι τουλάχιστον πρωτοφανές να καταγράφεται μία τέτοια έλλειψη, και «δείχνουν» ως υπεύθυνο το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, κύκλοι της Νομαρχίας παρατηρούν ότι τέτοιες ελλείψεις δεν κατεγράφησαν ούτε και το 2002 που είχε δρομολογηθεί η «επιχείρηση» ανατύπωσης των μπλε παιδικών βιβλιαρίων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού προκειμένου να αλλάξουν οι καμπύλες ανάπτυξης των παιδιών αλλά και να προστεθούν σελίδες ειδικά για τον προληπτικό έλεγχο των ελληνόπουλων κατά τα πρότυπα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας.

Η σημασία του βιβλιαρίου υγείας

Το μπλε βιβλιάριο υγείας το οποίο είναι ατομικό για κάθε παιδί αποκτάται με τη γέννηση. Σε αυτό καταγράφονται  οι λεπτομέρειες που αφορούν στη γέννα και που αποτελούν μέρος του ιατρικού ιστορικού του παιδιού.

Οι πληροφορίες που περιέχει –τόσο αυτές που συμπληρώνει ο παιδίατρος του μαιευτηρίου όσο και ο προσωπικός παιδίατρος - είναι πολύτιμες για το ιατρικό ιστορικό του παιδιού. Μάλιστα, εκείνες που συμπληρώνονται τα πρώτα 24ωρα από τη γέννηση του παιδιού κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία του παιδιού. Όπως λόγου χάρη τα στοιχεία που καταγράφονται για το αν υπάρχουν ενδείξεις φαινυλκετονουρίας, συγγενής υποθυρεοειδισμός ή έλλειψη ενζύμου G.6.P.D τα οποία απαιτούν ειδική διατροφή του παιδιού.

Μια άλλη παράμετρο σημαντική της έλλειψης των βιβλιαρίων συσχετίζεται με τον εμβολιασμό των παιδιών. Όπως επισημαίνουν νεογνολόγοι και  παιδίατροι των μαιευτηρίων,  στην χώρα μας το ποσοστό κάλυψης των εμβολίων στον παιδικό πληθυσμό βαίνει μειούμενο όσο μεγαλώνουν τα παιδιά εξαιτίας της αμέλειας και της αδιαφορίας των γονιών. Με δεδομένο λοιπόν ότι το βιβλιάριο υγείας είναι το μόνο έγγραφο που  «θυμίζει» στους γονείς τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τον προληπτικό εμβολιασμό των παιδιών τους,  εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην παρούσα φάση με εκατοντάδες γονείς να έχουν φύγει από τα μαιευτήρια χωρίς αυτόν τον προσωπικό ιατρικό οδηγό των παιδιών τους.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr