Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca - Γιατί πολλές χώρες αναστέλλουν την χρήση του

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca - Γιατί πολλές χώρες αναστέλλουν την χρήση του

Οι «μυστήριες»  θρομβώσεις σε εμβολιασμένους που διχάζουν τους ειδικούς  - Τι απαντά η εταιρία - Εθνική  Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca - Γιατί πολλές χώρες αναστέλλουν την χρήση του
«Ντόμινο» αναστολών χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται σε πολλές χώρες και αφορούν σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί έναντι της νόσου COVID-19. Υπέρ της συνέχισης της χρήσης του τάσσονται οι αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

«Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση», ξεκαθαρίζει η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Νωρίτερα, σήμερα, Κυριακή, αρμόδια επιτροπή για τους εμβολιασμούς της Ιρλανδίας συνέστησε την προληπτική αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν έχουν καταγραφεί περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένα άτομα, όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η Αυστρία ανέστειλε τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου προκειμένου να διερευνήσει τη σχέση του με θρομβοεμβολικό επεισόδιο που είχε μάλιστα μοιραία κατάληξη για μια 47χρονη γυναίκα.

Αμέσως, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, προχώρησαν σε αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca και εν συνεχεία ακολούθησαν η Νορβηγία, η Ισλανδία η Δανία, η Βουλγαρία, και Ταϊλάνδη.

Κανονικά ο εμβολιασμός απαντά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έχει καταγραφεί ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Ειδική επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) μελετά το περιστατικό «και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο», είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σήμερα, Κυριακή σε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρα μας, αναφέρει ότι τα μέλη εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέληξαν ότι, «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Η Επιτροπή επικαλούμενη την άποψη της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημειώνει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό».

Η PRAC εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Κλείσιμο
Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

«Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση», υπογραμμίζει η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca - Γιατί πολλές χώρες αναστέλλουν την χρήση του

Τι απαντά η AstraZeneca

Η AstraZeneca διαβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το εμβόλιό της δεν παρουσιάζει κανέναν «αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης θρομβώσεων.

«Αναλύοντας τα δεδομένα ασφαλείας περισσότερων από 10 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων περιπτώσεων δεν είδαμε καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου για πνευμονική εμβολή ή θρόμβωση», επισήμανε σε ανακοίνωσή της.

Σημείωσε επίσης ότι «στην πραγματικότητα αυτοί οι αριθμοί (σ.σ. προσώπων που παρουσίασαν ιατρικά προβλήματα) είναι πολύ πιο χαμηλοί μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με αυτό που θα αναμενόταν στον συνολικό πληθυσμό».

ΕΜΑ και ΠΟΥ υπέρ της χρήσης του εμβολίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκαθαρίζουν με τη σειρά τους ότι δεν υπάρχει λόγος αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα ο ΕΜΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκαλεί τέτοιες καταστάσεις (σσ θρομβωτικά επεισόδια), οι οποίες και δεν αναφέρονται στη λίστα των ανεπιθύμητων ενεργειών του εν λόγω εμβολίου».

Και υπογραμμίζει ότι «προς το παρόν από τις διαθέσιμες πληροφορίες φαίνεται ότι ο αριθμός των θρομβωτικών επεισοδίων στα εμβολιασμένα άτομα δεν είναι υψηλότερος από τον αναφερόμενο στον γενικό πληθυσμό. Έως και την 9η Μαρτίου 2021, είχαν καταγραφεί 22 περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ 3 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν εμβολιαστεί έναντι της νόσου covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη».

Ο ΠΟΥ παίρνοντας θέση στο ζήτημα την περασμένη Παρασκευή σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνιζε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Φθινοπωρινό το τοπίο με νεφώσεις σήμερα - Πέφτει η θερμοκρασία από αύριο

Αγία Παρασκευή: Άρπαξαν από ηλικιωμένη κοσμήματα αξίας 1 εκατ. ευρώ

Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις