Νέα φάρμακα στο... οπλοστάσιο

Με νέα πειραματικά φάρμακα ρίχνονται πλέον οι επιστήμονες στη μάχη κατά του Alzheimer...

Με νέα πειραματικά φάρμακα αλλά και με νέους τρόπους έγκαιρης διάγνωσης ρίχνονται πλέον οι επιστήμονες στη μάχη κατά της εκφυλιστικής νευρολογικής νόσου Alzheimer. Τα καλά νέα ανακοινώθηκαν σήμερα από τους Έλληνες ειδικούς σε ειδική εκδήλωση με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 160.000 ασθενείς με νόσο Alzheimer, οι μισοί από τους οποίους παραμένουν αδιάγνωστοι, τουλάχιστον σε πρώιμο στάδιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινούν με σημαντική καθυστέρηση την έναρξη της θεραπείας, και έτσι να μην δρουν ικανοποιητικά τα σκευάσματα για τη νόσο καθώς αυτά μπορούν να ελέγξουν την εξέλιξή της  όταν δίνονται εγκαίρως.

Παγκοσμίως σήμερα υπάρχουν περί τους 28 εκατομμύρια ασθενείς με άνοια. Εκτιμάται όμως  θα ξεπεράσουν τα 59 εκατομμύρια τις επόμενες δύο δεκαετίες ενώ θα αγγίξουν τα 100 εκατομμύρια το 2050.  Εξίσου δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το κόστος των ασθενών με άνοια,  αφού ήδη ανέρχεται ετησίως -σε παγκόσμια κλίμακα-  στα 170 δις ευρώ, ποσό που απέχει πολύ από το αντίστοιχο που δαπανάται για άλλες σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.  Το κόστος φροντίδας των ανοϊκών ασθενών απειλεί να χρεοκοπήσει τα εθνικά συστήματα υγείας. Το άμεσο κόστος εκτιμάται  σε 210 δις δολάρια, ενώ το έμμεσο κόστος ξεπερνά τα 105 δις δολάρια παγκοσμίως.

Νέο πειραματικό φάρμακο για τη νόσο Alzheimer

«Το νέο υποσχόμενο φάρμακο (latrepirdine) που ήδη δοκιμάζεται κλινικά σε ανθρώπους φρενάρει την εξέλιξη της νόσου,  έχει αποτελεσματικότητα διαρκείας (άνω του ενός έτους) και αισθητά λιγότερες παρενέργειες από τα υπάρχοντα σκευάσματα» ανέφερε στη διάρκεια της εκδήλωσης η κυρία  Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και  διευθύντρια του Ιατρείου Μνήμης στο νοσοκομείο «Υγεία». Το νέο φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περίπου ένα έτος.

Επί του παρόντος υπάρχει μόνον συμπτωματική θεραπεία της Νόσου Alzheimer. Τα φάρμακα που ονομάζονται Αναστολείς Χολινεστερασών επιβραδύνουν την εξέλιξη της, ιδίως εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ολοένα περισσότερες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, χοληστερίνη, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα), η συστηματική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και Ω3 λιπαρά οξέα, συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι οι τακτικές πρόληψης πρέπει να εφαρμόζονται  από τη μέση ηλικία, πριν αρχίσει η νευροεκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλο.

Την επιστημονική μάχη κατά της νόσου αναμένεται να βοηθήσει  σημαντικά η πρόσφατη ανακάλυψη τριών νέων γονιδίων που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου σε ηλικίες άνω των 60 ετών.  Ειδικά το γονίδιο της κλαστερίνης θεωρείται ως ένας από τους πιθανούς δείκτες  διάγνωσης της νόσου Alzheimer στο αίμα. Άλλοι δείκτες για την πρώιμη διάγνωση της νόσου περιλαμβάνουν την μαγνητική τομογραφία και την ανάλυση του  εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κυρία Μάγδα Τσολάκη,  καθηγήτρια νευρολογίας  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και πρόεδρος της Ελληνικής  Ομοσπονδίας νόσου Alzheimer «σε διεθνείς μελέτες που συμμετείχε και η Ελλάδα φάνηκε ότι ο συνδυασμός της μαγνητικής τομογραφίας με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό προβλέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιοι ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή θα  εμφανίσουν αργότερα νόσο».

 

Πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο Alzheimer:

1.Από την ερχόμενη Δευτέρα και για μία εβδομάδα, θα λειτουργεί ειδικό περίπτερο στο Μετρό της Πλατείας Συντάγματος. Ειδικευμένο προσωπικό της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθήνας και εκπαιδευμένοι εθελοντές θα ενημερώνουν το κοινό για την Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Alzheimer και θα συλλέγουν υπογραφές. Επίσης θα δίνουν πληροφορίες και κατευθύνσεις στους ενδιαφερόμενους για τη νόσο και θα μοιράζουν έντυπο ενημερωτικό υλικό.

2. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συμβολική πορεία με κεντρικό σύνθημα «Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα – βήμα», για δεύτερη συνεχή χρονιά.  Η πορεία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί και θα τερματιστεί στο Ζάππειο,  με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών και φίλων με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων.  Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου θα γίνουν ομιλίες και αντιπροσωπεία ασθενών θα παραδώσει συμβολικά τις υπογραφές υποστήριξης της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ στον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr