Kορωνοϊός: Ποιο είναι το ελπιδοφόρο εμβόλιο για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας - Ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές

Kορωνοϊός: Ποιο είναι το ελπιδοφόρο εμβόλιο για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας - Ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές

Το εμβόλιο εμπεριέχει «οδηγίες» προς τον οργανισμό για να παράγει ζωτικής σημασίας ιικές πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν ανοσο-απόκριση - Ήδη στη Γερμανία, 200 εθελοντές έχουν εμβολιαστεί και στις ΗΠΑ θα εμβολιαστούν 360 άτομα συνολικά

Kορωνοϊός: Ποιο είναι το ελπιδοφόρο εμβόλιο για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας - Ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές
Στην κλινική δομική του εμβολίου που αναπτύσσουν από κοινού οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer (ΗΠΑ) και BioNTech (Γερμανία) αναφέρθηκε στην απογευματινή ενημέρωση για την COVID-19 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται από περισσότερες από 80 ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο και στα περισσότερα από 100 project για ένα εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «ξεκίνησε και στις Ηνωμένες Πολιτείες κλινική δοκιμή εμβολίου που βασίζεται στον μηχανισμό mRNA, μια τεχνική που δίνει εντολή στα κύτταρα να κατασκευάσουν πρωτεΐνες, δηλαδή φτιάχνεις αντισώματα για να καταπολεμήσεις τον ιό».

Η πλατφόρμα ανάπτυξης εμβολίων με βάση το mRNA (το RNA δηλαδή που χαρακτηρίζεται ως ο «αγγελιοφόρος» μεταξύ του DNA και των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων, τα ριβοσώματα στο κυτταρόπλασμα του κυττάρου.

Το RNA μαζί με το DNA αποτελούν το γενετικό υλικό των οργανισμών) σημαίνει ότι το εμβόλιο εμπεριέχει «οδηγίες» προς τον οργανισμό για να παράγει ζωτικής σημασίας ιικές πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν ανοσο-απόκριση, δηλαδή την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή που έχει μολυνθεί από τον ιό.

Γενικά, η τεχνολογία που βασίζεται σε mRNA ή DNA προσφέρει μεγάλη ευελιξία στους επιστήμονες αναφορικά με την «επεξεργασία» των αντιγόνων του ιού και τη δυνατότητα γρήγορων αποτελεσμάτων.

Τα εμβόλια που βασίζονται σε ιικούς φορείς προσφέρουν υψηλό επίπεδο έκφρασης της ιικής πρωτεΐνης και μακροπρόθεσμης σταθερότητας και προκαλούν έτσι ισχυρές ανοσιακές αποκρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος που το υπό κλινική δοκιμή εμβόλιο των Pfizer - BioNTech βασίζεται στην τεχνολογία mRNA είναι διότι η γερμανική εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει αντικαρκινικές θεραπείες με βάση το mRNA.

Ήδη στη Γερμανία, 200 εθελοντές έχουν εμβολιαστεί και στις ΗΠΑ θα εμβολιαστούν 360 άτομα συνολικά. Οι δύο εταίροι έχουν αναπτύξει διάφορες εκδοχές του εμβολίου με στόχο να εξελίξουν εκείνη που θα αποδεχθεί ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική.

Εφόσον τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για το εμβόλιο, η Pfizer δεσμεύεται να αναπτύξει εκατομμύρια δόσεις του έως το τέλος του 2020 και να ενισχύσει την παραγωγική της δυνατότητα ώστε το 2021 να είναι διαθέσιμες εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Αλγερινός ιχθυοπώλης ο «ασθενής μηδέν» στην Ευρώπη - Είχε μολυνθεί από Δεκέμβριο

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τραπεζίτες: Λιγότερα δικαιολογητικά για τα δάνεια στήριξης της οικονομίας

Reuters: H Κίνα φοβάται διεθνή απομόνωση λόγω κορωνοϊού, ακόμα και ένοπλη σύγκρουση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network