Τσιόδρας: Νέα τεχνική εμβολιασμού - Πώς λειτουργεί η μέθοδος mRNA

Κανένας θάνατος, 10 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο - 35 ασθενείς διασωληνωμένοι - Η αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει κρυφές εστίες, πρόσθεσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας - «Κοιτάμε τα δεδομένα και αναλόγως αλλάζει και η πορεία του πλοίου»

Δέκα νέα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, κατά το οποίο δεν υπήρξε νέος θάνατος ασθενούς με Covid-19 στην Ελλάδα. Τριάντα πέντε ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «ασθενή 0» της Γαλλίας, που είχε επιβεβαιωθεί θετικός στις 27 Δεκεμβριου, λέγοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες. Παράλληλα, ζήτησε να μην πιστεύουμε τα fake news και τις κάθε λογής αναρτήσεις στα social media.  



Ο κ. Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε και στη νέα μελέτη εμβολίου η οποία άρχισε χθες στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται «οδηγίες» στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.

Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι η αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες, κυρίως μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών. 

Εκτενή αναφορά έκανε στην υγιεινή των χεριών, ως βασικό μέτρο πρόληψης, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών. Το πλύσιμο των χεριών, είπε, είναι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρτα ασπίδα προστασίας. Το να πλένει κανείς τα χέρια του είναι σημαντικό να γίνεται με το σωστυό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή. 

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 2.642, εκ των οποίων το 55,4% είναι άνδρες. Ογδόντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις εντατικές, ενώ μεταξύ των 35 διασωληνωμένων ασθενών βρίσκονται 8 γυναίκες. Το 97% των βαρέως πασχόντων είναι είτε ηλικιωμένοι είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε δύο μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το κάπνισμα ως παράγοντα αυξημένου κινδύνου για τους ασθενείς με Covid-19. Μελέτη στη Γαλλία έδειξε ότι δεν λειτουργούσε επιβαρυντικά, μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα, αλλά εκτίμηση ότι είναι πιθανό η μελέτη των ΗΠΑ να έχει ορθότερο αποτέλεσμα. 

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα ρισκάραμε να καταγράψουμε περισσότερους θανάτους, παρά να υποκαταγραφούν. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα περίπτωση ασθενούς με εγκεφαλική αιμορραγία, που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε καταγραφεί από το πρώτο αίτιο. Ωστόσο, καταγράφηκε ως θάνατος από τον κορωνοϊό, από τη στιγμή που είχε προσβληθεί. 

«Οι καμπύλες φθίνουν, αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Τσιόδρας, «είμαστε σε μια φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί. Ολα συνυπολογίζονται. Το R0 είναι πολύπλοκη συνάρτηση με πολλές μεταβλητές, που αλλάζουν. Τα βλέπουμε καθημερινά, και διατυπώνουμε εκτιμήσεις ανάλογα. Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη κακών, όσο καλύτερη θα είναι η συμπεριφορά μας, τόσο καλύτερα θα πάμε». 


Ειδήσεις σήμερα:

Η Κομισιόν εγκρίνει το ελληνικό πλάνο για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες

Περισσότερα «τραπεζάκια έξω» χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών

Ελπίδα από τη Νότια Κορέα: Ερευνητές προτείνουν δυο αποτελεσματικά φάρμακα στη θεραπεία κατά του ιού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr