Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη χοληστερίνη

Η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν κανείς τρώει καθημερινά, επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, που αντιστοιχούν σε ένα μικρό σακουλάκι, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η "κακή" χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%, με συνέπεια να βελτιώνεται η κρίσιμη για την υγεία αναλογία "κακής" προς "καλή" χοληστερίνη.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν κανείς τρώει καθημερινά, επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, που αντιστοιχούν σε ένα μικρό σακουλάκι, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η "κακή" χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%, με συνέπεια να βελτιώνεται η κρίσιμη για την υγεία αναλογία "κακής" προς "καλή" χοληστερίνη.

Εκτός από την χοληστερίνη, οι ξηροί καρποί περιέχουν "καλά" λίπη, ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που διαπιστώθηκε ότι μειώνουν κατά 10,2% κατά μέσο όρο και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Όσο πιο υψηλά ήταν εξαρχής τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η κατοπινή ωφέλεια από την κατανάλωση των ξηρών καρπών για την μείωσή αυτών των επιπέδων στο αίμα.

Η ωφέλεια είναι αναλογικά μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και μεγαλύτερη στα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Όσο πιο ανθυγιεινή διατροφή κάνει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια από τους ξηρούς καρπούς, σε σχέση με τα άτομα που ήδη κάνουν μια γενικότερη υγιεινή διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα και ψάρια. Παρόλα τα πολλά λιπαρά που περιέχουν οι ξηροί καρποί, δεν βρέθηκαν να αυξάνουν το πάχος κατ΄ ανάγκην, ενώ η επίδρασή τους διαρκεί για αρκετό καιρό, καθώς η κατανάλωσή τους φαίνεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα, η οποία περιλάμβανε την ανάλυση 25 προηγούμενων μελετών σχετικών με το θέμα που είχαν διενεργηθεί σε επτά χώρες, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας υπό την Τζόαν Σαμπάτε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ιατρικής "Archives of Internal Medicine" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου. Σε όλες τις μελέτες είχε γίνει σύγκριση δύο ομάδων εθελοντών ηλικίας 19-86 ετών, μιας από άτομα, που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, και μιας ομάδας ελέγχου που δεν έτρωγαν. Καμία ομάδα δεν έπαιρνε φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη.

Οι αμερικανοί ερευνητές συνιστούν την αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής και ανέφεραν ότι διαφορετικά είδη καρπών έχουν παρεμφερή ευεργετικά αποτελέσματα. Όμως βρετανοί συνάδελφοί τους προειδοποιούν ότι μπορεί οι ξηροί καρποί να αποτελούν τμήμα μιας υγιεινής δίαιτας, όχι όμως αν είναι καλυμμένοι με ζάχαρη ή αλάτι, όπως συνήθως συμβαίνει.

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί οι ξηροί καρποί έχουν επωφελή δράση, αν και, σύμφωνα με μια εκδοχή, οφείλεται στις φυτικές στερόλες που περιέχουν και οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης. Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr