Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει τις αρτηρίες των παιδιών

Τα παιδιά 13 ετών που έχουν υποστεί το παθητικό κάπνισμα στο περιβάλλον τους, κυρίως εξαιτίας των γονιών τους, εμφανίζουν κιόλας ορατές συνέπειες στο αίμα τους, καθώς οι αρτηρίες τους έχουν ήδη σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης), σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Τα παιδιά 13 ετών που έχουν υποστεί το παθητικό κάπνισμα στο περιβάλλον τους, κυρίως εξαιτίας των γονιών τους, εμφανίζουν κιόλας ορατές συνέπειες στο αίμα τους, καθώς οι αρτηρίες τους έχουν ήδη σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης), σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι η ζημιά στις αρτηρίες ξεκινά από την παιδική ηλικία και έχει προκαλέσει μετρήσιμη βλάβη όταν πια το παιδί φτάσει στην εφηβεία, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιαγγειακής πάθησης, όταν θα ενηλικιωθεί.

Η έρευνα -η πρώτη που δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα δεν κάνει κακό μόνο στα αιμοφόρα αγγεία των ενηλίκων, αλλά ακόμα και των μικρών παιδιών- έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τούρκου, υπό την δρα Καταρίνα Κάλιο, και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για τις καρδιαγγειακές παθήσεις "Circulation", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η μελέτη αφορούσε περίπου 500 παιδιά ηλικίας 8 έως 13 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κοτινίνης, ενός υποπροϊόντος της νικοτίνης που βρίσκεται στο αίμα, αφού κάποιος εισπνεύσει τον καπνό του τσιγάρου. Μέτρησαν επίσης, μέσω υπερήχων, το πάχος των αρτηριών του αίματος.

Όπως φάνηκε, τα τοιχώματα των αρτηριών των παιδιών εμφανίζονται πιο παχιά και σκληρά, αν έχουν υποστεί ζημιά από την αθηρωμάτωση λόγω του παθητικού καπνίσματος

Τα παιδιά με την περισσότερη κοτινίνη στο αίμα τους (τα οποία συνεπώς είχαν υποστεί το μεγαλύτερο παθητικό κάπνισμα), είχαν, κατά μέσο όρο, αρτηρίες κατά 7 έως 8% παχύτερες από τα παιδιά με τα χαμηλότερα επίπεδα κοτινίνης.

Οι ερευνητές επίσης μέτρησαν την ευκαμψία των αρτηριών και βρήκαν ότι ήταν 15% χαμηλότερη στους εφήβους με τα μεγαλύτερα επίπεδα κοτινίνης. Αλλά και τα επίπεδα της "κακής" χοληστερίνης (LDL) ήσαν υψηλότερα στα παιδιά που είχαν εισπνεύσει τον περισσότερο καπνό.

Σύμφωνα με την Κάλιο, "η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον καπνό του τσιγάρου. Ακόμα και η παραμικρή έκθεσή τους στο τσιγάρο μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία τους".
Διεθνείς φορείς (Παγκόσμιο Ίδρυμα Πνεύμονος, Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου) εκτιμούν ότι ο καπνός του τσιγάρου θα σκοτώσει έξι εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς μέσα στον χρόνο, προκαλώντας διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια, εμφύσημα κ.α., και παράλληλα επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομία με 500 δισ. δολ. ετησίως.

Σύμφωνα με το site των φορέων στη διεύθυνση www.tobaccoatlas.org, ένα δισεκατομμύριο άνδρες και 250 εκατ. γυναίκες καπνίζουν κάθε μέρα στον κόσμο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr