Χριστούγεννα με 300 διασωληνωμένους το... καλό σενάριο

Χριστούγεννα με 300 διασωληνωμένους το... καλό σενάριο

Οι «κόκκινες» περιοχές και τι φοβούνται οι ειδικοί - Σταθεροποιήθηκαν αλλά είναι ακόμη ψηλά οι «σκληροί δείκτες» - Γιατί παρατάθηκε το lockdown και γιατί οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν σε αυστηρά οικογενειακές γιορτές

Χριστούγεννα με 300 διασωληνωμένους το... καλό σενάριο
Με το βλέμμα στραμμένο στους σταθεροποιημένους πλέον, έπειτα από πέντε εβδομάδες καραντίνας, "σκληρούς δείκτες" της επιδημίας κορωνοιού, δηλαδή τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς, καθώς και στον αστάθμητο παράγοντα των Χριστουγέννων που μπορεί να πυροδοτήσει εξόδους, συγχρωτισμό, συναθροίσεις των πολιτών, και άρα νέα διασπορά του ιού, βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.395 νέα κρούσματα κορονοϊού, 583 διαςωληνωμένους στις ΜΕΘ και 102 νεκρούς. Τα θύματα του κορρωνοιού μέσα στον Δεκέμβριο ανέρχονται σε 1.066, ενώ συνολικά από την αρχή της επιδημίας 3.472.

Η σχετική ικανοποίηση, που καταγράφεται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων  και την κυβέρνηση καθώς έςτω και με αργό ρυθμό υποχωρεί ο αριθμός των κρουσμάτων ( ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ήταν 1.500 κρούσματα) εναλλάσσεται με την αγωνία για το πως θα αλληλεπιδράσουν στους Έλληνες η ψυχολογική κόπωση λόγω του lockdown και η προσμονή των εορταστικών αγορών και συναντήσεων.

Το ενδεχόμενο του τρίτου κύματος, αμέσως μετά τις γιορτές, ή μια επανάκαμψη του δεύτερου επιδημικού κύματος, προβληματίζει τους αρμόδιους, ιδίως σε συνδυασμό με το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό που θα διευκολύνει πολύ τις νέες μεταδόσεις αλλά και την τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και οι εργαζόμενοι.

Σε όλους τους τόνους πλέον, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την καινοφανή λειτουργία της αγοράς (τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές παραγγελίες και παραλαβή έξω από το κατάστημα) καθώς για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. "Είναι ανάγκη να καθορίσουμε τη «φούσκα» μας, τη μικρή σταθερή ομάδα συγγενών ή φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε παρέα. Το να γιορτάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο, πιο κλειστά, πιο οικογενειακά, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι λιγότερο γιορτινά" είπε χαρακτηριστικά χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία.

Χριστούγεννα με 300 διασωληνωμένους

Το... καλό σενάριο που παρουσίασε χθες για τις ΜΕΘ η ειδικός, επικαλούμενη μαθηματικά προγνωστικά μοντέλα, προβλέπει μείωση των διαςωληνωμένων από 583 που ήταν χθες σε 300, μέχρι τα Χριστούγεννα. Η μείωση περίπου κατά 50% των διαςωληνωμένων θα αποτυπωθεί γύρω στις 25 Δεκεμβρίου εάν συνεχιστεί σταθερά η υποχώρηση των κρουσμάτων. "Αυτό βέβαια θα συμβεί, μόνο εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σχετικά με τον προηγούμενο μήνα αριθμό νέων κρουσμάτων και εφόσον δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές" είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Το κακό σενάριο, σύμφωνα με την ίδια, είναι να αυξηθούν οι διασωληνωμένοι μέσα στην Πρωτοχρονιά, κάτι που σημαίνει πως δεν θα έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα, απο τώρα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ιδίως όσα αφορούν την περιορισμένη επαναλειτουργία της αγοράς, από αύριο.

"Το ερώτημα όμως που απασχολεί όλους μας στην Επιτροπή, είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε τις εντατικές μονάδες μας γεμάτες με 600 διασωληνωμένους ασθενείς μέσα στην Πρωτοχρονιά. Γιατί τότε δεν θα μιλάγαμε για το τρίτο κύμα, αλλά για την επανάκαμψη του δεύτερου κύματος πριν καλά-καλά φύγει. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς" είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Γιατί παρατάθηκε το lockdown

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση το σκεπτικό της Επιτροπής σχετικά με την μη άρση του lockdown και ιδίως ως προς το άνοιγμα της αγοράς. "Πρώτον, η ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ ακόμα και σήμερα. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ-COVID μόλις εχθές ήταν 82% στην επικράτεια και 77% και 91% αντίστοιχα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία"  είπε η ειδικός.

Κλείσιμο
Συνολικά τα ενεργά κρούσματα είναι γύρω στις 12.500 στην επικράτεια, μειωμένα σε σχέση με τα 17.000 που είχαν αναφερθεί από την Πολιτική Προστασία την προηγούμενη εβδομάδα.

Για να δείξει το μέγεθος της επιδημίας έπειτα από τις πέντε εβδομάδες lockdown η καθηγήτρια συνέκρινε τα επιδημιολογικά δεδομένα του περαςμένου Μαίου που έγινε η άρση του πρώτου lockdown με αυτά που ιςχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας στις 4 Μαΐου ήταν σε όλη την επικράτεια 982 ενεργά κρούσματα, έναντι 12.500 χθες. Τότε υπήρχαν 280 νοσηλευόμενοι σε όλη την επικράτεια, έναντι 3.300 καθώς 35 διασωληνωμένοι σε όλη την Ελλάδα, έναντι 583 ασθενών χθες. Τέλος, στις 4 Μαΐου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώςει δύο θανάτους, ενώ χθες καταγράφηκαν 102. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη που βρίςκεται στο προςκήνιο δύο μήνες στις 4 Μαΐου υπήρχε μόλις 1 ασθενής διασωληνωμένος λόγω Covid, ενώ έως και χθες ήταν 186 οι διασωληνωμένοι.

"Τα παραπάνω δεδομένα, κραυγαλέα, μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε περιθώρια. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να συνυπολογίσουμε τη μεγάλη κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και το χειμωνιάτικο καιρό σε όλη τη χώρα, που θα μας αναγκάσει να παραμείνουμε σε κλειστούς χώρους για πολλούς μήνες ακόμα" τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η Αττική, η Δυτική Αττική και η Θεσσαλονίκη

Ο δείκτης μεταδοτικότητας, το Rt, βρίσκεται στο 0,8 σε επίπεδο επικράτειας, με την πτώση να είναι πολύ αργή. Όπως είπε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορρκίνης, "την τελευταία εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζει με τον ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας, και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων παρέμεινε στο ποσοστό 8-10% σε σύγκριση με την αμέςως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει την μείωση του αριθμού των διαγνώσεων, φτάνοντας ως και το 30% μείωσης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα".

 Χθες από τα 1.395 νέα κρούσματα, τα 295 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και τα 357 στη Θεσσαλονίκη, αντιστρέφοντας την κατάταξη τους στις δύο πρώτες θέσεις, όπου βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες η Αττική.

"Η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες ημέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων. Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα, όταν θα σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα" είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μεγάλη επιβάρυνση παρατηρήθηκε στη Δυτική Αττική, κινητοποιώντας χθες την Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ, τον καθηγητή, κ. Σωτήρη Τςιόδρα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών, τα ενεργά κρούσματα είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, ενώ από την ιχνηλάτησή τους προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές τα οποία και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Επιπλέον, καταγράφονται αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων, με τους αρμόδιους να απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις