Μόσιαλος (ΘΕΜΑ 104,6): Έτσι θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα - Επ' ουδενί lockdown

300 τα εμβόλια σε εξέλιξη - Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο - «Όχι» στο lockdown, «ναι» στην εγρήγορση

Για το πού βρίσκεται η παγκόσμια προσπάθεια για ανάπτυξη εμβολίου κορωνοϊού, το πώς θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και στην Ελλάδα αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε στη χώρα εικόνες σαν αυτές της Ιταλίας μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Αφού αρχικά είπε ότι «έχουμε 300 εμβόλια σε εξέλιξη» στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «έχουμε στην τελική φάση των δοκιμών των εμβολίων 11 εμβόλια - πέντε από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και τα υπόλοιπα από ανατολική Ασία και Ρωσία. Άλλα 40 είναι σε φάση 1 και 2 για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλή για τη φάση 3 που απαιτούν χιλιάδες εθελοντές και 250 σε προκλινική φάση».

«Πρόκειται για εντυπωσιακά δεδομένα για περίοδο 9 μηνών που μάθαμε για τον κορωνοϊό» σχολίασε ο κ. Μόσιαλος.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν μπορεί να έχουμε ανακάλυψη καινούργιας θεραπείας χωρίς παρενέργειες. Τό θέμα είναι αν διαρκούν πολύ και πόσο μεγάλες είναι σε σχέση με το όφελος»

Όπως είπε «το ερώτημα είναι ποτε θα έχουμε τα δεδομένα από τις φάσεις 3» εκτιμώντας ότι «είναι πιθανόν να τα έχουμε το επόμενο δίμηνο». «Αν αυτά είναι ενθαρρυντικά θα πάμε στις ρυθμιστικές αρχές και εκεί πιστεύω ότι δεν θα διαρκέσει πολλούς μήνες η διαδικασία. Αυτό που υπάρχει και είναι σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι εταιρείες όταν παιρνούν σε φάση 3 προχωρούν σε μαζική παραγωγή καθώς οι κυβερνήσεις έχουν προπληρώσει αυτά τα εμβόλια, έχουν διασφαλίσει δόσεις εμβολίων χωρίς να γνωρίζουν αν αυτά δουλεύουν ή όχι».

Η ανοσία της αγέλης

Όπως σημείωσε «το 50% είναι η μίνιμουμ αποτελεσματικότητα που θέλουν οι ρυθμιστικές αρχές» ενώ όσον αφορά την ανοσία της αγέλης είπε ότι «θα εξαρτηθεί από συνδυασμό παραγόντων».

«Αν έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο κατά 70%, αν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού θα είμαστε κοντά. Αν η αποτελεσματικότητα πέσει στο 50% θα πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και να έχουμε και ένα 10% που να έχει περάσει τον ιό για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης» είπε για την Ελλάδα ο κ. Μόσιαλος.

«Ακόμα, πάντως, και αν φτάσουμε στο 30% της ανοσίας της αγέλης θα ειναι σημαντιό βήμα για την ανάσχεση της νόσου» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Μπορεί η δεύτερη γενιά εμβολίων να είναι πιο αποτελεσματική».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του χειμώνα

Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το διάστημα από το Νοέμβριο και κυρίως μέχρι τον Φεβρουάριο που αλλάζει ο καιρός «είναι ότι αρχίζουμε τις περισσότερες δραστηριότηες σε εσωτερικούς χώρους. Απαιτείται μικρός συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους, το ίδιο στα ΜΜΜ, εξαερισμός, μάσκες στους εσωτερικούς χώρους».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν θα φτάσουμε στους αριθμούς που λέγονται» για κρούσματα κορωνοϊού και νεκρούς από κορωνοϊό «και γιατί έχουμε φάρμακα και γιατί έχουν βελτιωθεί τα πρωτόκολλα νοσηλείας. Αναμένουμε βελτιώσεις και στον τομέα των φαρμάκων ενώ εάν έχουμε και επιτυχία στα αντισώματα θα μειώσουμε τη θνητότητα».

Ειδικά, δε, για τη θνητότητα είπε ότι «έχει πέσει 20% με 30% στις περισσότερες χώρες της Δύσης».

Τι πρέπει να προσέξουμε για τους νέους

Εξήγησε, ακόμα, ότι «είναι λογικό να έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σε νεώτερες ηλικίες» καθώς «η διασπορά γινόταν στις μικρότερες ηλικίες που είναι πιο πιθανό γιατί έχουν μεγαλύτερες επαφές οι νέοι».

«Αν περάσουμε τους επόμενους μήνες με διπλασιασμό των κρουσμάτων και εκεί θα είναι διαχειρίσιμο» πρόσθεσε εξηγώντας ότι «αν υπάρχουν κρούσματα σε νεώτερους και δεν τα μεταφέρουν σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες η ανησυχία θα είναι μικρή».

«Χρειάζεται εγρήγορση, συνεχή ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων και εδώ χρειάζεται πιο ενδελεχής εκτίμηση του σχετικού ρίσκου και να γίνεται απομόνωση εκτός του οικογενειακού χώρου» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

Ο καθηγητής του LSE είπε, επίσης, «επ' ουδενί ξανά lockdown εκτός αν καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε καταστάσεις Ιταλίας με επιλογή ποιος θα μπει στον αναπνευστηρα και ποιος όχι. Το πρώτο lockdown έπρεπε να γίνει και για να προετοιμαστεί η πολιτεία και για να εκπαιδευτούν οι πολίτες».






Ειδήσεις σήμερα:

Οι μπράβοι που σκοτώνουν στη Μύκονο

Premier League: Λίβερπουλ-Άρσεναλ 3-1- Ανατροπή πρωταθλήτριας - Δείτε τα γκολ

Χαμός στην Κυψέλη: Στήνουν αυτοσχέδιους αγώνες μποξ τα βράδια - Εξοργισμένοι οι κάτοικοι - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr