Αύξηση του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα
«Ναι» στον θηλασμό των παιδιών τους λένε πλέον κατηγορηματικά –και το δείχνουν εμπράκτως- οι Ελληνίδες μητέρες. Εννέα στα δέκα ελληνόπουλα θηλάζουν από έναν έως έξι μήνες, και έξι στα δέκα μωρά ακόμη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αλλαγή στην στάση των Ελληνίδων και στην οικονομική κρίση, ευελπιστούν ωστόσο ότι ο μητρικός θηλασμός θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα τον κανόνα καθώς ολοένα μητέρες θα αναγνωρίζουν την αξία του μητρικού γάλακτος.
«Ναι» στον θηλασμό των παιδιών τους λένε πλέον κατηγορηματικά –και το δείχνουν εμπράκτως- οι Ελληνίδες μητέρες. Εννέα στα δέκα ελληνόπουλα θηλάζουν από έναν έως έξι μήνες, και έξι στα δέκα μωρά ακόμη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αλλαγή στην στάση των Ελληνίδων και στην οικονομική κρίση, ευελπιστούν ωστόσο ότι ο μητρικός θηλασμός θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα τον κανόνα καθώς ολοένα μητέρες θα αναγνωρίζουν την αξία του μητρικού γάλακτος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία σε δείγμα 1.235 μητέρων από τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, το Κιλκίς και το Διδυμότειχο, ο μητρικός θηλασμός είναι η πρώτη επιλογή της συντριπτικής πλειονότητας των Ελληνίδων σε ό,τι αφορά τον τρόπο διατροφής των μωρών τους, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Περισσότερο ανθεκτικές στις… δυσκολίες που προκύπτουν στον μητρικό θηλασμό αποδεικνύονται οι νεότερες σε ηλικία μητέρες (18 έως 28 χρόνων) οι οποίες θηλάζουν τέσσερις φορές συχνότερα σε σχέση με τις μεγαλύτερες μητέρες, ηλικίας 28 και άνω χρόνων.
Επίσης, οι γυναίκες με στοιχειώδη εκπαίδευση επιλέγουν τον μητρικό θηλασμό σε ποσοστό 95%, ενώ οι πιο μορφωμένες (απόφοιτες ανωτάτων σχολών) σε ποσοστό 65%. Τα συμπεράσματα αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τη διοργάνωση του 48ου Πανελληνίου Παιδιατρικού Συνεδρίου, από τις 21 έως 23 Μαΐου 2010 στη Μύκονο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος η ετήσια κατανάλωση γαλάτων σε σκόνη, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, ανέρχεται στην χώρα μας σε περίπου 1.500.000 μονάδες και των ειδικών γαλάτων σε 1.700.000 μονάδες. Ωστόσο, κατά τον καθηγητή τα ειδικά, αντιαλλεργικά ή αντιαναγωγικά, γάλατα δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τις 30.000 - 75.000 μονάδες. «Η τρομακτική κατάχρηση των ειδικών γαλάτων οφείλεται στον έμμεσο τρόπο πίεσης που ασκούν οι εταιρείες όταν το παιδί παρουσιάσει 2 - 3 διάρροιες και άλλες τόσες αναγωγές. Μετά την μείωση της κατανάλωσης βρεφικού γάλακτος, οι εταιρείες προσανατολίστηκαν στη διαφήμιση των ειδικών γαλάτων, όπως είναι τα αντιαλλεργικά ή τα αντι – αναγωγικά, με αποτέλεσμα πολλές μανάδες να εγκαταλείψουν τον μητρικό θηλασμό» εξήγησε ο καθηγητής.
Οι Έλληνες γονείς «παίζουν» τον γιατρό
Εκτός από τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, στο Συνέδριο θα συζητηθούν τα συμπεράσματα μελέτης σε 480 γονείς που επισκέφθηκαν τα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, με θέμα τη συμπεριφορά των Ελλήνων γονιών σε σχέση με θέματα ασθένειας των παιδιών τους. Όπως προκύπτει από την έρευνα, εννέα στους δέκα γονείς «παριστάνουν» τους γιατρούς καθώς χορηγούν στα παιδιά τους φάρμακα χωρίς να έχουν συμβουλευτεί τον παιδίατρό τους.
Δύο στους τρεις γονείς βασίζονται σε προηγούμενη εμπειρία, οι μισοί στις συμβουλές του φαρμακοποιού, οι δύο στους πέντε στην άποψη φίλου τους και ο ένας στους 20 στα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που δείχνει ότι ο ένας στους δύο γονείς έχει πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού του αντιβιοτικά.
Τη ίδια στιγμή, στοιχεία δείχνουν ότι το βασικότερο αίτιο δηλητηριάσεων των παιδιών είναι η κατανάλωση φαρμάκων (41%), κάτι που δείχνει ότι τα σκευάσματα δεν φυλάσσονται σωστά. Ακολουθούν η κατανάλωση πετρελαίου (17%) και η μάσηση τσιγάρου (12%).
Παθητικοί καπνιστές τα μικρά παιδιά
Άλλη έρευνα που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο μαρτυρά την συσχέτιση της αύξησης της εμφάνισης περιστατικών βρογχικού άσθματος με το παθητικό κάπνισμα στο οποίο υποβάλλονται τα μικρά παιδιά. Επτά στα 10 παιδιά εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν βρογχίτιδες και βρογχικό άσθμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συχνότητα του άσθματος είναι 7% και ανεβαίνει στο 12% για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καπνιστικό περιβάλλον.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα στην εφηβεία. Από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εφήβους από την Αχαΐα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, προέκυψε ότι οι επτά στους δέκα καπνίζουν. Οι τέσσερις από τους πέντε νεαρούς καπνιστές είναι παιδιά καπνιστών.
Ο ένας στους πέντε εφήβους καπνίζει περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα. Επίσης, οι μαθητές του δημοτικού που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία καπνίζουν συχνότερα από τους συνομήλικους τους των δημοσίων σχολείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr