Μείωση δαπανών και… ακτινοβολίας

Τη συρρίκνωση των τεράστιων δαπανών του ΕΣΥ, που αφορούν στις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως π.χ. μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, εκτιμάται από τους Έλληνες ακτινολόγους ότι θα αποφέρει η εφαρμογή του 1ου οδηγού Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στην Ακτινολογία, από τον Ιανουάριο, (και) στο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Τη συρρίκνωση των τεράστιων δαπανών του ΕΣΥ, που αφορούν στις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως π.χ. μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, εκτιμάται από τους Έλληνες ακτινολόγους ότι θα αποφέρει η εφαρμογή του 1ου οδηγού Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στην Ακτινολογία, από τον Ιανουάριο, (και) στο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Παράλληλα, η εφαρμογή του οδηγού θα… στερήσει από τους Έλληνες τον «τίτλο» των πρωταθλητών Ευρώπης, που έχουν κατακτήσει τα τελευταία έτη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διενεργούμενων αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών και φυσικά θα μειώσει τα επίπεδα της ακτινοβολίας, την οποία λαμβάνουν οι Έλληνες, μέσω των απεικονιστικών εξετάσεων, στις οποίες με ευκολία υποβάλλονται, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε με παρότρυνση του γιατρού τους.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας πραγματοποιούνται 321 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που στο Βέλγιο ο αντίστοιχος αριθμός είναι 182 εξετάσεις, στο Λουξεμβούργο 175, στη Γαλλία 130 και στην Ολλανδία 60.

Περισσότερα από 135 διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, δηλαδή συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στην κλινική πρακτική, που αφορούν στη διάγνωση και τη θεραπεία ισάριθμων νόσων και για τις οποίες χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις, περιέχονται σε αυτόν τον οδηγό, που συνέταξε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία  -η παρουσίασή του έγινε με αφορμή το 17ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Divani Caravel») από την ερχόμενη Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, έως και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται για έναν οδηγό που συνέταξε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και ο οποίος επιχειρεί να βοηθήσει την καθημερινή προσπάθεια των ακτινολόγων και των κλινικών γιατρών για την καλύτερη απεικονιστική διερεύνηση, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών. Για παράδειγμα, μία απεικονιστική εξέταση που πιθανώς να είναι χρήσιμη για μια ομάδα πληθυσμού, μπορεί να είναι λιγότερο επωφελής για μία άλλη. Μία τεχνική που είναι διαθέσιμη στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί σε ένα απομακρυσμένο αγροτικό ιατρείο. Μία εξέταση μπορεί να πρέπει να προτιμηθεί από μία άλλη, που ενδεχομένως επιβαρύνει τον ασθενή με ιονίζουσα ακτινοβολία ή είναι ακριβότερη» ανέφερε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με την ευκαιρία της έναρξης του συνεδρίου, ο καθηγητής Ακτινολογίας, Κυριάκος Στριγγάρης.

Τα θέματα του Πανελλήνιου Ακτινολογικού Συνεδρίου

Στο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο θα παρουσιαστούν όλες οι νεότατες εξελίξεις στο χώρο της ειδικότητας που αφορούν τόσο στο διαγνωστικό όσο και στον επεμβατικό τομέα. Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν οι εφαρμογές των νέων υπερσύγχρονων ταχύτατων πολυτομικών αξονικών τομογράφων που λαμβάνουν πλέον 256 τομές το δευτερόλεπτο και σαρώνουν ολόκληρο το σώμα σε χρόνους λίγων δευτερολέπτων.

Οι υπερσύγχρονοι αυτοί πολυτομικοί τομογράφοι παρέχουν πλέον εξαιρετικά ευκρινείς εικόνες σε όργανα, όπως η καρδιά, αναίμακτα, δίνοντας εξαιρετικά ασφαλείς πληροφορίες για την κατάσταση των στεφανιαίων αγγείων, των αγγείων του εγκεφάλου, των αγγείων της κοιλιάς ως και των αγγείων των άνω και κάτω άκρων.

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στην ψηφιακή μαστογραφία, η οποία, λόγω της πολύ διακριτικής της ικανότητας, δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης μικρών αρχομένων νεοπλασιών εκ του μαστού οι οποίοι πλέον με την κατάλληλη αγωγή σήμερα θεωρούνται ιάσιμοι.

Πολλές συνεδρίες του Ακτινολογικού Συνεδρίου θα αφιερωθούν στην επεμβατική ακτινολογία. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων ακτινολόγων ασχολούνται πλέον με την επεμβατική ακτινολογία τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, προσφέροντας πλέον θεραπευτικές λύσεις χωρίς μεγάλη επιβάρυνση του ασθενούς, περιορίζοντας θεαματικά την παραμονή στο νοσοκομείο και προσφέροντας θεραπεία σε καταστάσεις, οι οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν δυνατόν να δοθούν χειρουργικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr