Μυρίστε τη… μακροζωία!
24.04.2010
19:53
Σημαντικότερες από όσο νομίζουμε είναι τελικά οι οσφρητικές μας ικανότητες, καθώς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη των ειδικών των Πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και του Χιούστον και του Ιατρικού Κολεγίου «Baylor» μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής μας. Όπως γράφει η επιστημονική έρευνα μέσα από μια σειρά πειραμάτων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αισθητηριακές μας μπορούν να επηρεάσουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την υγεία μας -όπως είναι οι αθλητικές επιδόσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η γήρανση-, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.
Σημαντικότερες από όσο νομίζουμε είναι τελικά οι οσφρητικές μας ικανότητες, καθώς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη των ειδικών των Πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και του Χιούστον και του Ιατρικού Κολεγίου «Baylor» μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής μας. Όπως γράφει η επιστημονική έρευνα μέσα από μια σειρά πειραμάτων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αισθητηριακές μας μπορούν να επηρεάσουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την υγεία μας -όπως είναι οι αθλητικές επιδόσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η γήρανση-, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η όσφρηση διοξειδίου του άνθρακα έδειξε να αλλοιώνει τη φυσιολογία των δροσόφιλων, επηρεάζοντας έτσι τη διαδικασία της γήρανσης.
«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να κατανοήσουμε πώς ακριβώς η όσφρηση μπορεί να επηρεάσει την υγεία, και τα νέα μας ευρήματα πραγματικά διευρύνουν τον ορίζοντα. Με κάποιον τρόπο, περίπου 50 νευρώνες -των οποίων ο ρόλος είναι να αντιλαμβάνονται το διοξείδιο του άνθρακα- είναι ικανοί να προκαλέσουν αλλαγές που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού», υπογραμμίζει ο δρ. Σκοτ Πλέτσερ.
«Στην περίπτωση του ανθρώπου, μπορεί να μην πρόκειται για την όσφρηση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ενδεχομένως για την οσφρητική αντίληψη του φαγητού ή του κινδύνου», εξηγεί ο ερευνητής.
«Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ίσως να αποτελέσει τη βάση για ένα απλό, “έξυπνο” και αποτελεσματικό πρόγραμμα πρόληψης ασθενειών και υγιούς διαδικασίας γήρανσης», συμπληρώνει ο ίδιος.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η όσφρηση διοξειδίου του άνθρακα έδειξε να αλλοιώνει τη φυσιολογία των δροσόφιλων, επηρεάζοντας έτσι τη διαδικασία της γήρανσης.
«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να κατανοήσουμε πώς ακριβώς η όσφρηση μπορεί να επηρεάσει την υγεία, και τα νέα μας ευρήματα πραγματικά διευρύνουν τον ορίζοντα. Με κάποιον τρόπο, περίπου 50 νευρώνες -των οποίων ο ρόλος είναι να αντιλαμβάνονται το διοξείδιο του άνθρακα- είναι ικανοί να προκαλέσουν αλλαγές που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού», υπογραμμίζει ο δρ. Σκοτ Πλέτσερ.
«Στην περίπτωση του ανθρώπου, μπορεί να μην πρόκειται για την όσφρηση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ενδεχομένως για την οσφρητική αντίληψη του φαγητού ή του κινδύνου», εξηγεί ο ερευνητής.
«Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ίσως να αποτελέσει τη βάση για ένα απλό, “έξυπνο” και αποτελεσματικό πρόγραμμα πρόληψης ασθενειών και υγιούς διαδικασίας γήρανσης», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr