Κορωνοϊός: Ανησυχία από την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε νέους - Τι σχεδιάζεται για την επιστροφή από τις διακοπές

Υπό εξέταση από τους ειδικούς τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία - Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα - Ετοιμάζεται και κωδικοποίηση για το πότε και πού ειναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και ειδικά στους νέους που καταγράφεται από τις αρχές Αυγούστου με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα των διακοπών και την επιστροφή στην «κανονικότητα του φθινοπώρου».

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στην σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα από τα θέματα που τέθηκαν ήταν και αυτό των πρωτοκόλλων επιστροφής στην εργασία.

Αρκετοί από τους ειδικούς το προηγούμενο διάστημα έχουν ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της τηλεργασίας, μέτρο που ισχύει ξανά από σήμερα για τις ευπαθείς ομάδες στο Δημόσιο όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων με τις πληροφορίες να μιλούν για ανακοινώσεις ακόμα και την Παρασκευή.

Παράλληλα οι αρχές προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων τοπικού χαρακτήρα, στη λογική δηλαδή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα σε νησιά αλλά και στην Αττική με περιορισμούς στον αριθμό των συναθροίσεων αλλά και κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων κτλ. από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Στις ανακοινώσεις των επομένων ημερών θα πρέπει να αναμένονται και νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει κωδικοποίηση προκειμένου να είναι σαφές στους πολίτες πότε και πού είναι υποχρεωτική η χρήση της.

Εντωμεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ζήτησε μετά από σύσκεψης με την ηγεσία και τους Διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων του Λιμενικού να υπάρξει πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό COVID-19.

Από τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές της χώρας την τελευταία περίοδο έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες ελέγχους και έχουν επιβάλλει περισσότερα από 650 πρόστιμα, ενώ οι έλεγχοι αυτοί συνεχίζονται κανονικά τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών, όσο και κατά την διάρκεια του πλου των πλοίων.

Καθολική χρήση μάσκας και γενίκευση της τηλεργασίας προτείνει ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6

«Τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα αυτή τη στιγμή» εκτίμησε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Μάκη Πολλάτο. «Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες εκτός από την ευλαβική τήρηση των μέτρων»  επισήμανε ο κ. Γώγος ως προς τους τρόπους προστασίας και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή διασπορά σε νέους ανθρώπους, στις νεανικές ηλικίες».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Γώγος συνέστησε «καθολική χρήση μάσκας και σε κλειστούς χώρους και σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους», ενώ δεν απέκλεισε «αναγκαστικά μέτρα σε περιοχές που είναι στο κόκκινο».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ο κ. Γώγος τόνισε πως «πρέπει να μπει μαι τάξη σε αυτό, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στην επιβίβαση και αποβίβαση και μέσα στα πλοία», ενώ «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι κανόνες όλοι να τηρούνται στα λεωφορεία στα μετρό. Να βρεθεί ένας τρόπος να ελεγχθεί ο συνωστισμός στους κλειστούς χώρους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, «η καθολική χρήση της μάσκας είναι σημαντική. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε αυτό είναι το κυρίαρχο μέτρο»  υποστήριξε ο κ. Γώγος και παρατήρησε πως «πρέπει να δούμε το θέμα της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του χειμερινού εξαμήνου. Πρέπει να το προτείνουμε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στους κλειστούς χώρους», υποστήριξε ο Καθηγητής.

Απαντώντας αναφορικά με το καλύτερο μέσο απολύμανσης, «το διάλυμα χλωρίνης 10% είναι το καλύτερο από όλα» εξήγησε ο κ. Γώγος και πρότεινε να «να έχει κανείς έτοιμες τρεις μάσκες υφασμάτινες, να τις έχει και τις τρεις μαζί του να τις πλένεις το βράδυ και στη διάρκεια της ημέρας να της αλλάζει». Ως προς την απολύμανση ρούχων και παπουτσιών, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος απομάκρυνσης των ιικών σωματιδίων είναι ο εξαερισμός».

Παράλληλα, στις ευπαθείς ομάδες ο Καθηγητής ενέταξε τους καρδιοπαθείς, τους ηλικιωμένους και τους παχύσαρκους, ενώ «οι νέοι δεν είναι άτρωτοι γιατί μπορεί κάποιοι και από αυτούς λόγω μιας προδιάθεσης του οργανισμού, μερικές εκδηλώσεις τους να είναι υπερβολικές και να οδηγούν σε κακή έκβαση» περιέγραψε ο Καθηγητής.

Ειδικά για τα μικρά παιδιά, ο Καθηγητής ανέφερε πως «πρέπει να τα ενημερώσουμε, ώστε να μπουν σε μια φάση αναγνώρισης του προβλήματος» και κατέληξε πως «πρέπει να γίνει μια δέσμη μέτρων για τα σχολεία, για να είναι αποτελεσματική η φετινή χρονιά».




Ειδήσεις σήμερα:

Mητσοτάκης για κορωνοϊό: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα

Θεσσαλονίκη: «Πλούσια» τα ευρήματα της αστυνομίας στο υπό κατάληψη κτίριο - Δείτε φωτογραφίες

Παρουσιάστρια του ΑΝΤ1 λιποθύμησε on air
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr