Χάπια κατά του τζετ λαγκ και της αϋπνίας;

Η ανακάλυψη αυτή κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική από την επιστημονική κοινότητα αφού ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία χαπιών που θα εξαφανίζουν τα συμπτώματα του τζετ λαγκ...!

Κι όμως σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησε ομάδα αμερικανών και βρετανών επιστημόνων βρέθηκε ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο επεμβαίνει δραστικά στον μηχανισμό του κιρκαδιανού ρυθμού (το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι») σε ποντίκια.

Η ανακάλυψη αυτή κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική από την επιστημονική κοινότητα αφού ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία χαπιών που θα εξαφανίζουν τα συμπτώματα του τζετ λαγκ!

Θα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν χάπια που θα βοηθούν άτομα που υποφέρουν από αϋπνία ή άτομα των οποίων η εργασία τα υποχρεώνει να δουλεύουν σε εναλλασσόμενα ωράρια και βάρδιες.

Επίσης η ανακάλυψη είναι πιθανό να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων για ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με τους κιρκάδιους ρυθμούς και τον μεταβολισμό, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία. Μάλιστα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη φαρμάκων και για ασθένειες όπως η μανιοκατάθλιψη.

Οι τρίχες «καθρέφτης» του βιολογικού ρολογιού

Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι πέντε τρίχες από τα μαλλιά ή τρεις τρίχες από τα γένια αρκούν για να αποκαλύψουν το πώς λειτουργεί το βιολογικό ρολόι κάποιου ανθρώπου. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνες σε εργάτες που δουλεύουν σε εναλλασσόμενα ωράρια και διαπίστωσαν ότι αναλύοντας τις τρίχες μπορούν να παρακολουθήσουν την παραγωγή των μορίων mRΝΑ τα οποία συνδέονται άμεσα με τα γονίδια που εμπλέκονται στον μηχανισμό του βιολογικού ρολογιού. Η ανάλυση των τριχών μπορεί να δείξει αν και σε τι βαθμό επηρεάζεται το βιολογικό ρολόι από τον τρόπο ζωής. Οι διαταραχές στον μηχανισμό του βιολογικού ρολογιού έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών ακόμη και του καρκίνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr