Ανησυχητική η άνοδος των κρουσμάτων γλαυκώματος

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γλαυκώματος αναμένουν οι ειδικοί τα επόμενα χρόνια. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάσχουν σήμερα 9,25 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ο οποίος θα φτάσει στα 12,4 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία. Για την αύξηση των κρουσμάτων «ενοχοποιείται» η γήρανση του πληθυσμού...

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γλαυκώματος αναμένουν οι ειδικοί τα επόμενα χρόνια. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάσχουν σήμερα 9,25 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ο οποίος θα φτάσει στα 12,4 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία. Για την αύξηση των κρουσμάτων «ενοχοποιείται» η γήρανση του πληθυσμού.

Σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση βρίσκεται η χώρα μας, μια κατεξοχήν γηράσκουσα κοινωνία. Στην Ελλάδα η επίπτωση του γλαυκώματος υπολογίζεται στο 2% του γενικού πληθυσμού, αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνει σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας. Ο αριθμός των πασχόντων εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 200.000 έως 250.000.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος, επίκουρο καθηγητή κ. Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την τρέχουσα Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος η οποία καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η ποιότητα ζωής των ασθενών με γλαύκωμα πλήττεται σοβαρά, καθώς έχουν μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Αν η διάγνωση γίνει στα πρώιμα στάδια, είναι πιο εύκολη η αντιμετώπισή του.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι  καθημερινές δραστηριότητες  που μπορεί να γίνουν δύσκολες για τον ασθενή με γλαύκωμα, περιλαμβάνουν την οδήγηση, τον εντοπισμό αντικειμένων, το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες και την αναγνώριση προσώπων. 

Διεθνές συνέδριο για το γλαύκωμα
Παράλληλα με την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, η Ελληνική Εταιρία Γλαυκώματος διοργανώνει  Διεθνές Συνέδριο για το Γλαύκωμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν  νέες οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τον Δρα Παπακωνσταντίνου, «οι εξετάσεις περιλαμβάνουν την αξιολόγηση του οπτικού νεύρου και τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απώλεια όρασης είναι μόνιμη, η διάγνωση του γλαυκώματος και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο».

Ύποπτα σημάδια
Εφόσον το γλαύκωμα ενδέχεται να μην εμφανίσει πρώιμα συμπτώματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και να τους συζητήσουμε με έναν ειδικό οφθαλμίατρο. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το γλαύκωμα είναι οι εξής:

• Ηλικία > 45 ετών
• Ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια.
• Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ).
• Άτομα με μεγάλη μυωπία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr