Μικρή μείωση των κρουσμάτων, ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων

Μικρή μείωση των κρουσμάτων, ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων

Η Αττική έχει τα περισσότερα κρούσματα σε όλη τη χώρα - Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι

Μικρή μείωση των κρουσμάτων, ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων
Μικρή υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είχαμε την πρώτη ημέρα του 2021, προσφέροντας ενθαρρυντικά σημάδια για «ανάσα» αφενός στο σύστημα υγείας και ακολούθως στις αρμόδιες αρχές για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία θα εξεταστεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας όταν και θα πλησιάζουμε προς την αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας των Χριστουγέννων.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν την πρωτοχρονιά του 2021 από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ περιόρισαν τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σε τριψήφια νούμερα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα φτάνοντας τα 597, ενώ οι συνάνθρωποί μας που κατέληξαν έπειτα από σκληρή μάχη με τον ιό ανήλθαν στους 43.

Διασωληνωμένοι, ωστόσο, παραμένουν 429 άνθρωποι, με τον αριθμό να παραμένει αρκετά υψηλός και να μην επιτρέπει οποιαδήποτε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εξακολουθούν να αγωνιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας συνεχίζονται σταθερά.

Ενδεικτικά, εχθές νοσηλεύονταν 1.456 ασθενείς σε απλές κλίνες και 589 σε ΜΕΘ, ενώ έγιναν και 160 νέες εισαγωγές στην επικράτεια. Στα νοσοκομεία της Αττικής το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 437 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 145 σε μονάδες ΜΕΘ και ΜΑΦ, εκ των οποίων οι 118 διασωληνωμένοι. Αντίστοιχα, στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν 810 ασθενείς σε κλινικές και 200 σε μονάδες και στην υπόλοιπη χώρα 194 ασθενείς σε απλές κλινικές και 81 σε μονάδες, από τους οποίους οι 67 διασωληνωμένοι. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται δεδομένα από την 7η υγειονομική περιφέρεια, δηλαδή εκείνα της Κρήτης.

Το θετικό πρόσημο στην ανωτέρω κατάσταση, πάντως, δίνει ο συνεχώς μειούμενος αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία, που πλέον έχει περιοριστεί στους 2.045. Χαρακτηριστικό είναι πως στις 27 Νοεμβρίου, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, οι ασθενείς ήταν 4.321. Χρειάστηκαν, δηλαδή, σχεδόν πέντε εβδομάδες για να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των νοσηλευόμενων στο ΕΣΥ, μια μείωση η οποία οφείλεται και σε πολλές απώλειες.

«Κόβει το νήμα» των κρουσμάτων η Αττική – Σταθερά «πορτοκαλί» η Θεσσαλονίκη

Αρνητική πρωτιά πήρε και χθες η Αττική με τα κρούσματα να σκαρφαλώνουν και πάλι πάνω από 200, τις δυτικές περιοχές της περιφέρειας να διατηρούνται σε επίπεδο συναγερμού με 64 κρούσματα και το κέντρο της Αθήνας να ακολουθεί κατά πόδας με 52. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάλιστα, η Αττική έχει πλέον το τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει τάση σταθεροποίησης με 79 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα της συμπρωτεύουσας κινείται με ρυθμούς που μπορούν να δικαιολογήσουν ένα ψήγμα ελπίδας για σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά όχι εφησυχασμό. «Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν», προειδοποιεί ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της έρευνας που διεξάγει σε εβδομαδιαίο επίπεδο η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ για το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης.

Πάντως, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών στην Βόρεια Ελλάδα συντηρεί την εγρήγορση των ειδικών για πιθανή αναζωπύρωση της επιδημίας. Σέρρες και Έβρος παρουσιάζουν μεν σχετικά πτωτική τάση με 15 και 10 κρούσματα αντίστοιχα σε σχέση με εκείνα της τελευταίας ημέρας του 2020 (24 και 31), αλλά ανησυχητική δυναμική παρουσιάζουν τα περιστατικά σε Ροδόπη (37) και Κοζάνη (31), με τις περιοχές να έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για τυχόν ανάγκη επιβολής πρόσθετων μέτρων.

Τέλος, ανησυχία προκαλεί και η ξαφνική αύξηση των διαγνώσεων του κορωνοϊού στη Λακωνία, όπου χθες εντοπίστηκαν 21 κρούσματα. Το γεγονός ότι ακριβώς μία εβδομάδα πριν, την ημέρα των  Χριστουγέννων, τα νέα περιστατικά στην περιοχή ήταν μηδενικά έχει θορυβήσει τους ειδικούς που προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής.

Αυστηροί έλεγχοι, λίγες οι παραβάσεις

Κλείσιμο
Από τα χθεσινά στοιχεία, πάντως, φαίνεται πως οι πολίτες έλαβαν υπόψη τους τις συστάσεις των ειδικών για τήρηση των προληπτικών μέτρων προστασίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ρεβεγιόν σε στενό οικογενειακό πλαίσιο, όπως, άλλωστε, είχε αναφέρει και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας στην τελευταία ενημέρωση για το 2020, την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου.

«Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα. (…) Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης» είπε ο κ. Κικίλιας.

Έτσι, την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 77.940 έλεγχοι, από τους οποίους οι 9.247 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.668 παραβάσεις εκ των οποίων οι 1.375 για περιορισμό μετακίνησης και οι υπόλοιπες για χρήση μάσκας και παράνομη λειτουργία καταστημάτων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 8 συλλήψεις, οι 5 μάλιστα στον Βόλο για ιδιωτικές συναθροίσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network