Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά της Covid-19 στην κοινότητα, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά της Covid-19 στην κοινότητα, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Καμπανάκι κινδύνου από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ανεπαρκής η «ασπίδα» προσώπου αν δεν συνοδεύεται από μάσκα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά της Covid-19 στην κοινότητα, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ανησυχία εκπέμπουν οι ειδικοί για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, καθώς την Κυριακή ανακοινώθηκαν 7 κρούσματα στην Αττική και το Σάββατο 9.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επανέλαβε ότι ο ιός «έχει διασπαρεί στην κοινότητα, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις», γεγονός που θα πρέπει να θέσει τους πολίτες σε επαγρύπνηση για να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού και να περιοριστούν οι εικόνες χαλάρωσης. Όπως εξήγησε, στα μεγάλα αστικά κέντρα επί της ουσίας «δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ιχνηλάτηση».

Μάλιστα, ο κ. Σύψας ευχήθηκε να μην υπάρξει «ατύχημα» τον καλοκαίρι και να τρέξει ομαλά ο Αύγουστος.

Κατά δύο χρόνια έπεσε η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι ο κορωνοϊός στη χώρα μας προσβάλλει όλο και πιο νέους ηλικιακά ανθρώπους. Με βάση τα όσα προκύπτουν στο δελτίο της Κυριακής (26.7.2020), η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 47 έτη, ενώ την 1η Μαΐου τα 49.

Τον Ιούλιο τα κρούσματα ηλικίας 18-39 ετών αυξήθηκαν κατά 0,6%, ενώ στις ηλικίες 40-64, αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Οι «ασπίδες» προσώπου μόνο συμπληρωματικά ως προς τις μάσκες


Την ίδια ώρα, προβληματισμό γεννά στους ειδικούς η μη χρήση μασκών, όπου απαιτείται, αλλά και η μεγάλη διάδοση της «ασπίδας», που σύμφωνα με τους επιστήμονες όχι μόνον δεν προσφέρει επαρκές επίπεδο προστασίας, αλλά ενδέχεται και να δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ορίζεται ότι «σε περιπτώσεις έλλειψης μη-ιατρικών μασκών, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση, σημειώνοντας ότι προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι.

Επιπλέον, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να διευκολύνουν άτομα με περιορισμένη συμμόρφωση στις ιατρικές μάσκες (όπως άτομα με ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές, κωφοί και άτομα με προβλήματα ακοής και παιδιά)».

Μελέτη για το ζήτημα πραγματοποίησαν και ερευνητές στην Ελβετία, που διαπίστωσαν ότι σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στο καντόνι του Graubunden, όσοι φορούσαν πλαστικές μάσκες μολύνθηκαν, σε αντίθεση με όσους φορούσαν κανονικές μάσκες, εξάγοντας το συμπέρασμα ότι η «ασπίδα» θα πρέπει να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις