Η οστεοπόρωση χτυπά και τους άνδρες!

Και οι άνδρες άνω των 50- 60 ετών αντιμετωπίζουν εξίσου με τις γυναίκες κίνδυνο να υποστούν κάποιο κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης

Μια μέχρι πρότινος «γυναικεία» ασθένεια φαίνεται πως «απειλεί» πλέον τον ανδρικό πληθυσμό. Η οστεοπόρωση για την οποία ο λόγος, όπως έδειξε πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη, αφορά έναν στους δύο άνδρες ηλικίας άνω των 50 χρόνων.

Όπως εξήγησαν με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης, ο ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων και Μέλος τoυ Δ.Σ της ΕΕΜΜΟ κ. Γιώργος Τροβάς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων κ. Νίκος Παπαϊωάννου, «οι επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης οστεοπόρωσης που ανεδείχθησαν με στατιστικά σημαντική διαφορά από τη μελέτη ήταν μεταξύ άλλων η ηλικία, η κληρονομικότητα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ανεξάρτητα από τη λήψη κορτιζόνης.

Αντίθετα, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η ισορροπημένη διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά) και η τακτική σωματική άσκηση σε νεαρή ηλικία αναδεικνύονται σε σημαντικούς προστατευτικούς παράγοντες ενάντια στην οστεοπόρωση».

Πολλές διεθνείς μελέτες έχουν καταδείξει ότι και οι άνδρες άνω των 50- 60 ετών αντιμετωπίζουν εξίσου με τις γυναίκες κίνδυνο να υποστούν κάποιο κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που έγινε στην χώρα μας σε ό,τι αφορά αυτό το μείζον όπως αποδεικνύεται πρόβλημα υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα διεθνή ερευνητικά δεδομένα οι μεσήλικες άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν οστεοπόρωση παρά καρκίνο του προστάτη! Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι η οστεοπόρωση έχει βαρύτερες επιπτώσεις στους άνδρες σε σύγκριση με εκείνες που έχει στις γυναίκες καθώς έξι  μήνες μετά από κάταγμα ισχίου η θνησιμότητα είναι διπλάσια στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

H οστεοπόρωση στον ανδρικό πληθυσμό

Η ελλιπής ενημέρωση για την οστεοπόρωση και τα σχετιζόμενα με αυτή κατάγματα στον ανδρικό πληθυσμό κυμαίνεται σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα της ενημέρωσης  που υπήρχε 50 χρόνια πριν για την ίδια νόσο στο γυναικείο πληθυσμό.

Και στα δύο φύλα η οστεοπόρωση συσχετίζεται με το ορμονικό σύστημα. Στο μεν γυναικείο φύλο, μειώνονται τα οιστρογόνα, στο δε ανδρικό η τεστοστερόνη –και οι δύο ορμόνες έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία τω οστών του οργανισμού. Οι άνδρες δεν συνειδητοποιούν ότι η «σιωπηλή επιδημία» της οστεοπόρωσης επηρεάζει και το φύλο τους και ότι τα οστά τους καθίστανται πιο λεπτά, πορώδη και εύθραυστα κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Προηγείται το κάταγμα, έπεται η διάγνωση

Συνήθως η διάγνωση της πάθησης, γίνεται δυστυχώς, αφού προηγηθεί ένα κάταγμα, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό του προβλήματος είναι η απλή εξέταση της μέτρησης της πυκνότητας των οστών.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης συνίσταται συνήθως στη χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ θέση στην αγωγή έχουν και τα διφωσφονικά φάρμακα όπως η ρισεδρονάτη κ.α.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr