Σήμα κινδύνου από Τσιόδρα: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα - Τι μάθαμε για τα φάρμακα

Σήμα κινδύνου από Τσιόδρα: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα - Τι μάθαμε για τα φάρμακα

«Μεγάλη ελπίδα τα μονοκλωνικά αντισώματα» είπε ο καθηγητής - «Το R0 είναι στο 1, πρέπει να το ρίξουμε κάτω από το 1» - Στα καλά νέα οι περιορισμένες εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ - Μεγάλο πρόβλημα οι γάμοι, ο συγχρωτισμός και η Περιφέρεια Αττικής - «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» - Έρευνα δείχνει ότι ο ιός προκαλεί εκτεταμένες βλάβες στην καρδιά - «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» - Με μάσκες στην ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος και ο Νίκος Χαρδαλιάς

tsiodras_screen_main
Την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε, κατά την επιστροφή του στην έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες. «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» υπογράμμισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. 

Ανακοινώσεις Τσιόδρα


Κλείσιμο
Παράλληλα, εντόπισε τα μεγάλα προβλήματα, έως τώρα, στους γάμους και στον συγχρωτισμό που παρατηρείται σε διάφορες συγκεντρώσεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής. Προχωρώντας σε περαιτέρω ανάλυση, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα 35 κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε βιομηχανία κρεάτων στην Καβάλα, επτά κρούσματα σε μπαρ στον Βόλο, 45 κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη και άλλα 22 από την Αλεξανδρούπολη.

Αντίθετα, στα καλά νέα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι οι περιορισμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παρατήρησε ωστόσο ότι και οι νέοι μπορούν να νοσήσουν σοβαρά, ενώ επικαλέστηκε έρευνες, που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στην καρδιά.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό» επισήμανε.

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται, όπως είπε, και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωματικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό, με το άνοιγμα των συνόρων. Αναφερόμενος στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «το R0 είναι στο 1, δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο». Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να πέσει κάτω από το 1, ενώ είπε ότι είναι προτιμότερη η χρήση μάσκας από εκείνη της ασπίδας.

«Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση» υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, είπε ότι το μήνυμα της μάσκας είναι διπλό: προστατεύει τόσο εμάς από τους άλλους όσο και τους άλλους από εμάς. Είπε ωστόσο ότι η καθολοκή χρήση της μάσκας από μόνη της δεν φτάνει, αλλά πρέπει να συνδυάζεται και με τα μέτρα social distancing.

Οι εξελίξεις με τα φάρμακα και το εμβόλιο

Μιλώντας για τα φάρμακα και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά της Covid-19. «Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, καθώς «κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε».

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο» είπε. «Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η φαρμακευτική βιομηχανία ξεπερνά τους ανταγωνισμούς για ανακάλυψη θεραπειών και συνεχίζεται η παγκόσμια συνεργασία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει. Διέψευσε ότι υπάρχει δική του, προσωπική διαφοροποίηση με τα μέτρα που λαμβάνονται και υπογράμμισε ότι όλοι μαζί, Πολιτεία και ειδικοί, δίνουν τη μάχη.



Ειδήσεις σήμερα:


Γεωργιάδης: Μπορεί να επιστρέψουν τα sms για μετακίνηση


Αλεξανδρούπολη: Επιβεβαιώθηκαν άλλα 13 κρούσματα κορωνοϊού από τον γάμο

Διπλασιάστηκε μέσα σε μια εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ