Κορωνοϊός: Η αισιοδοξία των ειδικών αλλά και η αβεβαιότητα για την πορεία του ιού το καλοκαίρι

Κορωνοϊός: Η αισιοδοξία των ειδικών αλλά και η αβεβαιότητα για την πορεία του ιού το καλοκαίρι

Κορωνοϊός: Περαιτέρω μείωση του δείκτη R0 που αποτυπώνει τον ρυθμό αναπαραγωγής της νόσου ανέφερε εχθές ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας - Συγκρατημένη αισιοδοξία και για την επίδραση που θα έχει στον κορωνοϊό η αύξηση της θερμοκρασίας των θερινών μηνών

Κορωνοϊός: Η αισιοδοξία των ειδικών αλλά και η αβεβαιότητα για την πορεία του ιού το καλοκαίρι
Με...ούριο άνεμο ξεκίνησε χθες το ταξίδι της Ελλάδας στην επόμενη, κρίσιμη φάση της πανδημίας που περιλαμβάνει τη δύσκολη εξίσωση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων με την αγωνιώδη επαγρύπνηση για να μην αυξηθεί και πάλι η διασπορά του κορωνοϊού. Τα θετικά νέα κατά τη χθεσινή ενημέρωση διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Σ. Τσιόδρας - Η ενημέρωση του Υπ. Υγείας για τον Κορωνοϊό 4 Μαϊου


Ο ειδικός ανέφερε χθες μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων (6) κι επιπλέον επικαλέστηκε αποτελέσματα μελετών που φωτίζουν κάποια σκοτεινά κομμάτια του παζλ του ιού που επιχειρούν να συμπληρώσουν τους τελευταίους μήνες οι επιστήμονες, όπως έρευνα για την ανίχνευση του κορωνοϊού έως και δύο μήνες μετά τον εντοπισμό του αλλά και νέα στοιχεία για τον χαμηλό, πλέον, δείκτη μεταδοτικότητας R0 στη χώρα μας. Συγκρατημένα αισιοδοξος ήταν ο κ. Τσιόδρας και για την επίδραση που θα έχει στον κορωνοϊό η αύξηση της θερμοκρασίας των θερινών μηνών.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ένα «φαινόμενο» που έχει παρατηρηθεί και σε Έλληνες ασθενείς, σε αυτό της επί μακρό χρονικό διάστημα ανίχνευσης του κορωνοϊού στον οργανισμό όπως αποτυπώνεται στον μοριακό έλεγχο. «Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να καταλήγει πως παρατεταμένα θετικές PCR (εξέταση μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού) αφορούν τεχνικούς περιορισμούς στο ίδιο το διαγνωστικό τεστ» είπε ο κ. Τσιόδρας. Σύμφωνα με μελέτη σε 263 περιπτώσεις της νόσου στην Νότια Κορέα την οποία επικαλέστηκε, τα κύτταρα του αναπνευστικού επιθηλίου έχουν χρόνο ημίσειας ζωής έως και τρεις μήνες. Κομμάτια του νεκρού, πλέον, ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR έναν έως δυο μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο καθηγητής, στους ασθενείς πραγματοποιήθηκε η πιο αξιόπιστη δοκιμασία για την ανίχνευση ενεργού ιού που μπορεί να μεταδοθεί, η δοκιμασία της κυτταρικής καλλιέργειας. Σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκε ζωντανός ιός. Στα ίδια πειράματα, πρόσθεσε, βρέθηκε πως η διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού αφορά το κύτταρο του ξενιστή, χωρίς να αφορά τον πυρήνα του κυττάρου. «Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Μειώνεται συνεχώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε χθες ότι η Ελλάδα έχει πολύ ακριβή καταγραφή – αναφέρθηκε μάλιστα ξανά στο σύστημα καταγραφής θανάτων – την οποία άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, δεν έχουν. Ως προς τον δείκτη R0 ο οποίος αποτυπώνει τον ρυθμό αναπαραγωγής της νόσου, ο καθηγητής ανέφερε πως έχει μειωθεί περαιτέρω. Πριν απο δέκα ημέρες ο ίδιος είχε προσδιορίσει τον δείκτη στο 0,6. Το όριο για τους ειδικούς είναι το 1. Οταν ο δείκτης είναι κάτω από 1, η επιδημία φθίνει και όταν είναι πάνω από 1 αυξάνεται.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου τα δεδομένα από την Κίνα έδειχναν R0 2,5 με 2,8. Δηλαδή πρακτικά ένας μολυσμένος με τον κορωνοϊό μετέδιδε τη νόσο σε άλλους δυο με τρεις ανθρώπους. Εκατο προσβληθέντες από κορωνοϊό κολλούσαν άλλους 250 με 300. «Πλέον και κατά 98,5% ακρίβεια το R0 μας είναι πολύ κάτω του 1. Είναι κάτω και του 0,5», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Η δραστική μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής της λοίμωξης Covid-19 αποτυπώνεται ήδη στα μονοψήφια νέα κρούσματα αλλά και στον συνεχώς μειούμενο αριθμό των σοβαρών περιστατικών της νόσου που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Εχθές νοσηλεύονταν συνολικά 178 ασθενείς, εκ των οποίων ήταν διασωληνωμένοι οι 35.

Οι ειδικοί ελπίζουν πως τα καλά επιδημιολογικά νέα θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, και μέχρι το τέλος του διμήνου διαστήματος που έχουν θέσει για την πλήρη άρση της καραντίνας. Προς την κατεύθυνση αυτή οργανώνεται το σύστημα υγείας μέσα από τις Κινητές Μονάδες Υγείας και τη στρατηγική των διευρυμένων μοριακών ελέγχων για τον εντοπισμό της νόσου. Ο αυξημένος αριθμός τεστ θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης εικόνας και διαχείρισης της κρίσης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, το σύστημα υγείας έχει τη δυνατότητα για έως 6.000 τεστ την ημέρα.

Κλείσιμο
Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, που αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής των μαζικότερων τεστ, είναι από χθες στους δρόμους. Χθες, πραγματοποίησαν ελέγχους σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη. Αφετηρία είναι οι κλειστές δομές, όπως οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων, υπνωτήρια, φυλακές, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι ευρύτερα με βάση ορισμένους που θα έχουν συμπτώματα ή θα είναι στον κύκλο επαφών κρουσμάτων.

Ο κρίσιμος παράγοντας της θερμοκρασίας

Αναφορικά με την συσχέτιση υψηλών θερμοκρασιών με τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Χαρακτήρισε μάλιστα το σχετικό ζήτημα -που αποτελεί και μείζον ζητούμενο για επιστήμονες και κυβερνήσεις- αβέβαιο. Βέβαιο θεωρείται πως οι άλλοι κορωνοϊοί εξαφανίζονται το καλοκαιρι όπως και άλλοι αναπνευστικού ιοί.

Στο πλαίσιο αυτό «θεωρείται ότι σύμφωνα με δεδομένα από άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν στη φύση, θα υπάρχει μια μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο όμως αυτό. Χώρες όπως η Σιγκαπούρη, ο Ισημερινός και κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες έχουν υψηλή θερμοκρασία εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Η θερμοκρασία και η υγρασία αναδεικνύονται σε κρίσιμους παράγοντες για την αντοχή του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Για παράδειγμα, χαμηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν τη διασπορά του ιού. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες με υψηλά ποσοστά υγρασίας δεν βοηθούν τη διασπορά του ιού, τον κατακρημνίζουν και ίσως ο συνδυασμός των δύο, δηλαδή πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλά ποσοστά υγρασίας να έχουν αρνητική επίδραση, κάτι που δεν είναι γνωστό ευρέως» εξήγησε.

Επικαλέστηκε και πάλι κάποιες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες ο κορωνοϊός μειώνεται με βαση τα δεδομένα της θερμοκρασίας και της υγρασίας κατά περίπου 20%-30% και εκτίμησε ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι. Η αλληλεπίδραση του ιού με τη ζέστη θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη χώρα μας όσον αφορά στον τουρισμό και την άφιξη επισκεπτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρευνα: Πότε τελειώνει η πανδημία; - Η ημερομηνία «εξόδου» για την Ελλάδα

Επιστήμονες δημιούργησαν πειραματικό αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Σχεδόν 250.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο, πάνω από 3,5 εκατομμύρια τα κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις